Tempat Menarik Di Penang – (69 LOKASI TERKINI 2022)

  • 30 min read
  • Apr 24, 2022
tempat menarik di melaka lelaki.my

Artikel ini adalah berkaitan tempat menarik di Penang. Pulau Pinang atau lebih dikenali sebagai Penang, sememangnya cukup popular dalam kalangan pelancong tidak kira pelancong luar mahupun dalam Malaysia.

Selain itu, Pulau Mutiara ini terkenal dengan syurga makanan. Di pulau ini terdapat banyak tempat menarik yang wajib anda kunjungi.

Senarai Tempat Menarik Di Penang

Klik dan teruskan melihat tempat menarik di Penang yang kami senaraikan untuk anda. Jom!

Nota Penting : Bagi pembaca yang beragama Islam, sila pastikan tempat makan yang ingin dituju adalah kedai yang menyajikan makanan halal. Boleh rujuk dengan pihak berkuasa tempatan untuk kesahihan.

Penang Street Art

Seni jalanan Pulau Pinang merupakan salah satu tarikan pelancong tempat menarik di Penang. Terdapat lebih daripada seratus jenis hasil seni dinding di George Town.

Koleksi seni dinding George Town ini adalah mengenai kraf tradisional, warisan, profesion dunia lama dan kehidupan rakyat Pulau Pinang.

tempat menarik di penang malaysiaindah.com 2
Kredit Gambar: pixabay.com

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, seni mural Pulau Pinang ini telah tular dan menjadi sebab utama pelancong datang melawat Pulau Pinang khususnya George Town.

Karya seninya dilukis di seluruh pusat bandar Pulau Pinang terutama di sepanjang jalan seperti Muntri Street, Weld Quay, Lebuh Leith, Jalan Armenia, Ah Quee Street dan banyak lagi.

Waktu terbaik untuk melihat karya seni ini, kami cadangkan anda berjalan-jalan pada waktu pagi dan petang melalui jalan raya Georgetown, bermula di Muntri Street dan berakhir di Weld Quay!

Tempat Menarik Di Penang:Penang Street Art
Alamat:316, Beach Street Georgetown, 10300 George Town, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 24 jam
Harga Tiket:

Pantai Tanjung Bungah

Secara literal bermaksud ‘Bunga Tanjung’, Tanjung Bungah adalah pinggir pantai yang terletak antara Gurney dan Batu Feringghi, kira-kira setengah jam dari Georgetown.

Pada asalnya ia adalah sebuah perkampungan nelayan. Kini ia telah meningkat popular menjadi antara salah satu destinasi paling dikunjungi dan tempat menarik di Penang.

Aktiviti sukan air seperti JetSki, Banana Boat dan Parasailing popular di Tanjung Bungah dengan adanya Pusat Sukan Air Pulau Pinang yang berpusat di sini. Ianya dibina di antara landskap semulajadi yang menakjubkan.

Dengan adanya hotel dan resort bertaraf dunia, ia juga menawarkan keselesaan kepada pengunjung di lokasi yang indah dan permai ini.

Tempat Menarik Di Penang:Pantai Tanjung Bungah
Alamat:32, Medan Tanjong Bungah, Tanjung Tokong, 11200 Tanjung Bungah, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 8:00 pagi – 7:00 petang
Harga Tiket:

Pantai Batu Ferringhi

Pantai Batu Ferringhi mejadi salah satu destinasi paling popular tempat menarik di Penang (destinasi kedua paling popular selepas Georgetown). Jaraknya hanya dalam 15 minit pemanduan dari pusat Georgetown.

Ianya merupakan tempat yang nyaman untuk berehat di tepi kolam renang sambil menikmati angin laut yang sejuk. Di Batu Ferringhi terdapat pantai berpasir putih yang lembut di sepanjang jalan berliku.

Pantai panjang sepanjang 3 kilometer ini sangat indah dan mempesonakan.

Pantai di Batu Ferringhi juga terkenal dengan sukan air dan aktiviti pantai. Terdapat banyak tempat untuk anda menyewa Jetski. Anda juga berpeluang untuk menaiki Parasailing untuk melihat pemandangan pantai dan aksi burung-burung terbang di permukaan laut dan pantai. Jangan lupa juga untuk cuba menaiki “Banana Boat” yang mendebarkan.

Pada waktu malam terdapat pasar malam disepanjang jalan di mana ada juga terdapat kedai yang menjual barangan kraftangan.

Tempat Menarik Di Penang:Pantai Batu ferringhi
Alamat:69, Jalan Batu Ferringhi, 11100 Batu Ferringhi, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 8:00 pagi – 7:00 petang
Harga Tiket:

Escape Theme Park

Luangkan hari cuti anda di taman hiburan paling menarik di Pulau Pinang ini. Anda patut cuba lebih daripada 38 permainan yang terdiri daripada dua bahagian iaitu aktiviti lasak dan themepark. Destinasi hebat untuk bersantai dengan keluarga dan rakan-rakan.

Escape Theme Park terletak di perhutanan Teluk Bahang. Di sini tiada had usia untuk beraktiviti kerana permainan sememangnya direka untuk pelbagai usia, kebolehan, dan tahap tenaga.

Melalui aktiviti yang menyeronokkan di sini, ia menekankan kepada semangat kendiri dan keyakinan diri sehingga membolehkan pelawat yang datang ada “self-motivated” yang tinggi.

Polisi bagi pakaian permainan air di sini sangat ketat. Anda boleh rujuk tatacara pemakaian yang ditetapkan.

Tempat Menarik Di Penang:Escape Theme Park
Alamat:828, Jalan Teluk Bahang, Teluk Bahang, 11050, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Selasa – Ahad (10:00 pagi – 6:00 petang)
Isnin (tutup)
Harga Tiket:Melaui online :
0-3 Tahun : Percuma
4-12 Tahun: RM 55.50
13-60 Tahun: RM 83.50
60 Tahun keatas: RM 55.50
*Harga di kaunter lebih mahal sedikit

Taman Rama-Rama Penang (Entopia)

Ianya adalah antara tempat peliharaan rama-rama yang terbesar di Malaysia. Taman rama-rama ini terletak di Teluk Bahang, Pulau Pinang. Entopia bukan sahaja suatu tempat untuk menikmati keindahan rama-rama bahkan ia juga dapat menghubungkan manusia dengan alam semulajadi.

Entopia terdiri daripada bahagian Natureland iaitu bahagian terbuka di luar, dan Cocoon iaitu bahagian di dalam. Natureland mempunyai ciri-ciri tersendiri termasuk Gua Misteri, Air Terjun Harimau, Home Tree, Lorong Naga, Laluan Aroma, dan Taman David.

Kawasannya agak panas, mirip suasana hutan tropika. Cocoon mengandungi galeri-galeri termasuk Hutan Pandora, Metamorphosis, Cinerama, Tempat Pembiakan, Lumino City, Downtown Entopia, Misteri Bawah Tanah dan Understory Tales.

Di sini juga terdapat aksi pertunjukan bertajuk Vita Nova, di mana rama-rama baru dilepaskan ke dalam vivarium. Setiap pelawat juga diberi sebuah balang kecil dengan seekor rama-rama yang masih hidup untuk dilepaskan. Seronok bukan?

Tempat Menarik Di Penang:Taman Rama-Rama Penang (Entopia)
Alamat:No.830, Jalan Teluk Bahang, Teluk Bahang, 11050, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 9:00 pagi – 6:00 petang
Harga Tiket:Dewasa RM49
Kanak- kanak RM29
Warga emas RM 29

Masjid Kapitan Keling

Masjid Kapitan Keling adalah salah satu mercu tanda Pulau Pinang. Masjid ini terletak tengah-tengah pusat bandar raya Georgetown dan menjadi antara destinasi yang patut dikunjungi oleh pelawat atau pelancong yang mengagumi nilai estetika dan sejarah negeri Pulau Pinang.

Masjid Kapitan Keling yang terletak di kawasan tumpuan umum, memberi peluang kepada pelancong asing yang lalu-lalang untuk ‘selfie’ berlatar belakangkan bangunan warisan berkenaan.

Begitu juga bas persiaran yang datang bertali-arus mengambil penumpang di hadapan kompleks masjid, menjadikan bangunan ikonik itu terus popular dalam kalangan pelancong.

Anda juga boleh menaiki beca mengelilingi Masjid Kapitan Keling untuk menikmati keindahan dan keunikan binaannya daripada segenap sudut. Ia adalah masjid terbesar di Georgetown dan kelihatan bersinar pada waktu matahari terbenam.

Masjid bercat putih itu dihiasi dengan kubah gaya Mughal yang berwarna kuning keemasan. Selain itu, terdapat juga hiasan bulan-bulan serta bintang-bintang. Ada menara bercorak seni India-Islam yang mana disitulah tempat azan dikumandangkan.

Tempat Menarik Di Penang:Masjid Kapitan Keling
Alamat:14, Jalan Buckingham, George Town, 10200 George Town, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Setiap Hari: Subuh – Isyak
Harga Tiket:

Masjid Terapung Tanjung Bungah

Masjid Terapung Tanjung Bungah adalah masjid besar beridentitikan kesenian Melayu yang dibina di teluk Tanjung Bungah menjadikan ia salah satu tempat menarik di Penang.

Masjid itu sebenarnya tidaklah terapung, tetapi binaannya berdiri di atas -tiang-tiang menampakkan seolah-olah ianya terapung.

Walau bagaimanapun, ia adalah masjid pertama yang dibina diatas laut di Malaysia (masjid terapung yang lain di Malaysia setakat ini dibina di atas tasik).

Setiap hari, masjid ini mengadakan program keagamaan seperti kelas tajwid, fardu ain dan bacaan Yaasin oleh guru agama di sekitar negeri ini.

Reka bentuknya yang unik sangat mengagumkan manakala kubahnya pula berbentuk aerodinamik, sesuai dengan persekitaran lautan.

Keunikan masjid terapung ini diperkukuhkan lagi dengan menara azan setinggi tujuh tingkat yang dihiasi dengan ukiran kayu jati dan seni khat kaligrafi dari Indonesia.

Mozek dan seramik yang berwarna-warni terdapat di bahagian luar dan dalam masjid untuk memberi kesan pencahayaan yang lebih menarik apabila dipandang selain siling putih di bahagian kubah.

Bagi mencantikkan lagi kawasan masjid tersebut, rekabentuk tembok pagar bercorak bunga matahari dipasang di sekeliling masjid dan kawasan pintu hadapan masjid tersebut.

Tempat Menarik Di Penang:Masjid Terapung Tanjung Bungah
Alamat:Jalan Batu Ferringhi, 11100 Tanjung Bungah, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Setiap Hari: Subuh -Isyak
Harga Tiket:

Bukit Bendera

Nama Bukit Bendera amat sinonim jika anda bertandang ke Pulau Mutiara ini. Bukit Bendera sangat disyorkan kepada pengunjung yang inginkan kedamaian dari atas bukit di samping melihat keseluruhan Pulau Pinang dari Sky Walk.

Untuk menuju ke puncak, anda perlu menaiki keretapi atau jeep yang disediakan. Terdapat juga perkhimatan melukis potret di sepanjang laluan ke Bukit Bendera.

Jika anda sampai di sini, tidak sah kalau anda tidak merakamkan saat-saat indah ketika berada di sini. Anda juga boleh menjamu selera di Cliff Café. Anda juga boleh menaiki buggy untuk mengelilingi bukit ini. Terdapat juga Muzium Burung Hantu, Little Village dan Toy Museum.

Tempat Menarik Di Penang:Bukit Bendera
Alamat:11500 Bukit Bendera, Penang
Waktu Operasi:kereta api harian – 6.30 pagi – 11.00 malam (Kereta api terakhir dari stesen teratas)

kaunter tiket harian – 6.30 pagi – 9.45 malam
Harga Tiket:Biasa:
Dewasa RM 12.00
Kanak- kanak RM 6.00
Warga Emas RM 6.00

Fastlane:
Dewasa RM 40.00
Kanak- kanak RM 20.00
Warga Emas RM 6.00

Penang Skywalk @ The Top (Menara Komtar)

Jom bernafas di udara yang segar dan nikmati angin dari atas menara. Balai cerap yang terbuka ini akan membuatkan anda terkejut dengan pemandangan dan pengalaman yang hebat tanpa tingkap.

Pernah tertanya-tanya bagaimana pandangan burung atau “bird view” di Pulau Pinang? Rainbow Skywalk dan Balai Pemerhatian menawarkan pemandangan indah Georgetown dan lain-lain tempat dari atas menara.

Terletak di titik tertinggi di Georgetown, Rainbow Skywalk yang terbuka di Level 68, juga di atas bumbung menara Komtar, menawarkan pengunjung pengalaman mendebarkan berjalan kaki 816 kaki di atas paras laut.

Sementara itu, balai pemerhatian yang berhawa dingin di Level 65 juga mempunyai laluan kaca yang membolehkan anda menonton orang ramai yang sedang berjalan di bawah.

Juga di atas bumbung, Coco Cabana Bar & Bistro menawarkan makanan yang lazat serta pemandangan yang sangat menarik. Nikmati perasaan berada di puncak dunia!

Tempat Menarik Di Penang:Penang Skywalk @ The Top (Menara Komtar)
Alamat:1, Jalan Penang, George Town, 10000 George Town, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 10:00 pagi – 10:00 malam
Harga Tiket:Dewasa RM48
Kanak- kanak RM 28

Feri Pulau Pinang

Perkhidmatan feri antara Pulau Pinang dan Seberang Perai bukan sahaja menjadi sistem perhubungan tetapi juga menjadi daya tarikan pelancong ke Negeri Pulau Pinang.

Feri berulangalik antara Pengkalan Sultan Abdul Halim (juga digelar Pengkalan Feri Butterworth) di Butterworth dan Pengkalan Raja Tun Uda (juga digelar Jeti) di Georgetown.

Butterworth ke Penang Ferry adalah cara tradisional untuk pergi ke Pulau Pinang dari tanah besar. Menariknya, feri bertingkat ini bukan sahaja membawa penumpang tapi juga mengangkut kenderaan.

Feri yang membawa kereta dan motosikal, merupakan alternatif yang menyeronokkan bagi mereka yang tidak terlalu tergesa-gesa. Pada waktu pagi dan petang anda akan melihat orang awam berpusu-pusu ke sini.

Semasa feri bergerak anda boleh keluar daripada kereta untuk merasai angin bayu laut. Jangan lepaskan peluang bergambar ketika berada di tengah laut.

Tempat Menarik Di Penang:Feri Pulau Pinang
Alamat:Georgetown, 12000 Butterworth, Penang
Waktu Operasi:Feri pertama dari Butterworth ke George Town pada pukul 05:20 pagi.
Feri terakhir ke Pulau Pinang adalah pukul 12:10 pagi.

Feri pertama dari Pulau Pinang ke Butterworth pada pukul 05:40 pagi.
Feri terakhir ke Butterworth adalah pukul 12:40 pagi.

Feri Pulau Pinang berjalan kira-kira setiap 20 hingga 30 minit (anda tidak perlu menunggu terlalu lama) dan mengambil masa kira-kira 15 hingga 20 minit untuk menampung jarak sejauh 3 km.

Selepas jam 10 malam, bot kurang , dan hanya berlepas setiap 1 jam.
Harga Tiket:Dewasa RM1.20
Kanak- kanak RM0.60
Kereta RM7.70

Penang 3D Trick Art Museum

Penang 3D Trick Art Museum adalah sebuah muzium interaktif di King Street di George Town, Pulau Pinang.

Banyak gambar-gambar menarik yang dilukis di dinding muzium di setiap tingkat. Di kawasan pameran gambar terdapat patung, barangan, peralatan dan sebagainya digunakan bagi memenuhi tema lukisan tersebut.

Melawat Muzium 3D Penang ini memang sangat menyeronokkan. Lukisan 3D yang ada disini juga menarik. Jika ingin lebih seronok, datang bersama rakan-rakan yang sporting untuk bergaya dan berlakon bila bergambar.

Tips posing untuk setiap gambar dan sudut untuk mengambil gambar juga disediakan. Jangan lupa bawa kamera jika ingin ke Trick Art Museum!

Tempat Menarik Di Penang: Penang 3D Trick Art Museum
Alamat:10, Lebuh Penang, George Town, 10200 George Town, Pulau Pinang
Waktu Operasi: Isnin – Jumaat : 9 pagi – 6 petang.
Sabtu dan Ahad : 9 pagi – 8 malam
Harga Tiket: Dewasa (13 tahun dan keatas) : RM15
Kanak-kanak/Pelajar/Warga emas : RM10

Taman Negara Pulau Pinang

Taman Negara Pulau Pinang terletak di sudut barat laut pulau iaitu di Teluk Bahang. Taman Negara yang terkecil ini hanya mempunyai 5 habitat sahaja.

Selain itu, anda juga boleh melawat hutan paya bakau, berjalan di tepi pantai dan melihat laut. Anda juga boleh berjalan kaki di bawah kanopi pokok.

Anda boleh memilih untuk mengembara dengan bot atau melakukan beberapa aktiviti termasuk jugle trekking di hutan.

Anda boleh juga mendaki di atas bukit, di mana jika bernasib baik, anda akan menemui sebahagian daripada hidupan liar taman itu.

Tempat Menarik Di Penang:Taman Negara Pulau Pinang
Alamat:Pejabat Taman Negara P. Pinang, Jalan Hassan Abbas, 11050 George Town, Penang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 7:30 pagi – 6:00 petang
Harga Tiket:

Rumah P. Ramlee

P. Ramlee House adalah rumah kelahiran artis, pengarah, penyanyi, penulis lagu, komposer dan pengarah filem tersohor Malaysia, Allahyarham Tan Sri P. Ramlee.

Sekarang ianya menjadi sebuah muzium yang merakamkan sejarah karier beliau yang terkenal dalam industri filem dan muzik Malaya. Ianya terletak di Jalan P. Ramlee.

Di sebelah rumah lama Allayarham pula adalah sebuah galeri. Disini anda boleh mendapatkan maklumat lanjut tentang kehidupan dan karier P Ramlee. Terdapat juga sejarah mengenai kawan-kawan beliau, keluarga, sejarah perkahwinan(tiga orang isteri beliau), lirik lagu dan muzik, poster dan adegan filem dari filem-filem beliau.

Rumah bumbung nipah dengan lantai kayu dibina oleh bapa Allahyarham Tan Sri P.Ramlee, Puteh bin Karim dan bapa saudara beliau, Rejab bin Hussain pada tahun 1926.

Rumah itu telah dipulihkan dan kini dikekalkan oleh Arkib Negara Malaysia.

Tempat Menarik Di Penang:Rumah P. Ramlee
Alamat:Lot 2180, Jalan P. Ramlee, Taman P. Ramlee, 10460 George Town, Pulau Pinang
Waktu Operasi: Selasa – Ahad 10:00 pagi – 17:00 petang
Jumaat 10:00 pagi – 12:00 tengah hari dan 03:00 petang – 05:00 petang
Harga Tiket:

Muzium Pinang Peranakan

Cina peranakan, yang juga dikenali sebagai Baba dan Nyonya, adalah sebuah komuniti unik yang berasimilasi dengan budaya tempatan, terutamanya di Negeri-negeri Selat seperti Pulau Pinang, Melaka dan Singapura.

Di Rumah Agam Pinang Peranakan , rumah khas Baba yang kaya dengan warisan abad yang lalu dicipta semula untuk memberikan gambaran tentang gaya hidup, adat dan tradisi mereka.

Pembinaan Rumah Agam Peranakan Pulau Pinang adalah salah satu cara Pulau Pinang untuk memperkenalkan masyarakat kepada budaya Cina Peranakan yang bersejarah.

Bangunan ini adalah rumah dua tingkat tipikal gaya Cina, yang dibina menggunakan bahan-bahan terbaik pada masa itu, termasuk besi import Scotland, jubin lantai Inggeris dan panel ukiran tangan kayu Cina.

Tempat Menarik Di Penang:Muzium Pinang Peranakan
Alamat:29, Church St, Georgetown, 10200 George Town, Penang
Waktu Operasi:Isnin – Sabtu : 09:30 pagi – 05:00 petang
Harga Tiket:Dewasa RM 20.00
Kanak-kanak di bawah 12 tahun) RM 10.00
Percuma untuk kanak-kanak di bawah 6 tahun

Teddy Ville Museum

Tidak akan lengkap percutian ke Pulau Pinang tanpa melawat tempat ini. Terletak jauh dari pusat bandar yang sibuk, Muzium Teddyville terletak di Batu Feringgi. Untuk lokasi yang tepat, ia terletak di Ground Floor DoubleTree Resort oleh Hilton Penang.

Muzium ini bersaiz lantai 9000 kaki persegi. Anda boleh menghabiskan masa satu hingga dua jam bergantung kepada tempoh yang anda ambil di setiap perhentian.

Muzium Teddyville ini seakan-akan seperti Little Penang. Menggunakan beruang bersaiz manusia dan beruang bersaiz kecil. Muzium ini berjaya meningkatkan populariti Pulau Pinang sebagai tempat pelancongan menarik.

Rancang lawatan anda ke sini bersama keluarga dan anak-anak anda. Mereka pasti akan seronok dan menikmati suasana tempat ini.

Tempat Menarik Di Penang:Teddy Ville Museum
Alamat:56, Jalan Low Yat, Puncak Ria, 11100 Batu Ferringhi, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 9:00 pagi – 6:00 petang
Harga Tiket: Dewasa RM 36.00
Kanak- kanak RM 25.00

Countryside Stables Penang

Tempat ini terletak di Sungai Burung. Pelawat boleh menikmati aktiviti menunggang kuda dan dapat menikmati suasana alam semula jadi. Ia terletak di tengah-tengah kawasan pertanian Sungai Burung di Balik Pulau.

Ia dibuka oleh pencinta kuda, Wan dan Doris, yang memutuskan untuk mewujudkan satu tempat di kawasan luar bandar di mana kanak-kanak dan orang dewasa boleh mendapat peluang menunggang kuda.

Di situ juga anda akan diberi baldi jerami bertujuan untuk memberi makan kepada kuda. Kandang itu dibina dalam dua baris yang kemas. Terdapat kuda kecil yang bersaiz tidak melebihi tiga kaki. Kuda-kuda tersebut sangat comel dan aktif.

Tempat Menarik Di Penang:Countryside Stables Penang
Alamat:Lot 10050, Jalan Sungai Burung, Kampung Sungai Burung, 11000 Balik Pulau, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 10:00 pagi – 12:00 tengah hari, 02:00 petang – 07:00 petang
Harga Tiket: Dewasa RM 10.00
Kanak- kanak RM 5.00

Tropical Spice Garden

Terletak di persimpangan jalan daripada persimpangan Teluk Bahang. Taman Rempah Tropika Pulau Pinang bersaiz seluas 8 ekar hutan belantara dengan kira-kira 500 spesies flora dan fauna.

Taman rempah tropika ini hanya terdapat di Asia Tenggara. Ia adalah tempat yang baik untuk menghabiskan waktu petang bersama-sama dengan anak-anak anda.

Ladang yang pernah memenangi anugerah ini dibina dengan menggunakan bahan binaan yang semula jadi. Selain itu, ia juga dibina daripada bahan kitar semula daripada barangan rumah kedai pra-perang dan barangan kedai antik tempatan.

Aktiviti eko-pelancongannya mempunyai tiga laluan hutan; Jejak Spice, Jejak Hias dan Jejak Jungle – treks yang membawa anda melepasi bahagian-bahagian yang berbeza.

Setiap ‘bilik’ mempunyai koleksi tumbuhan khas seperti rempah dan herba, tumbuh-tumbuhan akuatik dan flora hutan.

Anda juga boleh memilih untuk meneroka taman anda secara sendirian kerana terdapat papan tanda arah yang menunjukkan nama tempat sebagai bimbingan. Sebelum anda pergi, pastikan anda mengambil beberapa cenderahati daripada kedai hadiah.

Tempat Menarik Di Penang:Tropical Spice Garden
Alamat:Lot 595 Mukim, 2, Jalan Teluk Bahang, Teluk Bahang, 11050 George Town, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 9:00 pagi – 6:00 petang
Harga Tiket:Dewasa RM 31.00
Kanak- kanak RM 18.00
Warga emas RM 25.00

Pasar Lorong Kulit

Juga dikenali sebagai Rope Walk. Amat terkenal dalam kalangan orang tempatan. Terdapat banyak lambakan barang antik, barang- barang lama dan terpakai. Bagi pengumpul koleksi duit lama, di sinilah tempat anda patut berkunjung untuk menambahkan koleksi terbaru anda.

Semua ada disini untuk anda cuci mata dan cuci poket. Terutamanya untuk koleksi vendor yang sangat unik. Anda akan dapati segala-galanya ada disini seperti koleksi buku tangan dan rekod vinil, pisau memburu lama, dulang dapur vintage bermacam-macam lagi barangan istimewa.

Tempat Menarik Di Penang:Pasar Lorong Kulit
Alamat:625 Jalan Dato Keramat Georgetown, 10460 George Town, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 6:00 pagi – 1:00 petang
Harga Tiket:

Muzium Kamera

Muzium Kamera ini merupakan tempat di mana anda boleh belajar segala sejarah tentang kamera. Di sini juga, anda boleh melihat pameran yang memaparkan kamera bermula dari kurun kelapan belas sehinggalah ke hari ini.

Di muzium ini juga terdapat satu ruangan “Bilik Gelap”. Zaman sekarang kebanyakan kedai gambar dah tak ada Bilik Gelap. Semua gambar dah diproses secara digital.

Suatu masa dahulu setiap kedai kamera mempunyai sebuah bilik gelap yang digunakan untuk memproses mencuci filem nagatif manjadi gambar atas kertas. Bermacam-macam bentuk kamera yang dipamerkan yang tak pernah kita bayangkan ada dicipta pada zaman dulu-dulu.

Tempat Menarik Di Penang:Muzium Kamera
Alamat:71 (1st Floor, Lebuh Armenian, Georgetown, 10200 George Town, Penang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 10:00 pagi – 6:00 petang
Harga Tiket:Dewasa RM20.00
Pelajar dan warga emas RM10.00
Kanak-kanak bawah 12 tahun percuma.

Kilang Batik Penang

Kilang Batik Pulau Pinang merupakan salah satu tempat perintis pembuatan batik di pulau ini. Ditubuhkan pada tahun 1973 oleh Craft Batik Sdn Bhd, ia terletak di Teluk Bahang.

Kompleks ini dibahagikan kepada tiga bahagian: Galeri Seni, Butik dan Bengkel.

Dikelilingi oleh hutan hijau tropika, ia menjadi salah satu tempat bersiar-siar di Pulau Pinang yang terkenal. Kilang ini menawarkan pelbagai jenis batik berkualiti, dari blok cetakan batik hingga cantigan tangan.

Bagi cetakan di Kilang Batik Pulau Pinang, ia tidak seperti cetakan satu sisi biasa akan tetapi setiap bahagian mempunyai corak dan warna di kedua-dua belah fabrik.

Kompleks ini menyediakan aktiviti lawatan harian yang berpandu secara percuma.

Tempat Menarik Di Penang:Kilang Batik Penang
Alamat:Mk2, 651, Teluk Bahang, 11050, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 9:00 pagi – 5:30 petang
Harga Tiket:

Little India Penang

Little India menjadi tempat tumpuan bagi para peminat makanan selera India.

Sebaik sahaja anda berjalan di sekitar kawasan ini, anda pasti akan terbau aroma rempah-ratus, bunyi lagu Bollywood yang keluar daripada pembesar suara dan pemandangan kedai yang berwarna-warni.

Jika anda datang ke Pulau Pinang, Little India mungkin boleh berada di bahagian atas senarai tempat untuk dikunjungi semasa berada di kawasan bandar.

Tempat Menarik Di Penang:Little India Penang
Alamat:Lebuh Pasar, George Town, 10450 George Town, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 8:00 pagi – 5:00 petang
Harga Tiket:

Pulau Jerejak

Terletak di pantai timur Pulau Pinang, Pulau Jerejak merupakan sebuah kawasan hutan terlindung, adalah permata tersembunyi seluas 362 hektar. Ramai orang tidak menyedari kewujudan pulau ini kerana laluan ke sana agak sukar untuk diakses.

Tetapi itu semua berubah dalam beberapa bulan kebelakangan ini dengan pembukaan Jerejak Island Resort yang baru sahaja diperbaharui. Kawasan resort ini sangat luas, terdapat landskap dengan tumbuhan tropika yang berwarna-warni serta kolam yang cantik.

Kerusi-kerusi dan buaian kayu terletak di taman-taman dan pinggir laut membuatkan tetamu tenang untuk bersantai.

Anda juga boleh berjalan kaki di sebelah malam dalam kawasan ini untuk merasai keindahan Jerejak Island Resort. Seluruh lanskap bertukar menjadi kaleidoskop warna apabila pokok-pokok dan semak-semak disimbahi dengan beratus-ratus lampu berwarna-warni.

Tempat Menarik Di Penang:Pulau Jerejak
Alamat:11900 Bayan Lepas, Penang
Waktu Operasi:From Penang Island jetty to Jerejak Resort & Spa
6:30 am
8:30 am
9:45 am
11:15 am
12:15 pm
12:30 am( Weekends only – Friday & Saturday)
2:30 pm
4:30 pm
6:30 pm
8:30 pm
10:30 pm

From Jerejak Resort & Spa to Penang Island Jetty
1:30 am( Weekends only – Friday & Saturday)
7:30 am
9:15 am
10:30 am
11:45 am
1:30 pm (12:45 pm on Fridays only)
3:30 pm
5:30 pm
7:30 pm
9:30 pm
11:30 pm
Harga Tiket:Dewasa RM 25.00
Kanak- kanak RM 15.00

Pasar Malam Batu Ferringhi

Batu Ferringhi, tempat pelancongan Pulau Pinang yang panas di pantai berpasir dan gelombang bergulung. Selain itu, disana juga terdapat pasar malam yang terkenal, terdiri daripada pelbagai jenis gerai yang tersusun disepanjang jalan utama.

Gerai-gerai individu ini menjual pelbagai jenis cenderahati, kraftangan, jam tangan dan beg tangan, mainan kanak-kanak, pakaian dan lain-lain.

Aktiviti malam di Batu Feringghi berpusat di Pasar Malamnya.

Dibuka bermula petang hingga lewat tengah malam, pasar malam adalah bazar gerai sementara yang dikendalikan oleh peniaga tempatan, menjual pelbagai jenis barangan.

Selain pasar malam, terdapat juga beberapa kedai makan dan restoran di sekitar Batu Feringghi, di hotel dan di sepanjang jalan.

Disini anda masih boleh tawar-menawar untuk dapatkan harga yang terbaik.

Tempat Menarik Di Penang:Pasar Malam Batu Ferringhi
Alamat:Jalan Pantai Batu, Taman Pantai Batu, 11200 Tanjong Bungah, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 7:00 petang – 1:00 pagi
Harga Tiket:

Taman Botani Penang

Taman Botani Pulau Pinang juga dikenali sebagai “Taman Air Terjun” kerana terdapatnya air terjun yang berdekatan. Ia merupakan sebuah taman awam yang terletak di Jalan Air Terjun di George Town, Pulau Pinang.

Taman Botani Pulau Pinang (Taman Kebun Bunga) adalah tempat yang nyaman untuk anda melarikan diri dari suasana bandar yang sibuk. Nikmati suasana dengan berjalan-jalan atau bersantai di taman-taman yang tenang ini.

Taman ini mempunyai banyak hidupan liar seperti Macan Ekor Panjang, Black Squirrels Giant, Monkey Dusky Leaf yang sangat comel dan bermacam-macam spesies lagi.

Tempat Menarik Di Penang:Taman Botani Penang
Alamat:Kompleks Pentadbiran,Bangunan Pavilion,
Jalan Kebun Bunga, 10350 George Town, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 5:00 petang – 8:00 malam
Harga Tiket:

Fort Cornwallis

Fort Cornwallis (atau Kota Cornwallis dalam Bahasa Melayu) adalah tempat yang menarik untuk dilawati, merupakan bangunan bersejarah di Georgetown.

Fort Cornwallis adalah kubu berdiri yang terbesar di Malaysia. Berhampiran dengan Esplanade dan Penang Clocktower, benteng ini berbentuk bintang dan merupakan salah satu struktur tertua di Pulau Pinang.

Ianya dinamakan sempena Marquis Charles Cornwallis. Terdapat hanya satu set dinding luar berketinggian sepuluh kaki, dengan taman tertutup di dalamnya.

Terletak di pantai utara-timur Pulau Pinang, berjalan kaki di sepanjang perimeter Fort Cornwallis yang dikendalikan oleh pihak swasta akan mengambil masa kira-kira 10 minit. Di dalam benteng terdapat pelbagai pameran yang bermanfaat.

Tempat Menarik Di Penang: Fort Cornwallis
Alamat:Jalan Tun Syed Sheh Barakbah, George Town, 10200 George Town, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 9:00 pagi – 6:30 petang
Harga Tiket:Dewasa: RM 10.00
Kanak-kanak: RM 5.00

Air Terjun Titi Kerawang

Terletak di Pantai Barat Pulau Pinang, jalan gunung menghubungkan bandar kecil Balik Pulau. Disini juga terkenal dengan laksa Pulau Pinang.

Di bahagian tengah jalan, anda akan melihat kereta yang diletakkan di sepanjang jalan, dan beberapa gerai menjual buah-buahan tempatan.

Kadangkala mungkin sukar untuk parkir kereta anda disini, terutamanya pada hujung minggu. Air terjun kecil ini merupakan destinasi popular bagi penduduk tempatan dan pelancong.

Dari jalan utama, jalan yang akan membawa anda di kira-kira 100 meter ke lata dan air terjun. Air terjun adalah menyeronokkan!

Tempat Menarik Di Penang:Air Terjun Titi Kerawang
Alamat:11000, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 8:00 pagi – 7:00 petang
Harga Tiket:

Bao Sheng Durian Farm

Bao Sheng Durian Farm adalah ladang generasi ketiga yang mengamalkan teknik pertanian organik dan kepekaan terhadap kesihatan dan kesejahteraan manusia dan pokok.

Di ladang kami, anda akan mengalami lereng bukit granit dan angin laut yang sejuk yang memberikan durian pokok lama kami yang unik, berbeza dari tempat lain di Malaysia.

Lawati kami semasa musim durian (Mei hingga Ogos) untuk merasai durian.6.7 ekar ladang durian untuk pertanian organik bebas racun perosak untuk menghasilkan durian yang berkualiti tinggi, berkualiti tinggi.

Tempat Menarik Di Penang:Bao Sheng Durian Farm
Alamat:150 Mk2 Sungai Pinang, Balik Pulau, 11000 Penang, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 10:00 pagi – 7:00 petang
Harga Tiket:

Jeruk Madu Pak Ali (Kilang)

Pak Ali Food Industries Sdn Bhd merupakan pengeluar jeruk buah-buahan yang terulung di Malaysia dan terkenal dengan rasa dan aromanya yang istimewa dibawah jenama “Pak Ali”.

Jeruk-jeruk ini dihasilkan dari buah-buahan segar berkualiti yang terpilih dari ladang.

Rasanya yang enak dan bernutrasi tinggi ini dihasilkan melalui gabungan resipi tradisional dan teknologi terkini dari pihak Institut Penyelidikan Dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI).

Jeruk Madu Pak Ali kini semakin terkenal sebagai buah tangan dari Pulau Pinang.

Sudah menjadi kemestian bagi pelancong yang berkunjung ke Pulau Pinang mendapatkan Jeruk Madu Pak Ali sebagai cenderahati kepada saudaramara dan sahabat handai. Jeruk Madu Pak Ali juga kini diminati oleh semua lapisan masyarakat.

Tempat Menarik Di Penang:Jeruk Madu Pak Ali (Kilang)
Alamat:Lorong Iks Tasek 4, Kawasan Iks Tasek, 14120 Simpang Ampat, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 9:00 pagi – 6:00 petang
Harga Tiket:

Saanen Dairy Goat Farm

Terletak di Permatang Pasir, Balik Pulau, Pulau Pinang, Malaysia. kambing tenusu diimport dari Australia dari baka Saanen.

Kambing-kambing Tenusu Saanen ini diberi makan secara organik dengan rumput yang baru dipotong, silase dan disimpan dalam tandas terkawal iklim moden. Dalam pengeluaran susu tenusu, kebersihan sangat penting.

Ladang Kambing Pulau Pinang ini menggunakan pengendalian manusia yang minimum dan kebanyakan prosesnya adalah automatik termasuk proses pemerah susu. Happy Goats Farm menghasilkan sekitar 100 liter susu kambing segar setiap hari.

Ladang ini mempunyai sekitar 125 ekor kambing, yang ditimbulkan untuk susu dan produk tenusu mereka. Di ladang kerja ini, anda juga akan melihat banyak ayam dan itik, dan juga burung unta!

Individu dan keluarga dialu-alukan untuk melawat ladang pada bila-bila masa antara pukul 10 pagi dan 5 petang, sepenuhnya percuma, dan tanpa tempahan terlebih dahulu. Setiap pelawat ditawarkan rumpun panjang untuk memberi makan kepada kambing.

Adalah disyorkan untuk melawat antara pukul 12 malam dan 1 petang, pada masa itu anda akan melihat kambing yang ditanam. Terdapat kios jualan jualan kios di mana anda boleh membeli sebotol susu kambing yang lazat, yoghurt dan ais krim susu kambing yang lazat.

Tempat Menarik Di Penang:Saanen Dairy Goat Farm
Alamat:298 Mukim 1 Sungai Pinang, 11010 Balik Pulau, Penang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 10:00 pagi – 5:00 petang
Harga Tiket:

Taman Burung Penang

Taman burung pertama dan terbesar di Malaysia, yang ditubuhkan sejak 1988, taman seluas 5 hektar di bahagian tanah besar Negeri Pulau Pinang.

Ia mempunyai koleksi lebih daripada 300 spesies burung dari seluruh dunia, yang mana lebih daripada 150 spesies adalah spesies Malaysia.

Dibina dengan konsep taman, taman ini menawarkan landskap yang indah dengan koleksi bunga kembang raya, orkid, buluh, pokok hiasan dan pokok palma yang mengagumkan.

Air terjun semulajadi dan kolam semulajadi berkembang dengan ikan-ikan berwarna-warni, teratai dan teratai air, mewujudkan rumah untuk pelican yang bebas-perayauan, flamingo, ayam, ortet, bangau, terong dan itik berwarna-warni.

Taman Burung Pulau Pinang juga merupakan rumah kepada beberapa jenis rusa termasuk rusa terkecil di dunia – Mouse-Deers. Ikan Giant Arapaima, pythons, buaya estuarine gergasi, kura-kura dan spesies hidupan liar yang lain juga dipamerkan di taman ini.

Tempat Menarik Di Penang:Taman Burung Penang
Alamat:45, Lintang Kurau 7, Chai Leng Park, 13700 Perai, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 8:00 pagi – 5:00 petang
Harga Tiket:Dewasa RM 25.00
Kanak- kanak RM 15.00

Teluk Kampi

Teluk Kampi adalah pantai paling lama di taman negara. Banyak artifak dan sejarah boleh didapati di pantai. Teluk Kampi adalah salah satu pantai yang jauh lebih jauh dan saya yakin ia dapat memberikan pengunjung ke persekitaran semula jadi yang tenang dan tenang.

Umumnya, laluan ke Teluk Kampi adalah mendaki bermula dari Pantai Kerachut, kemudian melintasi Tanjung Kerachut dan kemudian ke Teluk Kampi. Ia mungkin mengambil kira kira-kira satu setengah jam lagi untuk sampai ke destinasi.

Jejak ke pantai agak mencabar terutama hari hujan tetapi ia adalah bernilai untuk perjalanan ini.

Teluk Kampi adalah yang paling terpencil dari semua pantai di Taman Negara Pulau Pinang dan menawarkan pantai yang bagus di sekitar teluk melengkung yang lembut, yang jarang dikunjungi oleh pelancong lain.

Tempat Menarik Di Penang:Teluk Kampi
Alamat:Pejabat Taman Negara P. Pinang, Jalan Hassan Abbas, 11050 George Town, Penang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 8:00 pagi – 7:00 petang
Harga Tiket:

Magic World Penang (Phantamania)

Magic World di Pulau Pinang adalah sebuah rumah dengan ilusi optik yang meninggalkan tetamu dengan peluang foto yang menarik.

Muzium rumit yang diubah suai rumah ini tersembunyi di sepanjang Lebuh Victoria, menyediakan keluarga dan kawan-kawan dengan hiburan kerana mereka melarikan diri dari maze cermin dan berinteraksi dengan ilusi optik.

Kita boleh menipu rakan-rakan kita dengan gambar ilusi optik yang boleh diambil di pelbagai stesen. Anda perlu lawati bahagian “sejuk” pada tahap 2 untuk simulasi musim sejuk dan ambil secawan koko panas untuk melengkapkan pengalaman musim sejuk.

Anda juga akan menemui ais dengan igloo, katil ais, dan semuanya sejuk tetapi mereka tidak ais sebenar walaupun, dan ada hanya untuk tujuan hiasan. Berhenti di Ice Cafe untuk pencuci mulut yang menarik untuk membekukan otak di Ice Cafe.

Benar-benar banyak keseronokan dan Phantamania adalah tempat lawatan wajib apabila anda datang ke Pulau Pinang.

Tempat Menarik Di Penang:Magic World Penang (Phantamania)
Alamat:193, Lebuh Victoria, George Town, 10300 George Town, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 10:00 pagi – 7:00 petang
Harga Tiket:Dewasa RM 19
Kanak- kanak / Pelajar / Warga Emas RM 12
Kanak-kanak di bawah 100 cm adalah PERCUMA

The Gravityz

Terletak di Level 65 The Top, Menara Komtar di GeorgeTown, Pulau Pinang, The Gravityz adalah cabaran kursus tali paling tinggi di dunia. Pernah mahu mencabar diri anda melebihi had anda?

Untuk menakluk ketakutan terbesar anda atau hanya melangkah keluar dari zon selesa anda? Namun, dengan kehebatan yang tinggi, datang keistimewaan pandangan dan pengalaman yang hebat.

Gravityz bertujuan untuk membina keyakinan orang-orang yang takut berada pada ketinggian dengan memberi ganjaran kepada mereka dengan pandangan yang hebat dan pengalaman sekali dalam seumur hidup.

Terdapat 6 jenis cabaran yang berlainan di sepanjang kursus tali dengan pelbagai jenis pengalaman!

Seluruh aktiviti mengambil masa kira-kira satu jam untuk disiapkan dan ini termasuk fasa penyediaan 20 minit, fasa taklimat selama 10 minit dan fasa cabaran jejak sebenar mengambil masa 30 minit.

Tempat Menarik Di Penang:The Gravityz
Alamat:65 Floor, Jalan Penang, the top @komtar, 10000 George Town, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 10:00 pagi – 6:00 petang
Harga Tiket:Dari RM 149.00

Clan Jetties Floating Village

Ini adalah sebuah kampung yang lengkap di atas tiang di atas air di mana kaum Cina hidup. Kampung-kampung kecil dicirikan oleh tradisi dan kebiasaan lama, dari lilin di luar pintu untuk menyelesaikan kuil-kuil doa di dalam rumah.

Secara keseluruhannya, terdapat enam kampung ini, di setiap kampung tinggal satu puak, dan setiap kampung mempunyai rumah mereka sendiri. Rumah-rumah itu dibina daripada jenis kayu khas, yang menjadikan mereka tahan terhadap pengaruh air laut.

Pelancong adalah dialu-alukan dan bebas untuk bersiar-siar mengenai dermaga kayu. Waktu terbaik untuk melawat Clan Jetties adalah pada awal pagi (sekitar 7 pagi).

Anda boleh menyaksikan orang Cina tempatan mengamalkan ritual pagi setiap hari, mulai dari menyediakan makanan untuk berdoa di kuil di pintu masuk utama.

Tempat Menarik Di Penang:Clan Jetties Floating Village
Alamat:Pengkalan Weld, George Town, 10300 George Town, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 6:30 pagi – 7:00 petang
Harga Tiket:

Chulia Street, George Town

Chulia Street Penang (Lebuh Chulia) melalui pusat Chinatown di tengah-tengah bahagian lama Georgetown di Pulau Pinang dan selama beberapa dekad tempat tempat penginapan backpackers pertama kali tiba di Pulau Pinang.

Ia menawarkan penginapan Penang murah berpuluh-puluh rumah tamu bajet dan asrama di sepanjang laluannya dan di jalan-jalan sekitarnya seperti Love Lane dan Muntri Street.

Di sini anda akan mencari tempat untuk menyewa motosikal, sewa basikal, kedai internet, menukar mata wang asing anda di salah satu daripada banyak penukar wang yang juga bertindak sebagai kedai buku.

Ada agen perjalanan yang menjual tiket bas dan penerbangan ke semua destinasi di Malaysia, Singapura, Thailand dan seterusnya.

Tempat Menarik Di Penang:Chulia Street, George Town
Alamat:10450 George Town, Penang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 8:00 pagi – 7:00 petang
Harga Tiket:

Astaka Market Taman Tun Sardon, Gelugor

Antara yang menarik di sini dan orang luar wajib cuba makan adalah serabai dan apom bakar. Selain itu, anda boleh mencuba nasi kacang dan nasi lemuni. Bihun atau ketiau sup Langbuana pun sedap.

Lain2 makanan sedap yang ada termasuklah nasi lemak, roti jala, lontong bersama sambal sotong, capati, roti bakar dan banyak lagi. Satu lagi yang boleh dicuba adalah nasi dalca yang dijual atas kereta tolak di seberang jalan astaka.

Tempat Menarik Di Penang:Astaka Market Taman Tun Sardon, Gelugor
Alamat:Taman Tun Sardon, 11700 Gelugor, Penang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 24 Jam
Harga Tiket:

Astaka Ropewalk Lorong Kulit

Kat sini pun ada macam2 pilihan. Antara yang special di sini adalah char ketiau dan hokkien mee di gerai Sinar Bintang. Satu lagi ketiau th’ng yang dijual bertentang dengan pejabat TNB.

Mee goreng mamak kat sini pun sedap juga yang digoreng menggunakan dapur arang.

Tempat Menarik Di Penang:Astaka Ropewalk Lorong Kulit
Alamat:10460 George Town, Penang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 7:00 pagi – 7:00 petang
Harga Tiket:

Roti Canai Jalan Transfer Road

Tempat makan yang wajib anda terjah. Tidak sukar mencari kawasan ini bila anda sudah berada di jalan transfer. Menu yang wajib anda cuba di sini roti canai dan roti bakar telur goyang.

Goyangnya telur memnag snagat menggoda. Di makan dengan pelbagai aneka jenis kuah. Anda perlu pergi awal kerana gerai ini agak sempit.

Tempat Menarik Di Penang:Roti Canai Jalan Transfer Road
Alamat:114, 110, Jalan Transfer, George Town, 10050 George Town, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 6:30 pagi – 7:00 petang
Harga Tiket:

Roti Canai “Sabar Menanti” di Jalan Gemas

Yang menariknya, di gerai Sabar Menanti terdapat roti canai cheese ditabur bersama bawang besar yang rasanya memang sempoi.

Anda juga boleh cuba roti canai special . yang special kuah banjir, ada ayamseketul, telur mata, bawang dan cheese. Ayamnya lembut sangat. Ade cheese pulak tu .Makan paans- panas perghh sedap gila.

Tempat Menarik Di Penang:Roti Canai “Sabar Menanti” di Jalan Gemas
Alamat:51, 29, Jalan Gemas, Taman Kampar, 10460 George Town, Penang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 6:00 petang – 3:00 pagi
Harga Tiket:

Nasi Kandar Line Clear

Line Clear terletak di lorong sempit di sepanjang Jalan Penang, dengan meja dan kerusi kayu, sedikit berhampiran longkang terbuka. Dibuka 24 jam.

Yang menjadi fenomena di sini adalah kerana harga nasi kandarnya nya murah iaitu RM 6.50 yang mana anda dapat nasi, ayam goring, telur dadar, sayur dan kuah banjir.wowww!! anda boleh memesan kari kepala ikan hingga ke kari daging.

Tempat Menarik Di Penang:Nasi Kandar Line Clear
Alamat:Beside 161 & 177 Penang Road, George Town, 10000 George Town, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 24 Jam
Selasa Tutup
Harga Tiket:

Restoran Maj

Chapati adalah salah satu makanan ruji di Pulau Pinang. Roti bakar ini sering dimakan bersama kari atau dahl dan beberapa hidangan yang disertakan seperti kambing, sardin, ayam atau daging lembu untuk menjadikannya hidangan lengkap.

Di Lebuh Ah Quee di Georgetown, Maj Chapati menghidangkan salah satu capati terbaik di bandar ini. Capati Maj sangat lembut dan gebu. Dua pilihan kuah yang paling sempoi adalah kuah daging cincang @ kima dan kuah sardin.

Tempat Menarik Di Penang:Restoran Maj
Alamat:30, Lebuh Ah Quee, George Town, 10300 George Town, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 7:00 pagi – 6:00 petang
Ahad Tutup
Harga Tiket:

Nasi Briyani Hameediyah

Hameediyah Restaurant has been a landmark in Penang ever since it opened its doors way back in 1907. Salah satu kesenangan makan di Hameediyah adalah hidangan Nasi Kandar, dengan nasi disajikan bersama pelbagai hidangan kari.

Pemilihan menu termasuk pelbagai jenis ikan, udang, kambing, daging sapi, ayam, itik, dan sotong yang disediakan dengan rempah dan herba yang baru.Memang terangkat.

Keistimewaan yang tidak boleh dilepaskan adalah Murtabak, naan dan tandoori. Sepinggan ayam tandoori dengan keju cheese naan, dan dua ayam adalah gabungan yang baik.

Dibuka setiap hari dari jam 10 pagi hingga 10 malam tetapi berehat dari pukul 12:30 pagi dan disambung semula jam 3 petang pada hari Jumaat untuk solat. Orang ramai biasanya pada waktu makan tengahari dan makan malam.

Tempat Menarik Di Penang:Nasi Briyani Hameediyah
Alamat:164, Lebuh Campbell, George Town, 10100 George Town, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 10:00 pagi – 10:00 malam
Harga Tiket:

Cargas Café

Gulai ikan, ayam goreng panas2 dan sotong kuah sambal memang marvels. Orang akan beratur panjang untuk menunggu penangan ayam goreng panas punya pasal sanggup tunggu.

Masakan yang dihidangkan campur antara masakan ala nasi kandar dan melayu. Masakan seperti kari, masak lemak, kicap, sambal, sayur dan ulam pun ada.

Yang menarik nya Cargas ini dikunjugi oleh semua bangsa, ada Melayu (dah semestinya), India dan Cina dan dari berbagai status pekerjaan dari petani sehingga pekerja kilang dan korporat. Masakan disini memang banyak pilihan dan memang sedap.murah pulak tu!

Kepada yang nak datang tu jangan datang lewat sangat sebab makanan cepat habis.

Tempat Menarik Di Penang:Cargas Café
Alamat:978, Main Road, 11900 Bayan Lepas, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 8:30 pagi – 4:00 petang
Jumaat Tutup
Harga Tiket:

Nasi Padang Minang Jalan Transfer

Ini pun satu lagi kedai nasi yang selalu orang attack. yang menariknya ialah ia menyediakan masakan Padang yang memang sedap.Berbelas mungkin puluh menu masakan Padang dan Melayu disediakan.

Dari masakan daging, ayam, ikan, sayur, begedil, sambal, ulam dan sebagainya disediakan. Yang menarik kebanyakan masakan minang mesti ada cili besar yang ditumbuk kasar.

Menu yang menjadi kemestian bila di sini ialah ialah ikan cencaru belah belakang. Mesti cuba!! Restoran ini juga berdekatan dengan roti canai yang femes di Penang iaitu Roti Canai Transfer Road.

Tempat Menarik Di Penang:Nasi Padang Minang Jalan Transfer
Alamat:92, Jalan Transfer, George Town, 10050 George Town, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 9:00 pagi – 5:00 petang
Jumaat Tutup
Harga Tiket:

Mee Goreng Bangkok Lane


Terkenal dengan Mee Goreng mamak dari Pulau Pinang. Ia nampaknya telah dipaparkan di TV beberapa kali .sangat sedap kalau makan begitu sahaja.

Di sini istimewanya boleh tambah sambal sotong. Samabal sotong di sini menggunakan sotong kering. Pekerja di sini sangat ramah.

Tempat Menarik Di Penang:Mee Goreng Bangkok Lane
Alamat:280, Jalan Burma, George Town, 10350 George Town, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 8:30 pagi – 6:00 petang
Isnin Tutup
Harga Tiket:

Hameed Pata Mee Sotong

Kalau melancong ke Penang janganlah lupa singgah makan Mee Sotong Hameed Pata. Mee Sotong ni adalah di antara makanan special yang hanya terdapat di Penang. Kalau biasanya Penang sinonim dengan Nasi Kandar.

Sekali-sekala bila sampai Penang bolehlah cuba Mee Sotong Special ni. Mee Rebus Sotong ni mempunyai satu rasa yang unik. Kuahnya pula berwarna kemerah-merahan dan sangat membangkitkan selera apabila sambal sotong kering dimakan bersama-sama kuahnya.

Mee Goreng Sotong di sini lain dari yang lain. Tak dapat ditempat lain. Yang takut pedas tu boleh siapkan air. Boleh order coconut shake di gerai sebelah.

Lokasi Mee Sotong Hameed Pata ni terletak di Kota Selera Padang Kota iaitu memang lokasi yang mudah untuk dicari.

Tempat Menarik Di Penang:Hameed Pata Mee Sotong
Alamat:5, Esplanade Park, Lebuh Light, 10300 George Town
Waktu Operasi:Setiap Hari: 12:00 tengah hari – 8:00 malam
Ahad Tutup
Harga Tiket:

Ais Tingkap (Window Sherbet) Lebuh Tamil

Pulau Pinang dikenali dengan cendol dan ais kacang tetapi saya baru-baru ini mengetahui tentang Ais Tingkap, minuman berwarna mawar dengan isi kelapa dan biji selasih. Gerai Ais Tingkap terletak di Jalan Tamil, di sebelah Pasar Chowrasta.

Walaupun ia mungkin kelihatan seperti minuman sederhana, persiapan melibatkan beberapa langkah.

Penghilang dahaga yang sangat menyegarkan dan aromatik dengan sedikit tekstur dari biji selasih dan isi kelapa. Selain Ais Tingkap, anda juga boleh memesan ais kacang dan cendol dari gerai ini.

Tempat Menarik Di Penang:Ais Tingkap (Window Sherbet) Lebuh Tamil
Alamat:2, Lebuh Tamil, George Town, 10100 George Town, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 12:00 tengah hari – 8:00 malam
Ahad Tutup
Harga Tiket:

Popia Basah Mamu

Terletak di hadapan Astaka Stadium Bandaraya wajib kita cuba.

Salah satu hidangan tradisi Pulau Pinang adalah popia basah yang dihasilkan menggunakan tepung untuk menghasilkan kulit popia, ubi sengkuang, telur, bawang goreng dan udang kertas.

Di tambah dengan kuah istimewa untuk menaikkan selera menggunakan senduk kayu memang terbaik.

Popia yang dijual pada harga RM1.20 setiap satu itu begitu pantas digulungnya sebelum dipotong dan disapu kuah sambal hasil resipi warisan itu.

Lebih menariknya, peniaga yang beroperasi di Jalan Perak, George Town berhampiran Masjid Hashim Yahya itu turut memberikan air rebusan sengkuang untuk menambahkan kelazatan popia itu.

Bagi yang ingin merasai keenakan popia basah asli Pulau Pinang, panjangkan langkah meninjau negeri yang penuh dengan kepelbagaian hidangan itu dan bagi penggemar popia, Mamu sentiasa setia dengan kereta roda tiganya.

Tempat Menarik Di Penang:Popia Basah Mamu
Alamat:210A, Lilitan Stadium, George Town, 10460 George Town, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 8:00 pagi – 7:00 petang
Harga Tiket:

Laksa Tempurung Ombak Damai

Untuk anda yang ingin makan sambil melihat view pantai boleh ke sini. Malah, ada cendol pulut durian dan abc sebagai penyejuk tekak. Konsep di sini menggunakan konsep layan diri.

Pada setiap hujung minggu ada live band yang menggamatkan suasana di sini. Kadang- kadang ada pelanggan yang melepak di sini sampai tidak perasan ramai tetamu tengah tunggu barisan untukduduk makan.tenangnyabila di sana.

Kalau berada di kawasan Teluk Kumbar, bolehlah cuba sekali Mee Udang Pak Tam yang terletak di Sungai Batu. Suasana kawasan tersebut yang berdekatan dengan pantai dan lombong memang sangat tenang. Silap2 boleh makan dua pinggan.

Tempat Menarik Di Penang:Laksa Tempurung Ombak Damai
Alamat:Jalan Gertak Sanggul, Kampung Suluk, 11920 Teluk Kumbar, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Isnin – Jumaat: 2:00 petang – 7:30 petang
Sabtu, ahad & cuti umum : 12:30 tengah hari – 7:30 petang
Harga Tiket:

Kambli’s Corner Bubur

Menjamu hidangan pencuci mulut India-Muslim tradisional dari lokasi berusia 7 tahun di Jalan Dato ‘Koyah di George Town, Pulau Pinang. Rebus “gandum” (gandum) dalam santan dan gula, disajikan dengan beras pulut. Ini hanya ditawarkan pada hari Jumaat.

Gerai Kambli kini dikendalikan oleh generasi ke-4 keluarga dan telah wujud selama 68 tahun sekarang.Hari Isnin, Selasa dan Khamis: Bubur Kacang Hijau (kacang bubur kacang).

Rabu: Bubur Pulut Hitam (bubur beras ketan hitam), dihidangkan dengan beras ketan putih yang dikukus.Gerai ini sangat popular dengan penduduk setempat, dan mempunyai banyak pelanggan tetap.

Tempat Menarik Di Penang:Kambli’s Corner Bubur
Alamat:Jalan Datuk Koyah, 10050 George Town, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Isnin – Jumaat: 3:00 petang – 6:30 petang
Harga Tiket:

Al Bismi Sup Padang Brown

Astaka Padang Brown atau orang Penang sebut “Padang Brom”, Jalan Datuk Keramat. Di sini ada pelbagai jenis pilihan makanan. Antara yang paling special adalah sup mamak. angat best! sangat sedap! sangat meletop! MESTI CUBA!

Sup paling terangkat adalah sup torpedo. dihidang plak dengan roti. Tak tahu diorang guna roti apa tapi roti tu sangat lembut lagi empuk & sangat best makan cicah ngan sup tu! serius cakap, kalo korang pi sini tak try sup ni memang sangat rugi la!Sup urat pun sempoi jugak.

Selain tu, yang menarik di sini adalah celor-celor dan pasembur. Taukua rendang ni lebih kurang macam rojak pasembor gak..bahan-bahan makanan tu kita pilih sendiri then diorang potong-potong & hidang dengan kuahnya..

tapi yang ni lain sikit sebab bila kita oder diorang akan goreng semua-semua tu so akan dapat panas-panas..paling best foo chuk yang nipis-nipis tu sebab dapat rangup-rangup..& yang ni dia tak simbah kuah tapi dia bagi dua jenis kuah cicah.

Tempat Menarik Di Penang:Al Bismi Sup Padang Brown
Alamat:Jalan Perak, 10400 George Town, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 2:00 petang – 7:00 petang
Khamis Tutup
Harga Tiket:

Sany Char Koay Teow

Char Kuey Teow bolehlah dikatakan makanan yang wajib dicuba jika di Penang.Ianya sememangnya berasal daripada Penang dan kini sudah pun merebak meluas di KL dan merata tempat.

Berdekatan juga dengan tapak pesta Pulau Pinang yang biasanya dibuat pada setiap hujug tahun. Kedai ini dipuji kerana servis yang tebaik.

Selain itu, ‘gravy’nya juga nampak menyelerakan. Tengok gambar sudah cukup mengliurkan. Antara kategori char kuey teow basahan yang dipuji.

Tempat Menarik Di Penang:Sany Char Koay Teow
Alamat:10, Jalan Sultan Azlan Shah, Bandar Bayan Baru, 11900 Bayan Lepas, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 4:00 petang- 2:30 pagi
Harga Tiket:

Ayu Mee Udang Teluk Kumbar

Ayu Mee Udang, restoran ini tidak perlu diperkenalkan. Ia adalah salah satu Mee Udang yang paling terkenal di Teluk Kumbar (Pulau Pinang) dan dipaparkan dalam pelbagai rancangan TV.

Mee Udang Special mempunyai 6 buah udang putih segar yang pelbagai. Walaupun tidak semuanya sama-sama besar, anda akan senang mengetahui kebanyakannya adalah bersaiz XXL dengan isi yang paling padat dan segar.

Tempat Menarik Di Penang:Ayu Mee Udang Teluk Kumbar
Alamat:936B, Lengkok Kampung Masjid 2, 11920 Teluk Kumbar, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 1:00 petang – 11:00 malam
Harga Tiket:

Cucur Udang Chowrasta

Cucuk udangnya ranggup. Tetapi paling utama keistimewaannya pada kuahnya yang cukup sedap. Kesedapan yang tidak boleh diceritakan. Hargnya pula murah sangat. RM2-3 sepinggan, mana lagi mahu dapat?

Tempat Menarik Di Penang:Cucur Udang Chowrasta
Alamat:2-36, Lebuh Tamil, George Town, 10100 George Town, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 12:00 tengah hari – 7:00 petang
Harga Tiket:

Pasembur Gurney Drive

Pasembur adalah menu wajib yang sering dikaitkan sebagai tempat makan di Pulau Pinang patut dicuba. Jika ke Pulau Pinang, jika seseorang itu tidak ‘pekena’ atau mencuba pasembur Penang, jawabnya tidak lengkaplah perjalanannya.

Gerai ini terletak di Gurney Drive Hawker Centre dan tidak beberapa jauh daripada Gurney Plaza. Gurney Drive ni kelihatan seperti foodcourt yang mempunyai dua bahagian.

Pada bahagaian pertama dan mula, anda akan lihat makanan ‘chinese’ dan jika anda terus ke hadapan akan ada satu lagi foodcourt.

Apa yang menarik pelanggan adalah berkumandangnya alunan muzik semasa memotong rojak. Anda yang pertama kali makan disini pasti akan teruja dengan suasana begini dengan nyanyian lagu “Rojak Rojak”.

Tempat Menarik Di Penang:Pasembur Gurney Drive
Alamat:10350 Jelutong, Penang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 7:30 petang – 12:00 tengah malam
Harga Tiket:

Kesum Art Restaurant

Kesum Art Restaurant terletak di sudut Stewart Lane (Lorong Stewart) dan Chulia Lane (Lorong Chulia). Dikelilingi oleh lorong-lorong sempit dan bangunan warisan, restoran ini berfungsi sebagai galeri seni.

Nama “kesum” merujuk kepada herba tropika yang sering digunakan di masakan Asia Tenggara. Daun kesum juga dikenali sebagai daun laksa kerana ia merupakan ramuan penting laksa. Bahagian makan di tingkat bawah dihiasi dengan lebih banyak lukisan minyak.

Bagi menu, Kesum Art Restaurant mengkhususkan diri dalam masakan Johor, yang saat ini jarang ditemui di Pulau Pinang. Resipi memasak adalah berdasarkan masakan rumah tuan rumah dari negara selatan.

Tempat Menarik Di :Kesum Art Restaurant
Alamat:104, Jalan Masjid Kapitan Keling, George Town, 10200 George Town, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 11:30 pagi – 6:30 petang
Jumaat Tutup
Harga Tiket:Dewasa: RM2.00
Kanak-kanak: RM1.00

Mee Pitchay

Mee mamak kat Medan Suri Sg. Nibong (kat sebelah masjid sungai nibong). Mee Goreng Pitchay, sebenarnya adalah mee goreng gaya Melayu yang terletak di Kompleks Medan Suri Sungai Nibong.

Yang pasti dah lebih sepuluh tahun wujud. Memang sedap dan menjadi tempat yang wajib untuk anda yang datang ke sungai nibong. Kedai ini akan penuh sekitar waktu makan tengah hari.

Tempat Menarik Di Penang:Mee Pitchay
Alamat:11900 Gelugor, Penang
Waktu Operasi: Isnin – Jumaat: 2:00 petang – 7:00 petang
Sabtu & Ahad : 12:00 tengah hari – 7:00 petang
Harga Tiket:

Nasi 7 Benua Koo Boo cafe

Pernah dengar mengenai Nasi 7 Benua? Nasi 7 Benua yang terletak di Bayan Lepas, Pulau Pinang.

Nasi 7 Benua ini terhasilnya daripada kepelbagaian nasi terdiri daripada adalah Nasi Minyak, Nasi Tomato, Nasi Lemak Pandan, Nasi Hujan Panas, Nasi Lamuni, Nasi Putih, dan Nasi Kacang.

Untuk lauk pula, anda akan dapat memilih dan meletaknya sendiri.Pelbagai lauk boleh anda pilih berdasarkan kegemaran anda. Berdasarkan gambar, pasti anda dapat membayangkan keunikkan dan rasanya bukan.

Semoga anda dapat berjumpa kedai ini dan merasai sendiri keenakan keunikan menu ini.

Tempat Menarik Di Penang:Nasi 7 Benua Koo Boo cafe
Alamat:Taman Tunas Muda, 11900 Bayan Lepas, Penang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 11:00 pagi – 11:00 malam
Isnin Tutup
Harga Tiket:

Kari Kepala Ikan Pen Mutiara

Jom Terjah Restaurant Pen Mutiara Penang ni. Lokasi Restoran dan Hotel Pen Mutiara yang terletak berdekatan Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang (LTAPP) di Bayan Lepas serta Jambatan Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah.

Ia memudahkan pengunjung datang menikmati hidangan berkenaan.

Kari kepala ikan dia memang terbaik. menyediakan kari ikan siakap, merah dan kerapu. Kepala ikan merah yang segar bugar tu di buat kari huh mmg menyengat habis.

Tambah lagi terbaik bile harga dia murah tak terkata. Dikatakan mereka mendapatkan ikan yang segar ini di jeti batu Maung.

Tempat Menarik Di Penang:Kari Kepala Ikan Pen Mutiara
Alamat:Wisma Nelayan Pelabuhan LKIM Batu Maung, 11960 Bayan Lepas, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 11:00 pagi – 12:00 tengah malam
Harga Tiket:

Nasi Kandar Beratur Original

Apa yang membuatkan Nasi Kandar Beratur ni sedap sangat sampai ramai sangat orang beratur? Berbaloi ke beratur sampai sejam untuk nasi kandar ni? terletak di Jalan Masjid Kapitan Keling dan telah mula beroperasi sejak tahun 1943.

Ada lauk seperti ayam goreng berempah, sotong, udang, ikan dan sayur-sayuran. Cuma mungkin yang membezakannya adalah dari segi rasa yang sedikit berempah dan masam.

Menikmati Nasi Kandar Beratur pada lewat malam sememangnya salah satu aktiviti wajib yang mesti dilakukan bila berkunjung ke Pulang Pinang.

Campuran rempah-rempah tanah musim panas yang dikhususkan untuk membuat Nasi Kandar Beratur sebagai pilihan terbaik untuk penduduk tempatan Pulau Pinang, melawat rakyat Malaysia, dan warga asing.

Tempat Menarik Di Penang:Nasi Kandar Beratur Original
Alamat:98, Jalan Masjid Kapitan Keling, George Town, 10300 George Town, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 10:00 malam- lewat malam
Harga Tiket:

Laksa Pokok Janggus

Di Pulau Pinang, jika anda mencari laksa yang istimewa, maka inilah tempatnya. Tempat yang dimaksudkan adalah Laksa Pokok Jangus Kampung Perlis di Balik Pulau, Pulau Pinang.

Laksa ini dipuji ramai antara laksa yang tersedap. Anda boleh cuba makan di sini bersama keluarga dan jangan lupa menempah abc juga yang mana kombinasi terbaik laksa.

Tempat Menarik Di Penang:Laksa Pokok Janggus
Alamat:338 MK, Jalan Bharu, Kampung Perlis, 11000, Penang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 3:30 petang – 8:00 malam
Rabu Tutup
Harga Tiket:

Nasi Ayam Misai

Nasi Ayam Misai memang sangat terkenal di Pulau Pinang. Kedai nasi ayam ini terletaknya di dalam kompleks Bukit Jambul. Kalau anda di Bayan Lepas atau Bayan Baru.

Apa yang menarik di sini ialah pada kuah kicap yang unik. Kicapnya rasanya diletakkan sos tiram, membuatkan rasa ala-ala manis yang menyelerakan. Sos cilinya juga istimewa. Ala-ala sos cili Ayam Mas.

Mungkin kerana diletakkan sedikit cuka. Harganya pula sangat berbaloi-baloi.

Tempat Menarik Di Penang:Nasi Ayam Misai
Alamat:286, Jalan Dato Ismail Hashim, Sungai Ara, 11900 Bayan Lepas, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 10:00 pagi – 10:00 malam
Harga Tiket:

Nasi Campur Awet Muda

Restoran ini menyajikan pelbagai jenis makanan lazat Melayu yang dimasak dan makanan laut panggang. Lauknya pelbagai jenis dan mengiurkan membuatkan anda ingin mencuba ke semuanya.

Jangan simpan selera anda sehingga makan malam kerana tempatnya hanya dibuka untuk sarapan pagi dan waktu makan tengahari.

Tempat Menarik Di Penang:Nasi Campur Awet Muda
Alamat:795-B, Lorong Sungai Dua, Kampung Dua Bukit, 11700 Gelugor, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Isnin – Sabtu: 10:00 pagi – 4:00 petang
Ahad Tutup
Harga Tiket:

Roti Canai Terbang Mamu

Terletak dekat Penaga, Kepala Batas. Pernah dengar Pasar Bisik? Haaa dekat dekat situ lah. Kenapa nama roti canai terbang sebab tebar roti canai tu pastu dia terbangkan, semua pakat toleh la tengok aksi penebar roti dan sambut dengan selamat tanpa terburai pon.

Roti canai yang dijual pada harga RM1 sekeping di kedainya tidak digoreng sebaliknya dibakar tanpa minyak dan itu antara kelainan yang dibawa olehnya. Anda patot cuba!

Tempat Menarik Di Penang:Roti Canai Terbang Mamu
Alamat:Next to 460 D Jalan Besar Penaga
Waktu Operasi:Setiap Hari: 8:00 pagi – 3:00 petang
Selasa Tutup
Harga Tiket:

Idrus Ikan Bakar Bayan Lepas

Pulau Pinang adalah destinasi yang diberkati dengan banyak makanan laut.
Restoran ini terletak secara strategik di barisan warung Melayu moden di sepanjang Lebuhraya Tun Lim Chong Eu, berhampiran dengan Pangkalan Polis Marin.

Semua makanan laut yang digunakan di sini diperoleh setiap hari dari nelayan tempatan untuk memastikan keadaan kesegarannya. Keistimewaanya di sini terletak pada sambal ikan yang dibakar yang mana menggunakan resepi turun-temurun.

Tempat Menarik Di Penang:Idrus Ikan Bakar Bayan Lepas
Alamat:No. 3,Idrus Ikan Bakar Batu Uban, Pengkalan Polis Marin Wilayah Utara Lebuh Raya, 11900 Bayan Lepas, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 5:00 petang – 1:30 pagi
(Ditutup secara rambang Isnin setiap bulan)
Harga Tiket:

Teochew Chendol, Penang Road

Kami tidak perlu mengulas lanjut mengenai Penang Road Famous Teochew Chendul. Mempunyai sejarah lebih dari 80 tahun, mereka melauiperjalanan yang panjang Dari gerabak kecil sehingga sekarang mempunyai beberapa cawangan.

Walaupun pesanan yang mengalir dan kemasukan pelanggan pada hari-hari panas terik, pengendali gerai ini bekerja dengan gigih untuk memastikan bahawa mereka menyampaikan perkhidmatan terbaik mereka.

Sebagai salah satu gerai cendol yang paling popular di sekitar, perniagaan yang dikendalikan oleh keluarga ini di Lebuh Keng Kwee menarik penduduk tempatan dan pelancong.

Pelanggan mereka biasanya akan berdiri di sebelah gerai atau berlindung di bawah paying yang berdekatan sambil menikmati cendol itu.

Tempat Menarik Di Penang:Teochew Chendol, Penang Road
Alamat:Jalan Penang, 27 & 29, Lebuh Keng Kwee, George Town, 10450 George Town, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Isnin – Jumaat: 10:30 pagi – 7:00 petang
Sabtu & Ahad : 10:30 pagi – 7:30 petang
Harga Tiket:

Originally Bangkok Tomyam

Asalnya Bangkok Tomyam adalah cabang kedua Bangkok Tomyam yang terletak di Bayan Lepas (Sunway Tunas). Menyediakan resipi asli dari Thailand untuk memenuhi selera pelanggan.

Makanan Thai otentik khusus adalah tomyam dan menu masakan Bangkok yang istimewa. Spanduk besar dan keadaan rumah yang selalu penuh telah meningkatkan keyakinan anda ke arah itu.

Walaupun menghidangkan masakan Thailand, restoran ini dikendalikan oleh masyarakat Melayu. Tomyam dihidangkan panas dengan pemanasan berterusan, dan sup manis dan masam memang pembukaan selera.

Tempat Menarik Di Penang:Originally Bangkok Tomyam
Alamat:85, Persiaran Mahsuri 1/3, Bandar Sunway Tunas, 11900 Bayan Lepas, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 12:00 tengah malam – 1:00 pagi
Harga Tiket:

Ikan Bakar Adnan Bin Hassan Teluk Tempoyak

Teluk Tempoyak yang kurang dikenali oleh orang luar adalah salah satu Kampung Memancing Melayu yang tinggal yang terletak di pantai timur Pulau Pinang yang maju.

Sekiranya anda ingin merasai rasa segar dan lazat Ikan Bakar (Malay Style Grilled Fish) di Kampung Memancing Melayu, maka anda tidak perlu ketinggalan kawasan pedalaman Pulau Pinang ini!

Teluk Tempoyak terletak betul-betul bersebelahan dengan laut dengan pemandangan Pulau Pinang Bridge yang mengagumkan. Di samping itu, anda boleh mendapat peluang untuk makan menghadap ke bot nelayan yang terletak di sekitar teluk.

Semua ikan yang disediakan olehnya segar dan datang terus dari bot nelayan. Dagingnya lembut dan berair, terutama apabila ia menggabungkan dengan sos sambal rahsia mereka.

Tempat Menarik Di Penang:Ikan Bakar Adnan Bin Hassan Teluk Tempoyak
Alamat:Jalan Teluk Tempoyak, Kampung Teluk Tempoyak Besar, 11960 Bayan Lepas, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 6:00 petang- 11:00 malam
Isnin Tutup
Harga Tiket:

Restoran Minah

Sebuah Tempat untuk Masakan Melayu di Pulau Pinang. Warisan Restoran Minah, sebuah restoran Nasi Melayu yang dikendalikan oleh keluarga yang ditubuhkan di sini pada tahun 1957.

Restoran yang terletak di Jalan Sultan Azlan Shah, sangat popular dengan pengunjung makan tengah hari. Pelanggan menikmati kari, kerabu, daging kambing dan hidangan lain dengan beras.

Rahsia kari kepala ikan yang popular di restoran itu adalah bahawa ikan mestilah segar dan santan . Orang boleh mencari lauk yang lazat dengan menggunakan resipi buatan sendiri. Ikan bakar adalah kegemaran, kombinasi dengan sambal belacan.

Tempat Menarik Di Penang:Restoran Minah
Alamat:Jalan Sultan Azlan Shah, Taman Tun Sardon, 11700 Gelugor, Pulau Pinang
Waktu Operasi:Setiap Hari: 11:00 pagi – 3:00 petang
Isnin Tutup
Harga Tiket:

Baca Juga:

  • Tempat Menarik Di Terengganu (TERKINI 2020)
  • Tempat Menarik Di Tasik Kenyir (TERKINI 2020)
  • Tempat Menarik Di Selangor (TERKINI 2020)
  • Tempat Menarik Di Melaka (TERKINI 2020)
  • Tempat Menarik Di Perak (TERKINI 2020)

Related Post :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *