Ketuhar Microwave Bahaya? Dr Tampil Beri Penjelasan

  • 2 min read
  • Jan 28, 2023
bahaya microwave
ketuhar microwave
Ketuhar Microwave

Sekarang ramai yang menggunakan ketuhar microwave kerana dapat menjimatkan masa dan lebih mudah berbanding panaskan di atas dapur.

Ia juga dapat defrost makanan yang beku dan itu amat menjimatkan masa, lebih-lebih lagi bagi mereka yang bekerja.

Tetapi pernahkah anda dengar tentang bahaya panaskan makanan dalam microwave? Masih ada timbul kekeliruan berkenaan penggunaan microwave dan kesan kepada kesihatan.

Dr Fatimah, seorang ahli kimia tampil memberi penjelasan tentang hal ini di posting Facebook miliknya.

Panaskan Makanan Dalam Ketuhar Microwave Bahaya?

Tidak. Ia cepat dan sangat memudahkan kerja. Namun kita perlu guna dengan cara yang betul. Untuk lebih faham, mari belajar apa yang berlaku semasa makanan dipanaskan dalam ketuhar gelombang mikro.

Apabila ketuhar diaktifkan, ia akan memberikan radiasi gelombang mikro (microwave radiation) kepada makanan.

jimat masa
Ketuhar Microwave

Harus diingat makanan yang kita lihat di depan mata kita itu adalah terdiri daripada pelbagai beribu molekul-molekul yang kebanyakkannya terikat secara fizikal melalui daya Van Der Waals iaitu ikatan hidrogen.

Bayangkan setiap molekul ini ialah sekumpulan manusia yang berpegang tangan dan pegangan tangan itu ialah ikatan hidrogen.

Jumlah tenaga yang dibawa oleh radiasi gelombang mikro (bersaiz mikro, 10^-6) ini tidak lah kuat jika dibandingkan dengan radiasi yang dibawa oleh cahaya matahari (gelombang bersaiz nano, 10^-9).

Nota: Semakin kecil saiz gelombang, semakin kuat tenaganya.

Oleh itu, radiasi gelombang mikro tidak mampu memutuskan ikatan kimia (non-ionising) molekul-molekul dalam makanan kita.

Maka, radiasi ini TIDAK akan mengubah struktur kimia molekul sedia yang ada dalam makanan yang dipanaskan.

Maksudnya, microwave TIDAK mengurang atau menambah nutrisi sedia ada dalam makanan yang dipanaskan.

Radiasi gelombang mikro hanya mampu ‘menggetarkan’ molekul-molekul yang membentuk struktur makanan yang dipanaskan.

Bagaimana makanan menjadi panas dalam microwave berlaku? Kebanyakkan makanan kita mengandungi molekul-molekul dihidrogen monoksida (H2O) aka air.

Disebabkan saiz yang kecil jika dibandingkan dengan molekul-molekul lain yang membentuk struktur makanan kita, maka molekul air lah yang paling terkesan dengan radiasi gelombang mikro.

Molekul-molekul air yang menyerap radiasi gelombang mikro tadi akan meningkat tenaga kinetiknya lalu menyebabkannya bergetar.

Molekul-molekul air yang bergetar ini akan cuba berhenti bergetar (kembali kepada kestabilan) dengan melepaskan tenaga dalam bentuk haba.

Tenaga haba yang dilepaskan akan dipindahkan kepada molekul-molekul lain dalam struktur makanan itu secara berterusan sehingga radiasi diberhentikan.

Proses memindahkan haba ini akan menyebabkan makanan itu ‘panas’. Semasa proses ini berlaku, disebabkan getaran tadi, sebahagian ikatan hidrogen (analogi pegangan tangan) antara molekul-molekul air ini akan terputus menyebabkannya meruap keluar dari makanan.

Inilah sebabnya kenapa makanan yang dipanaskan dengan ketuhar gelombang mikro akan menjadi sedikit kering.

Juga disebabkan tekanan molekul air (yang meruap) berbentuk gas keluar daripada struktur makanan boleh menyebabkan sesetengah makanan meletup-letup semasa proses pemanasan. Maka eloklah guna penutup khas yang disediakan untuk mengelakkan ketuhar menjadi kotor.

ketuhar kotor
Ketuhar Microwave

Apakah bekas yang sesuai digunakan dalam ketuhar gelombang mikro?

Bekas seramik, plastik (ada indikasi tahan gelombang mikro) dan kaca yang tahan haba. Elakkan penggunaan bekas berkilat seperti besi dan aluminium kerana ada potensi tercetusnya api.

Blue surf photo collage
Ketuhar Microwave

Tips mengekalkan lembapan (air) dalam makanan yang dipanaskan dalam ketuhar gelombang mikro:

– Renjiskan sedikit air pada makanan sebelum dipanaskan, atau

– Letakkan sekali bekas air terbuka bersama dengan makanan yang dipanaskan tadi.

Nota: Perasan tak, dalam ketuhar terdapat sekeping kertas licin (biasanya pada dinding)? Ini dipanggil penghala gelombang ke makanan (Mica Sheet).

Pastikan ia berkeadaan elok, tidak kotor, koyak atau hangus. Ini bagi memastikan ketuhar gelombang mikro berfungsi dengan baik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!