Pantang Larang Makan Laksa Semasa Berpantang.

  • 5 min read
  • Nov 21, 2022
berpantang

LAKSA & KUETIAW PANTANG?

pantang
pantang

Merujuk kepada ss pertanyaan ahli MaMa mengenai memakan laksa yang digantikan dengan mee kue tiaw oleh ibu dalam pantang lepas bersalin.

Isu makanan untuk orang ‘pantang selepas bersalin’ ini sebenarnya sangat sensetif. Boleh buat gaduh kalau masing-masing menegakkan pandangan. Dalam masyarat Melayu, ada dua jenis komen yang biasa kita jumpa iaitu

“ko makanlah, nanti esok-esok ko dah tua baru menyesal”.

atau

“ikut badan masing-masing. Saya makan setakat ni okay je walaupun baru dua hari lepas pantang.”

Umumnya untuk individu yang berubah proses kimia badannya seperti ibu yang baru lepas bersalin, kesesuain apa juga jenis makanan adalah bergantung kepada tahap penerimaan badan individu.

TIADA makanan yang patut dielakkan. Selagi tidak membawa mudarat, boleh dimakan dan ini termasuklah kuah laksa tidak kira mi-nya adalah laksa, kuetiaw, mihun atau nasi.

pantang2

Ini kerana bahan asas kepada kesemua mi ini adalah kanji yang berasal daripada tepung beras, tepung gandum dan tepung ubi.

Mari teruskan baca rungkaian saya mengenai kaitan makanan dengan ‘angin’ dalam pantang yang sering diutarakan.

Baiklah.

Kanji terdiri daripada rantaian polimer karbohidrat kompleks iaitu amylose dan amylopectin. Struktur molekul amylose agak PADAT kerana ianya terbentuk daripada rantaian mendatar molekul-molekul kecil glukosa (aka gula) dan setiap rantaian ini terikat antara satu sama lain secara helix melalui ikatan hydrogen (bayangkan tali yang dipintal).

Manakala struktur molekul amylopectin pula agak LONGGAR kerana rantaian molekul-molekul glukosanya ada yang bercabang.

Maka, struktur helix yang terbentuk antara rantaiannya akan lebih longgar daripada amylose. Perbezaan pada struktur kedua molekul kanji ini menyebabkan amylopectin lebih mudah larut dalam air jika dibandingkan dengan amylose.

Pun begitu, pengecaian (disintegration) molekul-molekul glukosa pada struktur amylose dan amylopectin adalah unik dan berlaku bergantung kepada suhu.

Semakin tinggi suhu, semakan longgar ikatan hidrogen dalam struktur helix molekul amylose dan amylopectin.

Ini akan memudahkan molekul-molekul air menyusup masuk membentuk ikatan hidrogen antara rantaian molekul-molekul glukosa tadi.

Keadaan ini akan menyebabkan kanji mengembang membentuk gelatin atau dikenali sebagai proses pengelatinan kanji.

Tekstur gelatin yang diperolehi adalah bergantung kepada jumlah kanji jenis amylose dan amylopectin yang wujud dalam formulasi mi.

Jika amylose yang akan banyak, tekstur gelatin akan lebih lembut dan legap. Manakala jika amylopectin yang banyak, tekstur mi akan lebih kembang dan likat.

Proses pengelatinan ini penting untuk melemahkan ikatan hidrogen antara rantaian molekul glukosa pada kedua struktur kanji.

Ini akan memudahkan enzim dalam sistem penghadaman menguraikan kedua kanji ini kepada molekul kecil glukosa agar mudah diserap ke oleh usus kecil ke dalam badan.

Pun begitu, proses pembuatan mi yang mana dimasak dan disejukkan semula juga mempengaruhi struktur molekul amylose dan amylopectin yang mana akan mengalami proses penyusunan semula struktur rantaian helixnya menjadi lebih padat daripada struktur yang asal.

mee

Proses ini dikenali dengan retrogradation. Ini akan menukarkan sifat kedua kanji ini kepada kanji degil (resistant starch) yang bermaksud sukar untuk diurai oleh enzim pencernaan.

Maka tugas pencernaan ini akan diambil alih oleh beribu jenis bakteria yang terdapat dalam usus besar kita melalui fermentasi.

Semasa proses fermentasi, bakteria akan menghasilkan bahan kimia berbentuk gas seperti gas hidrogen dan metana. Gas-gas ini kemudiannya akan dikeluarkan dari sistem usus besar sebagai kentut.

Sekiranya gas ini tidak dikeluarkan, ianya akan terus terkumpul/ terperangkap dalam usus yang juga dikenali dengan istilah ‘kembung perut’ atau orang kita bahasakan sebagai ‘angin’.

Harus diingat ‘angin’ ini ialah ‘benda asing’ yang berada dalam badan. Maka badan akan seboleh mungkin untuk mengeluarkannya dengan mekanisma yang mampu menggangu keseimbangan proses kimia badan yang lain.

Ketidakseimbangan kimia badan ini akan menyebabkan kita berasa ‘kurang selesa’ atau ‘sakit’ pada bahagian tertentu. Keadaan inilah yang agaknya orang lama istilahkan dengan ‘kembang urat’.

Tujuannya adalah sebagai ‘signal’ untuk kita berbuat sesuatu atau badan akan beradaptasi untuk mengembalikan semula keseimbangan kimia (Self-healing).

Bahagian mana yang terkesan dan bagaimana, adalah bergantung kepada tahap kesihatan sedia ada dan mekanisma yang ‘paling’ kurang mudarat kepada system badan.

Untuk mengembalikan keselesaan, ada yang pergi berurut. Ada yang ambil ubat tahan sakit, ada juga yang ambil ubat buang angin.

Ada yang baik sendiri hasil daripada pemakanan yang mengandungi pelbagai bahan kimia semulajadi yang membantu menyeimbang punca sakit tadi.

Terdapat juga individu yang TIDAK mengalami masalah ‘angin’ ini disebabkan mereka memiliki kepelbagaian jenis bakteria dalam usus besar yang boleh saling ‘meneutralkan’ gas yang dihasilkan.

Kenapa waktu pantang (lepas bersalin) biasanya menjadi penekanan untuk penjagaan makan dan minum?

Sebenarnya tahap kesihatan wanita lepas bersalin adalah bergantung kepada perubahan kimia dalam badan atau lebih dikenali dengan perubahan physiology bagi mengadaptasi kandungan dan kelahiran baby. Dan hal ini adalah normal.

Sehingga hari ini, tiada siapa yang betul-betul pasti sepenuhnya kenapa sesetengah individu mengalami alahan yang teruk dan sesetengah orang tidak semasa mengandung.

Namun, teori yang paling popular dikaitkan ialah dengan tindakbalas badan individu terhadap bahan kimia (hormon) yang dihasilkan semasa mengandung iaitu human chorionic gonadotropin (hCG).

Selepas bersalin juga, bahan-bahan kimia (seperti hormon) dalam badan tidak berada di dalam keseimbangan kerana “proses pemulihan” yang diutamakan, penyesuaian fungsi badan selepas melahirkan (physiological changes after giving birth) atau mungkin juga disebabkan oleh berlakunya tindakbalas disebabkan ketercampuran darah anak ke dalam darah ibu yang tidak sama jenis (maternal-fetal transfusion reaction) semasa proses kelahiran.

Dan adaptasi perubahan badan juga bergantung kepada genetik, keaktifan badan dan peningkatan usia. Disebabkan ini, badan MUNGKIN menjadi lebih sensitif terhadap makanan atau minuman, seterusnya membawa kepada komplikasi lain.

Maka, usahlah memperlekehkan jika terdapat individu yang bertegas dengan amalan pantang mereka (baca: TIDAK KERTERLALUAN). Namun, tidak semua orang akan mengalami masalah yang sama kerana sistem badan setiap individu adalah berbeza.

Disamping itu, kesan placebo juga mungkin berlaku kepada mereka yang baru bersalin ini. Kesan placebo ialah keadaan di mana bahan kimia sedia ada otak menjalankan peranan mengikut apa yang kita fikirkan.

Contohnya bilamana makanan atau minuman itu telah lama ‘dimomokkan’ boleh menyebabkan ‘angin’ semasa pantang, bilamana kita percaya, maka bahan kimia badan akan bertindak mengikut kepercayaan ini, dan mencetuskan kesan ‘angin’ itu.

Orang Putih cakap “you are what you think.” Orang Sabah bilang “dari kau saja tu.” Maka, fikir yang baik-baik saja. Usah menurut tanpa asas.

Saya secara peribadi, pernah berpengalaman dengan ‘angin’ dari kanji ini selepas sebulan bersalin anak ke-2.

Setelah meneliti pengambilan makanan dalam tempoh berkenaan, penyebabnya ialah kuetiaw goreng masak sendiri.

Pengalaman luar biasa seakan contraction bersalin membuatkan saya memahami ‘angin’ terperangkap dalam usus ini.

Pengalaman adik saya pula yang baru bersalin anak pertama di mana suhu sejuk daripada pendingin hawa menyebabkan dia demam, mengigil dan pengsan.

Namun, setelah beberapa hari dia secara perlahan membiasakan diri dengan suhu rendah pendingin hawa, akhirnya badannya boleh beradaptasi.

Kami sememangnya tidak mengamalkan cara pantang yang ketat, kami makan semua makanan sihat seperti biasa, namun kami berhati-hati dengan pengambilan makanan kami disebabkan mungkin genetiknya begitu.

Kami biasanya cuba sedikit dulu, jika badan boleh terima, kami makan saja. Malahan air berais batu juga kami minum.

Suka diingatkan bahawa mempraktikkan amalan ‘pantang’ kena juga mempunyai ilmu dan pengalaman yang wajar.

Janganlah mentidakkan semua jenis makanan kerana badan memerlukan nutrisi yang cukup sepanjang proses pemulihan.

Pengambilan air kosong yang cukup juga sangat penting (baca: jangan catu air minuman). Fahami ‘bahasa’ tubuh anda dan teliti dalam pengambilan makanan dan minuman jika anda seorang yang mudah sakit atau mudah terkesan dengan makanan. Usah pukul rata.

NOTA: Mengamalkan ‘pantang’ ini tidak semestinya untuk wanita yang baru lepas bersalin saja. Mana-mana individu (termasuk lelaki juga) yang sakit dan perlu memulihkan badan perlu berpantang.

Proses kimia badan kita berubah disebabkan banyak faktor termasuklah usia, sebab itu ada makanan yang kita boleh makan semasa muda namun apabila meningkat usia menjadi sensetif kepada badan. Maka, berpantanglah ikut keperluan ‘semasa’ badan.

Related Post :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *