Tarikh Bayaran Faedah Bulanan PERKESO 2023

 • 3 min read
 • Apr 12, 2023
faedah bulanan perkeso

Bayaran Faedah Bulanan PERKESO adalah Perlindungan keselamatan sosial yang diberikan kepada pekerja dan tanggungannya menerusi skim-skim perlindungan yang diperkenalkan.

Faedah Bulanan PERKESO perlu dipenuhi sebagaimana yang dipersetujui di bawah Konvensyen 102; Minimum Standard for Society Security.

Bersempena kedatangan tahun 2023, PERKESO telahpun mengeluarkan jadual terkini bagi Bayaran Faedah Bulanan PERKESO.

Berikut dikongsikan lebih lanjut tentang bayaran faedah bulanan PERKESO dan tarikh pembayaran bagi tahun 2023 ini.

Apa Itu PERKESO?

perkeso socso logo 1EEDD16B39 seeklogo.com 1
Faedah bulanan PERKESO

PERKESO adalah singkatan dari Pertubuhan Keselamatan Sosial yang merupakan lembaga pemerintah di Malaysia yang bertanggung jawab atas penyediaan perlindungan sosial dan asuransi sosial bagi pekerja.

Tujuan utama PERKESO adalah untuk melindungi dan membantu pekerja yang terluka, sakit atau cacat akibat dari kecelakaan kerja atau penyakit akibat pekerjaan.

PERKESO juga memberikan manfaat seperti tunjangan cacat, tunjangan kematian, tunjangan kehilangan upaya kerja, dan tunjangan rawatan medis.

Pekerja dan majikan harus membayar kontribusi untuk PERKESO setiap bulan untuk memastikan perlindungan asuransi sosial bagi pekerja.

Tentang PERKESO

Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) telah ditubuhkan sebagai sebuah Jabatan Kerajaan di bawah Kementerian Sumber Manusia bagi mentadbir, melaksana dan menguatkuasakan Akta Keselamatan Sosial Pekerja (AKSP) 1969 dan Peraturan-Peraturan (Am) Keselamatan Sosial Pekerja 1971.

Pada Julai 1985, status PERKESO telah berubah kepada sebuah Badan Berkanun dan mulai 1 Januari 1992, PERKESO telah melaksanakan sistem saraannya sendiri iaitu Sistem Saraan Baru PERKESO.

PERKESO menyediakan dua skim faedah keselamatan sosial iaitu Skim Bencana Pekerjaan dan Skim Pencen Ilat.

Jadual Tarikh Bayaran Faedah Bulanan PERKESO

BilBulanTarikh Bayaran FaedahHariCatatan
1Januari17 Januari 2023Selasa22 Januari 2023 bersamaan Tahun Baru Cina
2Februari1 Mac 2023Rabu
3Mac 31 Mac 2023Jumaat
4April17 April 2023Isnin22 April 2023 bersamaan Hari Raya Puasa
5Mei25 Mei 2023Khamis30 Mei 2023 bersamaan Pesta Keamatan 1 Jun 2023 bersamaan Perayaan Hari Gawai Dayak
6Jun23 Jun 2023Jumaat29 Jun 2023 bersamaan Hari Raya Qurban
7Julai1 Ogos 2023Selasa
8Ogos1 September 2023Jumaat
9September29 September 2023Jumaat
10Oktober1 November 2023Rabu
11November7 NovemberSelasa12 November 2023 bersamaan Hari Deepavali
12Disember19 NovemberSelasa25 Disember 2023 bersamaan Hari Krismas

Apakah Bayaran Faedah Bulanan PERKESO?

faedah perkeso

Bayaran Faedah Bulanan PERKESO adalah elaun atau faedah yang disediakan oleh Persatuan Keselamatan Sosial (PERKESO) di Malaysia kepada pekerja atau keluarga pekerja sekiranya berlaku kemalangan semasa kerja atau penyakit berkaitan kerja.

Terdapat beberapa faedah bulanan yang disediakan oleh PERKESO termasuk:

 1. Faedah Perubatan – Ini meliputi kos kemasukan ke hospital, penjagaan pesakit luar dan ubat-ubatan untuk penyakit atau kemalangan yang berlaku semasa kerja.
 2. Faedah Kehilangan Upaya Kerja – Ini ialah elaun bulanan untuk pekerja yang hilang keupayaan untuk bekerja atau hilang sepenuh atau separa upaya akibat dari kemalangan kerja atau penyakit berkaitan kerja.
 3. Faedah Kematian – Ini adalah faedah yang diberikan kepada keluarga pekerja yang meninggal dunia akibat kemalangan kerja atau penyakit yang berkaitan dengan pekerjaan.
 4. Faedah Hilang Keupayaan / OKU – Ini adalah elaun bulanan yang diberikan kepada pekerja yang cacat seluruh atau separa badan akibat kemalangan atau penyakit yang berkaitan dengan kerja.
 5. Faedah Insurans – Ini termasuk insurans kemalangan dan insurans kehilangan usaha kerja yang memberikan perlindungan tambahan kepada pekerja sekiranya berlaku kemalangan kerja atau kehilangan usaha kerja.

Skim Keilatan

faedah bulanan perkeso 1 1

Pencen Ilat dibayar kepada pekerja yang layak dan disahkan menghidap ilat / keuzuran kekal yang telah disahkan sendiri oleh Jemaah Doktor atau Jemaah Doktor Rayuan.

Pencen Ilat dibayar bermula dari tarikh Notis Keilatannya diterima atau tarikh berhenti kerja jika pekerja berhenti kerja selepas Notis Keilatan diterima oleh PERKESO.

Pencen Ilat ini dibayar selama pekerja mengalami keilatan atau hingga meninggal dunia dan digantikan dengan Pencen Penakat sekiranya pekerja itu meninggal dunia semasa menerima Pencen Ilat tanpa mengira umurnya.

Skim Bencana Pekerjaan

bencana pekerjaan

Skim Bencana Pekerjaan memberi perlindungan kepada pekerja yang mengalami kemalangan atau suatu penyakit khidmat yang berpunca atau terbit daripada pekerjaannya.

 1. Kemalangan Semasa Kecemasan
  • Kemalangan yang berlaku semasa pekerja berada dalam atau berdekatan dengan mana-mana premis bekerjanya bagi tujuan menyelamatkan, membantu atau melindungi orang yang mendapat bencana atau bahaya semasa kecemasan.
 2. Penyakit Khidmat
  • Penyakit yang berpunca atau terbit daripada pekerjaan sebagaimana yang disenaraikan di Jadual Kelima, Akta Keselamatan Sosial Pekerja 1969.
  • Contoh Penyakit Khidmat :-
   • Hilang pendengaran disebabkan oleh paras tekanan bunyi tinggi yang berterusan.
   • Penyakit asma disebabkan oleh pekerjaan yang melibatkan pendedahan berterusan kepada sedutan habuk atau bahan kimia yang merbahaya dan sebagainya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *