Cara Semak Tracking Number Secara Atas Talian

  • 1 min read
  • May 10, 2023
semak tracking number

Semak tracking number secara online adalah cara terpantas untuk mengetahui kedudukan barang pos yang dihantar berada di mana.

Terdapat pelbagai jenis penghantaran di Malaysia yang menyediakan servis untuk menghantar barang, surat dan juga parcel seperti Pos Laju, Gdex, J&T Express, DHL dan sebagainya.

Bagaimana kalau tiba tiba anda mendapat surat pengambilan barang dari City-Link sebagai contoh. Atau anda membeli barang di internet dan pihak pengeposan barang adalah dari syarikat yang bukan Pos Laju.

Anda tahu cara untuk check tracking number selain dari Pos Laju?

Panduan Semak Tracking Number Dengan Cepat & Pantas

Semakan Menggunakan Tracking Number

Anda hanya perlu memasukkan no tracking iaitu nombor yang tertera pada waybill atau consignment note ke dalam kotak input dan kemudian klik butang “TRACK”.

Widget yang disediakan ini akan mengenal pasti syarikat courier secara automatik berdasarkan format nombor tracking yang dimasukkan dan seterusnya akan memaparkan status shipment parcel anda.

Screenshot 2023 05 10 155527
semak tracking number

Anda jugak boleh menggunakan widget yang spesifik untuk sesebuah syarikat courier dengan mengklik pada nama syarikat courier yang tersenarai di bawah.

Semoga widget track and trace ini dapat membantu anda untuk menyemak status terkini penghantaran barangan secara online.

Sekiranya anda seorang yang kerap membeli secara online atau anda seorang peniaga online, sila bookmark page ini untuk kemudahan anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *