Kertas Minyak Digunakan Semasa Menggoreng. Boleh Ke?

  • 2 min read
  • Nov 09, 2022
Kertas Minyak
kertas minyak 2
kertas minyak

Kesan Penggunaan Kertas Minyak Semasa Menggoreng

Merujuk kepada pertanyaan ahli MaMa mengenai penggunaan kertas untuk menggoreng ayam seperti ss dari video makanan tular di bawah.

Jawapan saya, bergantung. Ini kerana biasa saja penggunaan kertas minyak (parchment paper) untuk memasak pada suhu yang tinggi seperti menggoreng dan memanggang.

Kertas minyak ini biasanya boleh tahan suhu sekitar 200 – 260 degree Celcius yang mana kurang daripada suhu menggoreng.

Adapun berhati-hati dengan potensi berlakunya kebakaran kertas itu saja sekiranya terjilat api secara terus.

Cuma yang lebih merisaukan dalam ss di bawah adalah penggunaan minyak masaknya. Kelihatan minyak telah bertukar warna menjadi gelap dan likat. Ini menunjukkan minyak telah digunakan berulang kali.

kertas minyak
kertas minyak

Kita maklum, suhu menggoreng yang tinggi akan merosakkan struktur kimia minyak disebabkan tindak balas seperti pengoksidaan, hidrolisis dan pempolimeran.

Begitu juga dengan tindak balas antara komponen masakan dan minyak itu sendiri jika minyak digunakan berulang kali.

Tindak balas ini akan menghasilkan bahan kimia berbahaya yang mana boleh diserap ke dalam komponen masakan baru yang digoreng.

Terdapat kajian yang menunjukkan perkaitan antara penggunaan minyak masak menggoreng berulang kali dengan risiko kanser dan penyakit kardiovaskular.

penyakit
penyakit

Kajian juga menunjukkan yang kandungan bahan kimia peroksida dalam minyak masak gorengan meningkat 2 kali ganda dengan hasil 5 kali ulangan menggoreng.

Kandungan komponen antioksida minyak masak juga masing-masing menurun kepada 2 dan 9 kali ganda untuk minyak masak sekali dan lima kali guna.

Sebenarnya tiada garis panduan khas dalam berapa kali minyak masak boleh digunakan semula. Saya secara peribadi hanya mengulang guna minyak masak sebanyak 2-3 kali saja.

Kajian menunjukkan tidak banyak perbezaan kandungan bahan kimia peroksida dalam minyak masak gorengan yang diguna baru sekali.

Namun bergantung juga kepada jenis komponen gorengan dan suhu yang digunakan semasa memasak. Kadang saya sekali guna saja dan ganti minyak baru.

Minyak terpakai ini sebenarnya boleh diguna semula untuk keperluan harian contoh sebagai bahan penanggal pada kulit seperti kunyit, pijar, cat.., penyalut peralatan daripada berkarat, bahan pelincir peralatan, bahan api lampu lantana, pembersih, pengilat dan pelindung perabot kayu dan rotan, sabun, serta bahan api kenderaan (biodiesel).

minyak terpakai
minyak terpakai

Jadi, simpanlah minyak masak yang tidak digunakan lagi ini dalam bekas khas atau jual kepada yang mahu.

Related Post :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *