Nyahbeku Daging Menggunakan Periuk?

  • 2 min read
  • Jun 27, 2022
nyahbeku daging

Pernah tak bila anda nak masak lauk yang berasaskan daging atau ayam tetapi ianya masih beku? Sebenarnya jika ingin memasak lauk seperti itu, anda harus nyahbeku terlebih dahulu.

Tapi untuk nyahbeku daging atau ayam akan mengambil masa sedikit bukan? Malah, ada juga yang menggunakan cara salah dengan menyahbeku lauk mentah tersebut ke dalam microwave.

Cara ini sangat tidak digalakkan kerana ia boleh membuatkan lauk menjadi rosak dan boleh merangsang kepada pembiakan kuman.

Namun, terdapat beberapa tips yang boleh digunakan untuk mempercepatkan proses tersebut.

Perkongsian daripada ahli kimia, Dr Fatimah telah membuat ujikaji tentang keberhasilan proses nyahbeku daging menggunakan periuk.

Adakah ia menjadi atau tidak? Mari kita baca petikan di bawah ini.

Betul ke berhasil nyahbeku daging menggunakan periuk?

nyahbeku daging
nyahbeku daging

Beberapa hari lepas, tular pasal tip mempercepatkan proses nyahbeku daging beku petak dengan menggunakan teknik meletakkan periuk logam yang berisi air di atas daging itu.

Dikatakan proses nyahbeku hanya akan mengambil masa selama 30 minit saja. Dalam kepala saya, tip ini mungkin berkesan, namun bergantung kepada beberapa faktor.

Sebagai ahli kimia yang suka meraikan pelbagai pandangan, jadi saya pun berujikaji. Namun di rumah, saya tiada stok daging beku petak.

Jadi saya pun menyahbeku kepak ayam untuk memastikan teori asas saya betul. Maka semalam sambil menunggu mencuci dan menjemur baju, saya jalankan ujikaji seperti gambar di bawah.

Dapatan ujikaji saya menunjukkan walaupun setelah 1 1/2 jam berlalu, kelihatan bahagian atas yang bersentuhan dengan tapak periuk besi telah ternyahbeku.

Manakala bahagian tengah dan bawah masih lagi belum ternyahbeku. Kepak ayam masih lagi bercantum antara satu sama lain.

Maka saya pun alirkan kepak ayam tersebut di bawah air paip seketika untuk proses memisahkan. Ternyata pemahaman teori asas saya benar.

nyahbeku daging 2
nyahbeku daging

Teknik tersebut mungkin berkesan bergantung kepada suhu persekitaran, luas permukaan daging beku dan tapak periuk logam yang bersentuhan, jumlah air yang dimasukkan ke dalam periuk serta saiz daging yang perlu dinyahbeku.

Konsep asas fenomena ini saya ajar dalam topik kimia haba (Thermochemistry). Ianya dipanggil proses perpindahan haba (heat transfer) daripada bahan bersuhu tinggi (air dalam periuk) kepada bahan sejuk (di sini daging beku).

Asasnya haba kedua bahan yang berbeza akan mencapai kesetaraan apabila bersentuhan.

– q = + q

Maksudnya, daging akan ternyahbeku untuk menyamai suhu persekitaran air dalam periuk.

Walaupun air mampu menyerap dan menyimpan haba yang lebih, sekiranya suhu air dalam periuk telah menyamai suhu daging beku, maka proses penyahbekuan akan menjadi lama.

Kecuali air di dalam periuk ditukar berulang kali. Teknik ini sebenarnya boleh dipraktikkan dengan lebih berkesan apabila memasukkan daging beku ke dalam periuk besi.

Boleh tutup supaya ianya tidak terdedah terus dengan udara yang juga membawa kuman. Periuk yang diperbuat daripada logam seperti periuk tembaga, aluminium, besi, keluli tahan karat… adalah pengalir haba yang baik.

nyahbeku daging 1
nyahbeku daging

Periuk logam boleh membantu menyerap haba daripada persekitaran dan memindahkannya kepada daging yang nak dinyahbeku. Maka, cepatlah proses dinyahbeku berlaku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *