Perlukah Adanya Hubungan Teman Wanita & Teman Lelaki?

  • 8 min read
  • Mar 12, 2019
hubungan teman wanita teman lelaki 1 Small

Zina telah menjadi satu perkara biasa yang berlaku di kalangan masyarakat Belia Islam, dan apa yang menyedihkan ialah remaja perempuan dan lelaki Islam telah menjadi mangsa kebudayaan ‘moden’ masyarakat Barat.

Anda mungkin tertanya-tanya bagaimana keadaan ini boleh berlaku sedangkan ibu bapa beragama Islam sangat ‘mengunci’ pergerakan anak-anak mereka.

Jawapannya adalah, walaupun kebanyakan ibu bapa sangat tegas apabila melibatkan anak-anak mereka, mereka gagal meluangkan masa untuk bercakap dan menjelaskan kepada anak-anak mereka tentang betapa seriusnya Zina ini.

Sebaliknya, mereka memberikan Fatwa “tiada teman lelaki” setelah anak-anak perempuan mereka mencapai akil baligh.

Tindakan sedemikian dilihat seperti memerintahkan seorang anak berusia dua tahun untuk tidak menyentuh cerek panas. Apa yang anda fikir anak tersebut akan lakukan?

Artikel berikut menunjukkan cara di mana kita boleh mengajar anak-anak kita untuk menjauhi perbuatan terkutuk ini.

Dalam Islam, tidak ada perkara seperti hubungan teman wanita-teman lelaki. Ianya hanya samada anda berkahwin atau tidak.

Inilah apa yang kita perlu tekankan kepada anak-anak kita seawal usia mereka. Kita tidak perlu menunggu mereka untuk datang kepada kita apabila mereka sudah remaja untuk bertanyakan hubungan teman wanita-teman lelaki ini.

Pada peringkat ini, kita sebenarnya sudah terlewat, malahan jika kita melarang mereka untuk mempunyai apa-apa hubungan, berapa yakinkah kita bahawa mereka tidak dipikat oleh seseorang?

Oleh itu, adalah penting untuk kita mengajar anak-anak kita bahawa satu-satunya masa bagi perempuan atau lelaki dibenarkan untuk mempunyai hubungan dengan bukan Mahram (bukan Mahram adalah seseorang yang mereka boleh berkahwin) adalah apabila mereka berkahwin!

Tambahan pula, jika seorang perempuan atau lelaki masuk ke dalam hubungan teman wanita-teman lelaki ini maka dia sedang memasuki hubungan pra-perkahwinan.

Di peringkat remaja ini, kita tidak perlu merasa malu untuk mengajarkan mereka keseriusan hubungan pra-perkahwinan.

Kita perlu memberi kesedaran kepada mereka yang hubungan sebelum kahwin adalah seperti hubungan luar nikah, atau apa yang dikenali sebagai zina atau ‘hubungan sulit’.

Ianya meruntuhkan kemasyarakatan dengan merosakkan minda rakyat. Ia melepaskan keinginan yang paling asas, di mana sekali dibenarkan secara bebas, akan memusnahkan sesebuah keluarga.

Kita boleh melihat kepada banyaknya kes-kes anak luar nikah atau dibuang, kerosakan rumahtangga, pengguguran, juga penyakit-penyakit kelamin dan sebagainya.

Kita perlu menjelaskan kepada mereka akan hukumannya untuk melakukan hubungan seks diluar perkahwinan ini: Ibn Masoud (ra) menyatakan bahawa Nabi Muhammad SAW bersabda,

“Tidak halal darah seorang muslim yang bersaksi bahwa tidak ada Tuhan selain Allah dan bahwa saya (Rasulullah Shallallahu’alaihi wasallam) adalah utusan Allah kecuali dengan tiga sebab : Orang tua yang berzina, membunuh orang lain (dengan sengaja), dan meninggalkan agamanya – berpisah dari jamaahnya.”

[Bukhari dan Muslim].

Dalam erti kata lain, orang yang sudah berkahwin yang melakukan zina adalah untuk dibunuh oleh rejam sampai mati [Muslim].

Tetapi bagaimana pula dengan orang yang belum berkahwin yang melakukan hubungan seks? Yakinlah bahawa orang ini tidak akan terlepas dari hukuman – dia akan dirotan atau disebat seratus kali [Muslim].

Malahan di akhirat kelak, ditimpakan hukuman yang amat berat: Rasulullah SAW melihat orang berzina, lelaki dan wanita, di dalam ketuhar pembakar dalam api neraka [Bukhari].

Di peringkat ini, anak-anak remaja anda mungkin mengatakan bahawa hubungan teman wanita-teman lelaki tidak perlu pergi sejauh perbuatan seksual; mereka dapat mengawal diri mereka dan hanya menikmati keberadaan yang lainnya.

Sebagai bantahan lembut, katakan bahawa ia adalah satu fakta apabila seorang gadis dan seorang budak lelaki bersendirian bersama-sama, keinginan seksual mereka terjaga dan sedar tak sedar, mereka akan melakukan perkara-perkara yang tidak dibenarkan bagi orang-orang yang belum berkahwin.

Sebab untuk ini adalah kerana syaitan akan menjadi orang yang ketiga dengan mereka [Ahmad] dan dia akan membisikkan dan menggoda mereka akan benda-benda larangan ini.

Inilah sebabnya mengapa Islam tidak membenarkan mana-mana jalan yang membawa kepada kerosakan minda, badan dan jiwa.

Hal lain yang kita perlu ajarkan mereka adalah untuk menghalang kehendak hawa nafsu mereka. Kita boleh berbuat demikian dengan memberi mereka contoh-contoh ganjaran untuk berbuat demikian, seperti orang yang mengawal nafsunya akan menjadi antara orang-orang yang Allah akan berikan rahmat kepadanya:

Abu Hurairah (ra) meriwayatkan bahawa Nabi Muhammad SAW bersabda,

“antara tujuh orang yang Allah akan teduh di bawah naungan-Nya pada hari (kiamat) ketika tidak ada naungan kecuali naungan-Nya adalah seorang lelaki yang digoda oleh keindahan wanita dan keengganannya untuk bereaksi kerana takut kepada Allah.”

[Bukhari dan Muslim].

Di bawah adalah beberapa lagi poin tentang bagaimana untuk membantu anak anda, ketika usia muda, untuk menjadi suci supaya apabila dia menginjak dewasa, dia boleh mengelakkan diri ke dalam hubungan teman wanita-teman lelaki ini

hubungan teman wanita teman lelaki 2 Small

Pertama, anda mesti bercakap dan menjelaskan kepada mereka perkara-perkara ini apabila mereka masih muda, kemudian apabila mereka menginjak dewasa, anda memastikan bahawa ia telah dijadikan amalan mereka.

Anda mesti mengajar dia untuk:

1. Tidak bergaul bebas dengan yang mereka yang berlawanan jantina.

2. Tidak memandang kepada yang berlawanan jantina. Ini dilakukan dengan mengurangkan atau mengelakkan mata mereka sebagaimana Allah memberitahu kita:

“Katakanlah kepada orang lelaki yang beriman supaya menyekat pandangan mereka, dan memelihara kehormatan mereka.

Yang demikian lebih suci bagi mereka. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui akan apa yang mereka lakukan.

Dan katakanlah kepada wanita yang beriman: Hendaklah mereka menahan pandangannya dan memelihara kehormatan mereka … “

[24: 30-31] Tambahan pula, Nabi Muhammad SAW berkata,

” … jangan biarkan yang kedua mengikuti pandangan yang pertama. Pandangan yang pertama dibenarkan untuk anda tetapi tidak yang kedua. “

[Ahmad, Abu Daud, at-Tirmidzi]. Adakah ini bermakna bahawa pandangan pertama adalah secara tidak sengaja. Jika ini berlaku maka jangan melihat untuk kali kedua.

Nabi Muhammad SAW juga berkata bahawa mata juga berzina dengan melihat seseorang dengan penuh nafsu. [Bukhari]

Untuk remaja perempuan, ajarkan mereka untuk tidak membuatkan suara mereka menggoda atau manis di hadapan bukan mahram.

Ini dilakukan dengan merendahkan suara dan tidak menggoda. Sebagaimana Allah memberitahu isteri-isteri Nabi Muhammad SAW

“… janganlah kamu berkata-kata dengan lembut manja (semasa bercakap dengan lelaki asing) kerana yang demikian boleh menimbulkan keinginan orang yang ada penyakit dalam hatinya (memiliki tujuan buruk kepada kamu)…” [33:32]

Akhir sekali, ajarkan mereka untuk memakai pakaian yang sesuai supaya tidak menarik perhatian kepada diri mereka sendiri.

Iaitu, perempuan harus memakai tudungnya dan pakaian longgar manakala remaja lelaki juga perlu memakai pakaian yang longgar, tidak ketat seluar jeans atau seluarnya dengan T-shirt terselip di dalam.

Adalah menyedihkan di mana kita seringkali melihat, ibu bapa membenarkan anak-anak mereka untuk memakai pakaian yang dikenali sebagai fesyen, yang mana dalam kebanyakan kes, tidak memenuhi keperluan kod pakaian yang diterima Islam.

Apa yang lebih menyedihkan lagi ialah untuk melihat ibu yang beragama Islam yang melitupi diri mereka dengan betul berjalan bersama-sama anak remaja mereka yang auratnya terdedah.

Adalah penting untuk kita mulai mengajar anak-anak kita keperluan untuk berasa rendah diri, terutama di sekitar yang berlawanan jantina.

Mengenai rasa malu, kita harus jadikan Nabi SAW sebagai contoh: Abu Said Al Khudri (ra) meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW adalah lebih pemalu daripada seorang dara dalam biliknya sendiri. [Bukhari]

Jika kita menanamkan hal ini ke dalam diri mereka pada usia yang awal maka, Insya Allah, setiap kali mereka berada berdekatan dengan yang berlawanan jantina, mereka akan merasa malu dan, dengan demikian, tidak akan bertindak secara tidak wajar.

Ia juga penting bahawa kita memelihara saluran komunikasi terbuka dengan anak-anak kita supaya kita boleh bercakap dan menjelaskan kepada mereka sesuatu, dan mereka boleh bertanyakan kita soalan, tanpa mana-mana pihak berasa malu.

Kemudian, apabila mereka menginjak dewasa, dan dengan bantuan daripada kita, mereka akan mulai memahami mengapa tidak seharusnya wujud ‘hubungan teman wanita-teman lelaki’ ini.

Apa yang menyebabkan kesemuanya ini berlaku?

hubungan teman wanita teman lelaki 3 Small

Terdapat banyak sebab mengapa remaja perempuan ingin memiliki teman lelaki. Punca pertama yang sering dipersalahkan oleh ibu bapa adalah hormon di dalam diri remaja perempuan ini.

Ianya mungkin benar bagi sebilangan remaja perempuan namun tidak semua.

Terdapat remaja perempuan yang hormonnya memuncak namun mampu mengawal diri mereka, dan kemudian terdapat remaja perempuan yang hormonnya tidak memuncak namun masih mengejar yang berlawanan jantina dengan mereka.

Oleh itu, apakah sebab-sebab lain yang mungkin bagi tingkah laku gadis tersebut?

Salah satunya adalah pengaruh rakan sebaya. Apabila semua rakan-rakannya atau rakan-rakan sekolahnya memiliki teman lelaki, dia merasa terpaksa untuk mengikut jejak mereka.

Jika dia tidak memiliki teman lelakinya sendiri, dia merasa terpinggir kerana dia tidak dapat menyesuaikan diri dengan aktiviti selepas sekolah mereka, dan tidak boleh menyertai perbualan mereka.

Apa yang menjadikannya lebih buruk adalah bahawa semua orang akan melihat dia sebagai “geek”.

Sebab lain ialah jika dia menyertai pertandingan populariti. Dia bersaing dengan remaja perempuan yang lain untuk mendapatkan seberapa banyak teman lelaki untuk melihat siapakah yang akan menjadi ratu populariti.

Pertandingan ini berlaku kerana kononnya hanya gadis popular sahaja yang memiliki teman lelaki.

Kebosanan sering mendorong seseorang gadis itu jatuh ke dalam pangkuan lelaki.

Dia melihat kehidupan sebagai membosankan dan sebagainya untuk mencari keseronokan dengan budak lelaki tersebut.

Atau mungkin rasa rendah dirinya amat tinggi, jadi dia bergantung kepada teman lelakinya untuk membuatkan dia merasa cantik dan diingini.

Namun sebab lain adalah bahawa dia perlu untuk disayangi. Dia cuba mendapatkan kasih sayang ibu bapanya namun gagal, oleh itu, dia mencarinya di tempat lain. Sama juga ketika dia inginkan perhatian daripada ibu bapanya.

Dia memberontak dengan mencari teman lelaki untuk mendapatkan perhatian mereka. Apa-apa perhatian yang dia dapatkan adalah lebih baik daripada tidak ada langsung.

Perbezaan untuk mendapatkan kasih sayang dan untuk mendapat perhatian daripada ibu bapa adalah kasih sayang boleh dilakukan secara pasif.

Jika dia tidak mendapatkannya daripada ibu bapanya, dia boleh mencarinya di tempat lain. Sedangkan yang kedua pula, ianya kerana ingin mendapatkan perhatian ibu bapanya.

Mungkin ada sebab-sebab lain atau sebab-sebab yang boleh menjadi kombinasi kepada kedua-duanya. Namun, apa pun alasan atau sebab-sebab yang berkenaan, ibu bapa perlu mengenal pasti dan memahaminya.

Ini kedengaran mudah berbanding situasi sebenar kerana ibu bapa memiliki kecenderungan untuk menyebabkan anak-anak perempuan mereka merasa tercengkam.


Bagaimana untuk mendekati mereka?

Apabila ibu bapa bercakap, mereka perlu berhati-hati untuk tidak berbunyi seperti menuduh (“Awak melakukan semua ini untuk …”) dan menghakimi (“Awak ni sangat …”), jika tidak ia akan menjadi seperti soal siasat polis (“Mengapa anda lakukan … ? “).

Ini hanya menambahkan alasan untuk anak perempuan mereka.

Juga, untuk menjaga harga diri mereka dalam keadaan baik, elakkan menggunakan “harus”, “tidak” dan semua kata-kata negatif yang lain.

Bercakap dengan berkesan juga bermakna tahu bila untuk mendengar. Ini termasuklah bukan sahaja mendengar tetapi juga memahami.

Untuk memahami apa yang telah dikatakan, ibu bapa perlu menjelaskannya (“Adakah awak maksudkan …?”), mengakuinya (“Awak rasa … kerana …”) dan menjiwainya (“Awak memang betul …”).

Apabila remaja merasakan bahawa ibu bapanya faham, ini akan meyakinkan dirinya untuk berkongsi dan menjelaskan mengapa dia melakukan sesuatu itu dan bagaimana dia merasakan tentangnya.

Dan seperti yang saya katakan sebelum ini, dengan memahami, ibu bapa akan mendapat gambaran penuh dan kemudian akan tahu apakah tindakan yang sewajarnya untuk diambil.

Juga, jika ibu bapa ingin didengarkan oleh anak-anak mereka, mereka perlu menguasai kemahiran mendengar yang baik.

Anak-anak cenderung untuk melakukan apa yang ibu bapa lakukan dan bukannya apa yang ibu bapa katakan. Jadi, sekarang adalah masa yang terbaik untuk mulai mengamalkan kemahiran-kemahiran ini.


Rasa rendah diri

Melihat kepada sebab-sebab di atas, ibu bapa dapat melihat faktor terpendam ialah anak perempuan mereka merasa rendah diri akan dirinya.

Dia merasa rendah diri lalu dia bergantung kepada budak lelaki tadi untuk membuatkan dia merasa lebih yakin dengan dirinya.

Sebab untuk jatuh kedalam perangkap pengaruh rakan sebaya, pertandingan populariti, keperluan untuk diingini dan disayangi, dan diberi perhatian, adalah rasa rendah diri. Jika ini berlaku maka berikan kasih sayang dan perhatian yang dia perlukan.

Tunjukkan dan katakan bahawa anda menyayanginya walaupun tingkahlakunya “buruk”, namun anda tidak akan bertolak ansur dengan tingkahlaku buruk tersebut.

Ajarkan anak-anak untuk merasa baik tentang dirinya dan agamanya. Tingkatkan semangat dirinya dengan mengakui tingkah laku dan pencapaian baiknya atau percubaannya untuk mencapai sesuatu (dan jangan beri tumpuan kepada kegagalan).

Berikan kepadanya tugas-tugas yang mencabar dan aktiviti-aktivi yang merangsang semangatnya. Ini juga sesuai untuk anak-anak yang merasa bosan.

Bawakan mereka ke majlis-majlis ilmu dan kem-kem remaja. Galakkan mereka untuk berkawan dengan remaja-remaja Muslim yang lain.

Bagi yang hormonnya memuncak yang tidak dapat mengawal dirinya, tanyakan dia jika dia ingin berkahwin (namun jangan sampai memaksa pula).

Sudah tentu, ingatkan dia bahawa hubungan teman wanita-teman lelaki tidak dibenarkan sama sekali dan ajarkan dia (sekali lagi) tentang kedudukan Islam mengenai hal tersebut.

Akhir sekali, berikan dia model insani Muslim yang boleh diteladaninya.

Ceritakan kisah-kisah tentang wanita-wanita yang memelihara kehormatan dan ketakwaaan mereka dan mendapat ganjaran yang baik. Mariam, ibu kepada Nabi Isa (as), adalah salah satu contoh yang baik.


Tidak dilupa remaja lelaki

Sekarang saya akan menumpukan perhatian kepada remaja lelaki. Adalah ironik apabila ibu bapa memberi reaksi seolah-olah berlaku kematian di dalam keluarga mereka apabila anak perempuan mereka terlibat dalam hubungan teman wanita-teman lelaki.

Namun apabila anak lelaki mereka yang berbuat demikian, mereka sedikit leka,.. merasakan bahawa anak lelaki mereka perlu berhibur dan merasai keseronokan sebelum masuk ke alam perkahwinan.

Ianya adalah seolah-olah maruah keluarga dibawa oleh anak perempuan sahaja.

Maruah keluarga perlulah dipikul sama-rata dikalangan ahli keluarga agar ianya sentiasa utuh. Ini bermakna bapa, ibu, anak lelaki dan anak perempuan perlu menjaga setiap maruah mereka sendiri.

Jika bapa atau ibu kehilangan penghormatan mereka, maka mereka membentangkan model insani yang buruk dihadapan anak-anak mereka.

Dan jika si anak lelaki pula yang kehilangan penghormatan diri dan bebas tanpa mendapat hukuman, maka si anak perempuan akan melihat ini sebagai perbuatan munafik dan akibatnya memberontak.

Untuk apa-apa tindakan pengantara yang berkesan untuk anak perempuan, ibu bapa mestilah konsisten dan melakukan hal serupa kepada anak lelaki mereka.

Lihat kepada sebab-sebab mengapa remaja perempuan mendekati remaja lelaki maka ibu bapa akan melihat hal serupa juga mengapa remaja lelaki membuka ruang untuk membelai remaja perempuan lain masuk kedalam hidupnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!