Tempat Menarik Di Selangor – (64 LOKASI TERKINI 2023)

  • 32 min read
  • Apr 25, 2022
tempat menarik di selangor lelaki.my

Bagi anda yang inginkan percutian singkat dan tidak jauh dari ibu kota, senarai tempat menarik di Selangor ini boleh dijadikan sebagai panduan anda untuk mengisi masa lapang bersama keluarga.

Negeri Selangor (juga dikenali sebagai Selangor Darul Ehsan Jawi: سلاڠور) merupakan salah sebuah negeri daripada tiga belas negeri yang membentuk Malaysia.

Ia terletak di tengah-tengah Semenanjung Malaysia di pantai barat dan mengelilingi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya.

Negeri ini juga bersempadan dengan Negeri Perak di utara, Pahang di timur, Negeri Sembilan di selatan dan Selat Melaka di sebelah barat.

Nak tahu apa yang istimewanya negeri Selangor ini teruskan membaca artikel ini.

Senarai Tempat Menarik Di Selangor

ISI KANDUNGAN (Klik untuk terus kepada tajuk).

1. Sky Mirror

Sky Mirror merupakan tarikan terbaru tempat menarik di Selangor. Sky Mirror yang terletak di Kuala Selangor ini diberi gelaran Salar De Uyuni Malaysia.

tempat menarik di selangor sky mirror malaysiaindah.com 1
Kredit Gambar: skymirrormalaysia.org

Siapa sangka ‘Pulau Misteri’ ini seolah-olah penemuan baru sebagai pelancongan menarik di Kuala Selangor. Bagi peminat fotografi , kini anda tak perlu lagi habiskan duit melancong ke luar negara semata-mata untuk mendapatkan seni foto Salar de Uyuni.

Tempat ini sebenarnya baru saja popular di kalangan pelancong dalam dan luar negara. Ianya tidak jauh dari Kampung Sasaran, Kuala Selangor, sebuah perkampungan nelayan masyarakat Cina.

Dalam bahasa cina, mereka menyebutnya sebagai “Shasha Lan”.  Jika kita terjemahkannya ke dalam bahasa melayu menjadi “Sasaran”.

Fenomena Salar de Uyuni di Sasaran ini tidak selalu berlaku kerana ia sebenarnya sebuah kawasan pantai. Ianya hanya terjadi 6 hari pada setiap bulan mengikut kalendar lunar masyarakat Cina iaitu pada pertama, ke-2, 14, 15, 16 dan 30.

Kalau anda tak pasti berapa haribulan mengikut kalendar Masihi, boleh buat rujukan di Google. Waktu berlaku air surut ini antara pukul 10.30 pagi – 11.00 pagi. Untuk datang ke sini, anda perlu naik bot lebih kurang 30 minit dari Jeti Sasaran, Kuala Selangor.

Tempat Menarik Di Selangor:Sky Mirror
Alamat:Jeti Sky Mirror Kuala Selangor, Jalan Sultan Mahmud, 45000 Kuala Selangor, Selangor Darul Ehsan
Waktu Operasi:6 Hari Pada Setiap Bulan Dalam Kalendar Cina (pada hari ke-1, 2, 14, 15, 16 dan 30)
Harga Tiket: Dewasa RM150
Kanak-kanak RM130

2. i-City Shah Alam

Terletak di Seksyen 7, Shah Alam, Selangor, Malaysia. Ini adalah taman teknologi yang terletak di pinggir Shah Alam.

Pada waktu malam, tempat itu masih hidup dengan hutan yang menakjubkan dengan pokok buatan manusia yang diterangi dengan berjuta-juta lampu LED yang berwarna-warni. Mereka memanggil “City Lights Digital” .

tempat menarik di selangor icity shah alam malaysiaindah.com 1
Kredit Gambar: I-City Shah Alam

Di sebelah hutan lampu pula adalah Snowalk yang merupakan taman salji tertutup. Pengunjung boleh melarikan diri dari haba tropika untuk sementara waktu dan merasai suhu 5 darjah celcius.

Tarikan lain di i-City termasuklah rumah reptilia, Laser Warzone (permainan tag laser), permainan arked hiburan, kedai cenderamata, gerai makanan, kedai-kedai, pawagam dan pelbagai jenis restoran .

Terdapat pokok raksasa Xmas dan beberapa rusa yang diperbuat daripada lampu LED dan beberapa lampu tanglung Tahun Baru Cina digantung di seberang jalan walaupun pada pertengahan tahun.

Tempat Menarik Di Selangor:I- City Shah Alam
Alamat:i-City, D-1-G, Jalan Multimedia 7/AJ, Seksyen 7, Shah Alam, Selangor
Waktu Operasi:Dibuka Setiap Hari
(11.00 Pagi – 12.00 Tengah Malam)
Harga Tiket:Rujuk jadual dibawah.
Senarai harga tiket i city shah alam selangor tempat menarik di selangor malaysiaindah.com 1
Senarai harga berdasarkan tempat tarikan.

3. Cendol Din Shah Alam

Cendol Din merupakan salah satu gerai cendol yang paling popular di Shah Alam. Boleh dikatakan hari-hari gerai ini memang penuh dengan orang ramai dan sering menjadi port lepak buat kebanyakan pelajar UiTM dan Unisel.

tempat menarik di selangor Cendol Din Shah Alam malaysiaindah.com 1
Kredit Gambar: foursquare.com

Jangan hairan sekiranya anda perlu beratur panjang setiap kali ke sini kerana ia merupakan perkara normal yang berlaku setiap hari. Cendol di sini kelihatan sangat menarik dan pastinya membangkitkan selera sesiapa sahaja mencubanya.

Nak dapatkan kenikmatan makan di sini adalah dengan cara makan beramai-ramai dengan rakan-rakan dan duduk di atas kerusi yang disediakan di bawah pokok.

Dapat pula angin bertiup sepoi-sepoi bahasa ketika makan. Ohhh indahnyyaaa~ menu yang ada di sini antaranya Cendol biasa, cendol pulut, cendol tapai, cendol durian, cendol jagung, laksa utara dan mee kari.

Harga jualan: RM2.00 – RM4.00. Murah sangat dan yang penting sangat sedap.

Tempat Menarik Di Selangor:Cendol Din, Shah Alam
Alamat:Taman Perindustrian Bukit Raja Selatan, 40000 Shah Alam, Selangor
Waktu Operasi:Setiap Hari (10:00 pagi – 7:00 petang)
Harga Tiket:

4. Sunway Lagoon

Sunway Lagoon adalah taman tema di Bandar Sunway, Subang Jaya, Selangor.

Menawarkan lebih daripada 90 tarikan di enam tamannya – Taman Hiburan, Taman Air, Taman Hidupan Liar, Taman Extreme, Scream Park, dan Nickelodeon Landed yang mana merupakan Nickelodeon pertama di Asia, Nickelodeon Lost Lagoon!

tempat menarik di selangor sunway lagoon malaysiaindah 2
Kredit Gambar: tourism.gov.my

Sebaik sahaja anda melangkah masuk, anda boleh menghabiskan sepanjang hari berada di sini! Terokai pelbagai pilihan tempat makan yang terdapat di taman tema.

Jika anda memerlukan tempat untuk bermalam, taman tema ini hanya bersebelahan dengan Sunway Resort Hotel & Spa.

Tempat Menarik Di Selangor:Sunway Lagoon
Alamat:3, Jalan PJS 11/11, Bandar Sunway, 47500 Subang Jaya, Selangor
Waktu Operasi:Waktu Operasi Taman Tema
Buka harian: 10:00 pagi hingga 6:00 petang

Waktu Operasi Nickelodeon Lost Lagoon
Hari bekerja: 11:00 pagi hingga 6:00 petang
Hujung minggu: 10:00 pagi hingga 6:00 petang
Harga Tiket: Dewasa (berumur 13 tahun dan ke atas) RM138
Kanak-kanak (berumur 12 tahun ke bawah) RM113
Warga Emas (60 tahun dan ke atas) RM113

5. Tadom Hill Resort Banting

Disekelilingi dengan alam semulajadi, Tadom Hill Resort ini terletak 12 minit dari Lapangan Terbang KLIA dan 45 minit dari KL. Ini menjadikan ia destinasi tempat menarik di Selangor yang sesuai kepada sesiapa yang merancang percutian pendek di hujung minggu.

tempat-menarik-di-selangor-Tadom-Hill-Resort-Banting-malaysiaindah
Kredit Gambar: tadomhillresorts.com

Resort yang terletak di Banting ini menjadi tumpuan disebabkan lokasinya yang tidak jauh daripada Kuala Lumpur. Harga berpatutan serta turut menyediakan rumah penginapan menjadikan ianya satu lokasi yang berbaloi untuk dikunjungi.

Anda boleh memilih sama ada ingin bermalam  di Bamboo Hut, Hammock Spheres, Garden Tent, Lakeside Tent atau Gendui. Terletak berdekatan dengan resort, Tandom Base sesuai untuk orang yang inginkan aktiviti yang lasak.

Tadom Base menawarkan aktiviti-aktiviti yang hebat lagi menyeronokkan seperti Obstacle Course, bola Zorb, rakit buluh, Rock Climbing, menyumpit, memanah dan Flying Fox.

Tempat Menarik Di Selangor:Tadom Hill Resort Banting
Alamat: No.2, Jalan Bukit Tadom, (Kampung Orang Asli) Kampung Labohan Dagang, 42700 Banting, Selangor
Waktu Operasi: Selasa – Ahad (10:00 pagi – 6:45 petang)
Harga Tiket:Dewasa: RM2.00
Kanak-kanak: RM1.00

6. Air Terjun Sungai Chiling

Terletak kira-kira 13 kilometer dari Kuala Kubu Bharu atau sekitar 70 km dari Kuala Lumpur, Sungai Chiling menjadi destinasi rekreasi popular bukan sahaja dari pengunjung tempatan tetapi juga luar negara.

tempat-menarik-di-selangor-Air-Terjun-Sungai-Chiling-malaysiaindah
Kredit Gambar: bharian.com.my

Tidak hairanlah ia sentiasa padat dan tidak pernah putus daripada kunjungan orang ramai pada hujung minggu atau cuti umum yang sentiasa mencari tempat menarik di Selangor.

Ikan Tangas jinak banyak hidup kat sini. Pengunjung hanya dibenarkan untuk memberi makan, berenang dan membelai sahaja.  Air terjun di sini merupakan air terjun yang tercantik di Selangor.

Kalau mahu ke air terjun pengunjung perlu melalui denai  di tepi sungai. Anda terpaksa meredah 6 batang sungai dan salah satunya melalu jambatan gantung.

Anggaran untuk sampai ke air terjun Sungai Chilling ialah memakan masa antara 20 hingga 45 minit mengikut stamina masing masing .

Sungai Chiling diuruskan oleh Jabatan Perikanan Negeri Selangor.

Tempat Menarik Di Selangor:Air Terjun Sungai Chiling
Alamat:44000 Kuala Kubu Bharu, Selangor
Waktu Operasi: Jumaat, Sabtu & Ahad (8:00 pagi – 6:00 petang)
Harga Tiket:RM 1.00 Seorang

7. Bukit Broga

Bukit Broga yang terletak kira-kira satu jam perjalanan dari Kuala Lumpur dan berhampiran dengan Negeri Sembilan, adalah lokasi tumpuan para pendaki selain menjadi kawasan riadah keluarga terutama pada hujung minggu.

tempat-menarik-di-selangor-Bukit-Broga-malaysiaindah
Kredit Gambar: tourism.gov.my

Bukit Broga, juga dikenali sebagai ‘Bukit Lalang’. Bukit Broga mempunyai tiga puncak berketinggian sehingga 400 meter dari paras laut. Ketinggian yang dianggap sederhana menjadikannya popular sebagai destinasi bagi mereka yang meminati aktiviti pendakian.

Dari puncak, pelawat mendapat pemandangan luas hutan belantara bersama dengan gunung yang jauh. Masa yang diambil untuk sampai ke puncak tertinggi bergantung pada tahap kecergasan seseorang.

Di sana sangat sesak dengan pengunjung terutamanya pada waktu selepas subuh hujung minggu apabila ramai pendaki suka menyaksikan cahaya matahari terbit.

Bagi mereka yang tidak biasa, pendakian agak memenatkan. Akan tetapi anda akan rasa sangat berbaloi ketika berada diatas setelah menikmati pemandangan indah puncak bukit.

Tempat Menarik Di Selangor:Bukit Broga
Alamat:43500 Semenyih, Selangor
Waktu Operasi:Setiap Hari (6:00 pagi – 8:00 malam)
Harga Tiket:Percuma

8. Pantai Morib

Pantai Morib merupakan salah satu pantai yang paling dekat dengan Kuala Lumpur. Oleh sebab itu ianya sangat sibuk pada hujung minggu dan cuti umum. Kalau anda nak buat hari keluarga sangatlah sesuai berkunjung ke sini.

tempat-menarik-di-selangor-Pantai-Morib-malaysiaindah
Kredit Gambar: tourism.gov.my

Pantai ini dilengkapi dengan kemudahan yang sangat lengkap.  Banyak aktiviti yang boleh anda lakukan seperti berkelah, acara BBQ, mencari ketam dan Bamboo Clam serta bermain layang-layang.

Ini merupakan destinasi percutian yang bajet sesuai untuk bersantai dan merehatkan minda. Salah satu tempat menarik di Selangor yang tidak patut anda lepaskan.

Tempat Menarik Di Selangor:Pantai Morib
Alamat:Morib, 42700 Banting, Selangor
Waktu Operasi:Setiap Hari (8:00 pagi – 7:00 petang)
Harga Tiket: Percuma

9. Kuala Selangor Fireflies

Kelip-kelip umpama cahaya ajaib pada waktu malam dan memberikan anda satu pengalaman menakjubkan yang tiada tandingan. Jom nikmati pelayaran di sepanjang sungai di Kuala Selangor, dikelilingi oleh padang tirai hitam langit malam.

tempat menarik di selangor Kuala Selangor Fireflies malaysiaindah.com 1
Kredit Gambar: www.mdks.gov.my

Kebanyakan pelancong berkunjung ke Kuala Selangor untuk menyaksikan beribu-ribu kelip- kelip bercahaya di malam hari di sepanjang tebing Sungai Selangor. Kelip-kelip atau disebut juga Kunang-kunang kebiasaannya ditemui berhampiran spesies pokok bakau jenis Berembang.

Dikatakan bahawa ini adalah salah satu koloni kelip-kelip terbesar di dunia. Sekiranya anda ingin melihat sendiri kunang-kunang, anda harus pergi ke Kampung Kuantan (9 kilometer daripada Kuala Selangor) pada awal petang.

Anda boleh melawat tempat ini antara jam 8.00 malam sehingga jam 10.30 malam setiap hari (kecuali hari hujan).

Tempat Menarik Di Selangor:Kuala Selangor Fireflies
Alamat:Jalan Club, Kampung Kuantan, 45000 Kuala Selangor, Selangor
Waktu Operasi:Setiap Hari (8:00 malam – 10.30 malam)
Harga Tiket:RM 15.00 seorang

10. Bukit Melawati

Bukit Melawati atau Melawati Hill terletak di pekan Kuala Selangor. Kawasan yang indah dengan pelbagai tarikan, Bukit Melawati juga merupakan tapak bersejarah penting yang menawarkan tempat pelancongan menarik dalam negeri Selangor.

tempat-menarik-di-selangor-Bukit-Melawati-malaysiaindah
Kredit Gambar: mdks.gov.my

Semasa hujung minggu, terdapat trem yang bergerak naik ke bukit Melawati dari kaki bukit dengan bayaran RM2.00 bagi orang dewasa dan RM1.00 bagi kanak-kanak. Trem ini dihiasi perhiasan yang cantik dan berwarna-warni, jadi jangan lupa untuk mengambil gambar ketika menaiki trem ini.

Di atas bukit Malawati terdapat sebuah rumah api yang besar dan teguh, dibina pada tahun 1907. Terdapat banyak monyet dari spesies yang dipanggil Silver Leaf dan Long Tail Macaques berkeliaran di kawasan ini.

Mereka berkeliaran secara bebas di taman ini dan tidak akan teragak-agak untuk mendekati anda jika anda mempunyai makanan untuk mereka. Anda akan dapat lihat ramai pengunjung memberi makanan kepada monyet seperti roti, rambutan, kacang dan sebagainya.

Apabila anda turun bukit, anda akan dapat lihat Makam Diraja di sebelah kiri jalan. Makam ini adalah tempat bersemadinya tiga orang Sultan yang terawal di Selangor.

Tempat Menarik Di Selangor:Bukit Melawati
Alamat:45000 Kuala Selangor, Selangor
Waktu Operasi:Sabtu, Ahad & Cuti Umum (9:00 pagi- 6:00 petang)
Harga Tiket:Dewasa : RM 3.00
Kanak- kanak : RM 2.00 (3- 12 Tahun)

11. Bangi Wonderland Water Park & Resort

Terletak di Bangi Avenue, Kajang. Taman tema yang unik ini mempunyai 16 tarikan untuk anda seisi keluarga. Taman Tema dan Resort Bangi Wonderland adalah tarikan pelancongan baru di Bangi.

tempat-menarik-di-selangor-Bangi-Wonderland-Water-Park-&-Resort-malaysiaindah
Kredit Gambar: bangiwonderland.com.my

Tarikan taman tema air ini akan menjanjikan pengembaraan yang menyeronokkan untuk keluarga dan rakan anda.

Tempat Menarik Di Selangor:Bangi Wonderland Water Park & Resort
Alamat:No 2, Persiaran Bangi Avenue, Bangi Avenue, 43000 Kajang, Selangor
Waktu Operasi:Isnin, Rabu, Khamis Jumaat (11:00 pagi – 6:00 petang)
Sabtu, Ahad, Cuti Sekolah & Cuti Umum (10:00 pagi – 6:00 petang)
(Cuti setiap Hari Selasa kecuali pada cuti sekolah & cuti umum)
Harga Tiket:Dewasa (Warganegara): RM58
Kanak-Kanak < 130cm (Warganegara): RM48
Kanak-kanak < 90cm : Percuma
Warga Emas: 50% diskaun

12. Zoo Negara

Zoo Negara mempunyai kira-kira 400 spesies haiwan mamalia, eksotik, reptilia dan burung. Daripada jumlah ini, kebanyakannya adalah spesies ikan dan burung manakala lebih kurang seratus adalah mamalia dan reptilia.

tempat-menarik-di-selangor-Zoo-Negara-malaysiaindah-1
Kredit Gambar: zoonegaramalaysia.my

Zoo negara Malaysia ini terletak 13 kilometer daripada pusat Kuala Lumpur. Akuarium Tunku Abdul Rahman adalah tarikan yang sangat popular di sini. Ia mempunyai lebih daripada 80 spesies haiwan akuatik, baik laut atau air tawar, termasuklah haiwan invertebrata.

Zoo Negara merangkumi 110 ekar tanah yang yang sangat luas.

Sejak kebelakangan ini, Zoo Negara telah berubah menjadi zoo yang berkonsepkan terbuka. Jika anda berkungjung ke pusat bandar Kuala Lumpur, jangan lupa singgah di sini.

Tempat Menarik Di Selangor:Zoo Negara
Alamat:Jalan Taman Zooview, Taman Zooview, 68000 Ampang, Selangor
Waktu Operasi:Setiap Hari (8:00 pagi – 5:00 petang)
Harga Tiket:Rujuk jadual dibawah.
harga tiket zoo negara

13. Muzium Coklat Kota Damansara

Muzium Coklat yang terletak di Kota Damasara merupakan muzium coklat pertama di Malaysia dan Asia. Muzium ini memaparkan pelbagai info-info menarik mengenai coklat, cara pembuatan coklat di seluruh dunia, info khasiat coklat dan lain-lain.

tempat menarik di selangor Muzium Coklat Kota Damansara malaysiaindah.com 1
Kredit Gambar: Chocolate Museum

Muzium ini menggunakan konsep ‘3E’ di mana pengunjung disaji pengetahuan secara interaktif (education interactive), pengalaman membuat coklat (experience chocolate making) dan keseronokan membeli-belah (enjoyable shoppings).

Ini menjadikan Muzium Coklat ini satu tarikan yang unik bagi pengunjung yang hadir. Lebih 30 jenama coklat antarabangsa berjaya dibawa masuk ke sini.

Saban hari ada sahaja pelawat berkumpulan daripada sekolah, kumpulan komuniti, pelajar pusat pengajian tinggi dan juga pihak kedutaan negara luar datang membuat kunjungan.

Tempat Menarik Di Selangor:Muzium Coklat Kota Damansara
Alamat:2, Jalan Teknologi 3/5, Kota Damansara, 47810 Petaling Jaya, Selangor
Waktu Operasi:Setiap Hari (10:00 pagi – 5:00 petang)
Harga Tiket: Percuma

14. Air Terjun Serendah

Dikenali juga dengan Air Terjun Templer Kai, air terjun ini mendapat sambutan ramai terutama pada hujung minggu.

Untuk sampai ke Air Terjun Serendah ini, anda cuma perlu ke pekan Serendah, masuk ke simpang Dato’ Harun dan meneruskan lagi perjalanan kira-kira 4 kilometer. Jika anda nak dapatkan kepastian, boleh bertanya kepada penduduk setempat.

tempat menarik di selangor Air Terjun Serendah malaysiaindah.com 1

Lokasinya tidak jauh dari Kuala Lumpur dan mudah diakses menjadi sebab utama ia dikunjungi ramai warga kota.

Apa yang lebih menarik, terdapat perkampungan masyarakat orang asli yang terletak tidak jauh dari kawasan ini yang boleh dilawati bersama keluarga dan anak-anak.

Anda dapat melihat sendir cara hidup masyarakat Orang Asli, seni bina rumah dan cara pergaulan mereka. Sudah pasti percutian ini akan memberikan pengalaman yang baru buat anak-anak anda.

Air Terjun Serendah sangat jernih, sejuk dan menyegarkan. Kawasan rehat di sini luas dan disediakan juga tempat berteduh yang selesa. Lokasi yang ideal untuk anak-anak kecil bermain.

Selain daripada taman permainan yang lengkap berhampiran dengan kawasan pondok rehlah, tempat mandi mereka juga turut dilengkapi dengan tali penanda bagi menandakan kawasan cetek ataupun yang dalam.

Ini sangat memudahkan para ibu bapa untuk mengawasi keselamatan anak-anak mereka.

Tempat Menarik Di Selangor:Air Terjun Serendah
Alamat:48200 Serendah, Selangor
Waktu Operasi:Setiap Hari (8:00 pagi – 6:00 petang)
Harga Tiket:RM 1.00 (untuk parking kereta)

15. Pantai Remis

Pantai Remis di Jeram Selangor adalah pantai tepi laut yang popular bagi penduduk kampung sekitar. Mereka akan datang ke sini dalam jumlah besar semasa hujung minggu dan cuti umum. Tidak banyak aktiviti sukan laut di sini kerana airnya berlumpur dan keruh.

tempat-menarik-di-selangor-Pantai-Remis-Jeram-Selangor-malaysiaindah
Kredit Gambar: mdks.gov.my

Kebanyakan pengunjung datang ke sini untuk  berekreasi dan makan bersantai dengan ahli keluarga dan rakan-rakan.

Anda akan melihat anak-anak dan bapa mereka bermain layang-layang di pantai. Ramai peniaga mengambil kesempatan ini untuk menjual layang-layang kepada mereka yang tidak membawa layang-layang mereka sendiri. Meriah sungguh!

Ini merupakan tempat paling ideal menghabiskan masa bersama keluarga.

Tempat Menarik Di Selangor:Pantai Remis
Alamat:Jalan Pantai Remis, Kampung Dungun, 45800 Jeram, Selangor
Waktu Operasi:Setiap Hari (8:00 pagi – 6:00 petang)
Harga Tiket: Percuma

16. Kidzania Kuala Lumpur

KidZania Kuala Lumpur adalah pusat pembelajaran bertema keluarga yang telah banyak memenangi anugerah. Tempat ini menawarkan pembelajaran interaktif dan permainan untuk kanak-kanak. Ianya telah dibuka sejak 2012.

Tempat ini dibuka supaya kanak-kanak dapat berjiwa kental, mewujudkan komuniti yang lebih baik, serta menyokong cita-cita positif kanak-kanak.

Di sini, anak-kanak dapat bermain lebih daripada 100 aktiviti. Sudah tentu anak -anak anda akan suka berada di sini.

Tempat Menarik Di Selangor:Kidzania Kuala Lumpur
Alamat:Curve NX, 18, Jalan PJU 7/5, Mutiara Damansara, 47810 Petaling Jaya, Selangor
Waktu Operasi:Ahad – Jumaat (10:00 pagi – 5:00 petang)
Isnin (tutup)
Harga Tiket:Sila rujuk jadual di bawah
Age Guest walk-in fee online purchase
Ages: 0 – 1 Baby Free Free
Ages: 2 – 3 Toddler RM 44.00 RM 39.60
Ages: 4 – 17 Kid RM 89.00 RM 80.10
Ages: 18 – 59 Adult RM 48.00 RM 43.20
Ages: 60+ Senior RM 36.00 RM 32.40
Disabled OKU* RM 36.00 N/A

17. Hutan Lipur Sungai Congkak

Huta Lipur Sungai Congkak adalah hutan rekreasi yang popular di daerah Hulu Langat, Selangor. Tempat menarik ini dibawah jagaan Tourism Selangor. Ianya juga dikenali sebagai Chongkak Park and Resort.

Macam-macam aktiviti korang semua boleh buat dekat sini. Antaranya ialah berkelah, berkhemah, acara BBQ dan mandi-manda. Air sungainya sangat bersih dan menyegarkan. Anda akan berasa tenang ketika berada di sini.

Sungai Congkak merupakan kolam sungai asli. Terdapat jeram di tengah-tengah pokok hutan hujan tropika yang tinggi di kawasan ini.

Tempat Menarik Di Selangor:Hutan Lipur Sungai Congkak
Alamat:43100 Hulu Langat, Selangor
Waktu Operasi:Setiap Hari (8.00 pagi – 6.00 petang)
Harga Tiket:RM 1.00 Seorang

18. Bukit Jugra

Bukit Jugra adalah tempat untuk aktiviti Paragliding yang semakin terkenal di kalangan anggota tentera, penduduk tempatan serta para pelancong.

Sukan pengembaraan rekreasi dan kompetitif ini telah menjadi pengalaman mencabar untuk sesiapa yang datang ke Bukit Jugra.

Pemandangan hutan yang indah menjadikannya tempat yang sangat baik untuk aktiviti luar, seperti hiking, paragliding dan downhill trikes. Sekiranya anda inginkan pengalaman sensasi, Bukit Jugra merupakan destinasi pilihan yang tepat.

Tempat Menarik Di Selangor:Bukit Jugra
Alamat:Jugra, 42700 Banting, Selangor
Waktu Operasi:Setiap Hari (Tiada had masa yang ditentukan)
Harga Tiket: Percuma

19. Ice Skating Sunway Pyramid

Sunway Pyramid Ice adalah tempat pertama di Malaysia yang mempunyai aktiviti seumpama ini. Disini anda boleh menikmati aktiviti Ice-skating semasa percutian anda di Kuala Lumpur. Ianya terletak di tingkat bawah Pusat Membeli-belah Sunway Pyramid.

tempat menarik di selangor Ice Skating Sunway Pyramid malaysiaindah.com 2
Kredit Gambar: sunwaypyramidice.com

Pengunjung perlu memakai sarung tangan dan kaus kaki semasa aktiviti skating, kedua-duanya boleh didapati di kaunter tiket yang berharga RM6.00 dan RM9.00 masing-masing.

Sunway Pyramid Ice menawarkan pakej belajar selama 30 minit untuk mereka yang tidak mempunyai asas kemahiran skating, dengan kadar bayaran bermula pada RM70.00 pada hari bekerja dan RM75 pada hujung minggu.

Tempat Menarik Di Selangor:Ice Skating Sunway Pyramid
Alamat:3, Jalan PJS 11/15, Bandar Sunway, 47500 Subang Jaya, Selangor
Waktu Operasi:Isnin – Jumaat (10:00 pagi – 8:00 malam)
Sabtu (9:00 pagi – 9:00 malam)
Ahad (9:00 pagi – 6:00 petang)
Harga Tiket:RM20 pada hari bekerja
RM25 pada hujung minggu
RM28 pada hari cuti umum dan sekolah

20. Blok Space

Blok Space adalah pusat Lego untuk kanak-kanak di mana mereka boleh menggunakan imaginasi mereka untuk membina dan mencipta, belajar melalui bermain.

tempat menarik di selangor Blok Space malaysiaindah.com 1
Kredit Gambar: blokspace.com.my

Jadi, sementara ibu bapa membeli-belah, anak- anak akan dapat tugasan untuk dilakukan. Anak-anak boleh menggunakan kreativiti dalam menyelesaikan masalah. Harga bermula daripada RM15.00 untuk 1 jam pertama.

Pusat rekreasi kanak-kanak ini membantu memupuk semangat, meningkatkan kreativiti dan kemahiran menyelesaikan masalah. Mereka akan menggunakan minda untuk menyusun blok bangunan seperti Lego dan Mega Bricks.

Tempat Menarik Di Selangor:Blok Space
Alamat:2F-31-31A, Main Place Mall, Jalan USJ 21/10, Usj 21, 47630 Subang Jaya, Selangor
Waktu Operasi:Setiap Hari: 10:00 pagi – 9:00 malam
Harga Tiket:RM15 untuk jam pertama

21. Sepang International Kart

Sepang International Circuit Circuit (SIKC) terletak dalam Litar Antarabangsa Sepang (SIC). Trek go-kart adalah 1.247 kilometer panjang dan 10 meter lebar, dengan 11 selekoh mencabar.

SIKC adalah litar profesional yang disahkan oleh Commision Internationale de Karting (CIK) di bawah Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) untuk Zon Asia C.

Tarmac yang digunakan adalah sama dengan yang ada di landasan utama dan ianya memberikan pengalaman perlumbaan terbaik kepada pelumba-pelumba. Anda boleh merasai sendiri pengalaman memandu sebuah kart 200cc sejauh 7 hingga 8 pusingan dan harganya hanyalah RM40.00 sahaja.

Bagi kumpulan 10 orang atau lebih, anda semua boleh menikmati perlumbaan yang berlangsung selama 45 – 60 minit hanya dengan harga RM150.00 seorang.

Syarat utama untuk memandu go-kart, anda atau anak-anak anda perlu berumur minimum 13 tahun. Pelumba juga dikehendaki memakai kasut (bukan flip/sandal) dan memakai seluar panjang.

Tempat Menarik Di Selangor:Sepang International Kart
Alamat:64000 Sepang, Selangor
Waktu Operasi:Selasa hingga Ahad – 10 pagi hingga 7 malam
Isnin – 10 pagi hingga 7 malam (tersedia untuk tempahan awal sahaja)
Cuti Umum: Tempahan awal (5 hari bekerja) dengan bayaran penuh diperlukan sekurang-kurangnya 10 orang

Waktu Karting Malam:
Jumaat sahaja – 7 malam hingga 11 malam (Pendaftaran ditutup pada 9.30 malam)
Harga Tiket:Percuma (10 minit)
Kart 200cc (7-8 pusingan) RM 40.00
Berkumpulan (sejam) RM 150.00

22. Paya Indah Wetlands

Paya Indah Wetlands adalah tempat yang tepat untuk mencari kedamaian dan ketenangan alam, jauh dari kesibukan bandar. Ianya terletak kira-kira 15 minit pemanduan dari Putrajaya -Cyberjaya.

tempat menarik di selangor Taman Paya Indah Wetlands Dengkil malaysiaindah.com 1
Kredit Gambar: tourismselangor.my

Kesan galian tanah yang ditinggalkan hasil kerja-kerja perlombongan telah diubah menjadi sebuah tasik. Kini ianya menjadi “rumah” kepada ikan, tanaman teratai, beberapa spesies yang lebih eksotik dan lain-lain spesies.

Anda boleh melakukan aktiviti berkayak dan berkano di sini. Jika anda sukakan alam semula jadi, ini adalah tempat di mana flora dan fauna tumbuh dan membiak.

Jika anda ingin bermalam, anda juga boleh memilih untuk tidur di chalet dan asrama yang disediakan di sini.

Setiap chalet boleh menampung 2 orang dan hanya berharga RM120.00 semalaman. Terdapat 34 chalet berhawa dingin sepenuhnya disediakan untuk pengunjung.

Tempat Menarik Di Selangor:Paya Indah Wetlands
Alamat:KM 4, Jalan Dengkil, Banting, 43800 Dengkil, Selangor
Waktu Operasi:Setiap Hari: 8:00 pagi – 6:00 petang
Jumaat: 8 pagi 12 malam, 2:45 petang hingga 6 malam
Harga Tiket:Masuk adalah percuma tetapi anda perlu mendaftar di pintu masuk utama .Tempat letak kenderaan juga disediakan.

23. Templer Forest Park

Terletak hanya 20 minit daripada pusat bandar Rawang, Templer Forest Park adalah destinasi popular bagi penduduk bandar pada hujung minggu.

tempat menarik di selangor Templer Forest Park malaysiaindah.com 1
Kredit Gambar: tprr.net

Hutan simpan ini terdiri daripada air terjun pelbagai peringkat, sungai, laluan hutan dan kolam semula jadi. Terdapat juga bukit yang berketinggian 740 meter.

Aktiviti yang boleh dilakukan di sini termasuk mendaki bukit, berkelah, mandi di kolam renang di pangkalan taman dan lain-lain aktiviti lasak. Kemudahan tandas dan tempat mandian disediakan di kawasan tempat letak kereta.

Bermula daripada tempat letak kereta, anda berjalan kaki selama lima minit untuk sampai ke kolam yang cukup besar, yang dipenuhi air yang mengalir daripada sungai.

Untuk menuju ke kawasan air terjun adalah mudah. Kebanyakan jalan berada di atas tanah rata dengan tiga lintasan sungai.

Tempat Menarik Di Selangor:Templer Forest Park
Alamat:48200 Rawang, Selangor
Waktu Operasi:Setiap Hari (Tiada had masa yang ditentukan)
Harga Tiket:Percuma

24. Eagle Feeding Pasir Penambang

Aktiviti Feeding Eagle adalah salah satu tarikan utama di Kuala Selangor. Anda akan dapat menyaksikan 20-40 ekor helang terbang di langit dan menunggu makanan daripada pengunjung.

tempat menarik di selangor Eagle Feeding Pasir Penambang malaysiaindah.com 1
Kredit Gambar: kuala-selangor.com

Pasir Penambang memang terkenal dengan makanan laut segar, restoran dan aktiviti memberi makan burung helang. Memberi makan kepada helang akan menjadi pengalaman unik anda di Kuala Selangor.

Aktiviti  dimulakan dengan perjalanan menaiki bot dari jeti di Pasir Penambang ke muara Sungai Selangor. Hutan bakau besar tumbuh di sepanjang tebing sungai hingga ke muara.

Dalam beberapa minit setelah tiba disana, anda akan melihat 20 hingga 40 ekor burung helang terbang berpusing-pusing di udara, seolah-olah tarian yang mengagumkan. Kebiasaannya, pemandu pelancong anda akan mula melambung beberapa longgok isi perut ayam ke atas permukaan sungai.

Memberi makan kepada burung helang lebih kepada aktiviti santai. Terutamanya bagi mereka yang ingin mengambil peluang berehat di atas bot sambil menyaksikan suasana alam semulajadi.

Keseluruhan aktiviti tersebut akan mengambil masa antara 30 minit hingga 40 minit (termasuk perjalanan bot).

Tempat Menarik Di Selangor:Eagle Feeding Pasir Penambang
Alamat:Pasir Penambang, 45000 Kuala Selangor, Selangor
Waktu Operasi:Setiap Hari: 8:00 pagi – 7:00 petang
Feeding Eagle: 3 petang – 6.45 petang
Kemasukan terakhir untuk Feeding Eagle: 6.40 petang
Harga Tiket:Dewasa RM 25.00
Kanak- kanak RM 15.00

25. Laman Seni 7

Memandu kereta adalah cara terbaik untuk sampai ke sini. Laman Seni 7 boleh diakses melalui empat lebuh raya utama – NKVE, KESAS, Lebuhraya Persekutuan dan GUTHRIE

tempat menarik di selangor Laman Seni 7 malaysiaindah.com 1
Kredit Gambar: tourismselangor.my

Lukisan mural yang terdapat di sini dipilih melalui Pertandingan Laman Seni 7 Shah Alam yang mempertandingkan 4 jenis kategori iaitu ‘3D Painting’, ‘3D Installation’, ‘Street Furniture’ dan ‘Painting On Site’.

Konsep lukisan mural ini bertemakan komuniti Shah Alam atau ‘Shah Alam community’. Ianya menjadi tarikan pelancong dan berkonsepkan kehijauan atau ‘green concept’.

Salah satu perkara yang paling menarik tentang seni jalanan Shah Alam ialah setiap mural disertai dengan plak yang terukir nama seniman mural tersebut.

Tempat Menarik Di Selangor:Laman Seni 7
Alamat:Jalan Plumbum R7/R, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor
Waktu Operasi:Setiap Hari (Tiada had masa yang ditentukan)
Harga Tiket:Percuma

26. Ladang Teh Boh Bukit Cheeding

Ladang teh Sri Cheeding dikendalikan oleh BOH Plantations, dan ianya terkenal dengan ladang teh di kawasan tanah rendah.

tempat menarik di selangor Ladang Teh Boh Bukit Cheeding malaysiaindah.com 2
Kredit Gambar: 3.bp.blogspot.com

Teh di sini ditanam di kawasan tanah rendah yang mempunyai suhu yang sederhana, tidak seperti ladang teh di kawasan lain yang mana ia ditanam di kawasan tanah tinggi dan memerlukan suhu yang rendah dan sejuk.

Menariknya, teh di ladang ini ditanam di bawah pokok kelapa sawit secara berselang seli dan ia merupakan yang pertama di dunia. Di ladang ini juga terdapat sebuah kilang yang beroperasi untuk memproses dan membungkus teh.

Kilang ini juga menerima bekalan daun-daun teh dari ladang teh di Cameron Highlands untuk pembungkusan.

Oleh itu, ladang ini mempunyai daya tarikan yang tersendiri terutamanya bagi mereka yang ingin melihat teh tanah rendah dan juga bagi mengetahui cara teh diproses dan dibungkus.

Tempat Menarik Di Selangor:Ladang Teh Boh Bukit Cheeding
Alamat:Bukit Cheeding Factory, Batu 6 Jalan Kampug Seri Cheeding, Banting, Selangor, Malaysia, 42700, Selangor
Waktu Operasi:Setiap Hari: 8:00 pagi – 5:00 petang
Harga Tiket:Percuma

27. Pulau Ketam

Pulau Ketam adalah destinasi menarik bagi perjalanan sehari dari Kuala Lumpur – hanya 45 minit pemanduan dari pusat bandar. Kawasan Pulau Ketam adalah rendah, berlumpur dan dipenuhi dengan hutan paya bakau. Ia merupakan habitat ideal bagi ketam yang mendiami pinggir kawasan pulau ini.

tempat menarik di selangor Pulau Ketam malaysiaindah.com 1
Kredit Gambar: tourism.gov.my

Antara alasan mengapa pelancong suka melawat Pulau Ketam adalah untuk menikmati hidangan yang lazat di restoran-restoran makanan laut di sini. Kebiasaanya anda akan perasan adanya baldi besar yang penuh dengan ketam hidup di hadapan setiap restoran semasa waktu makan tengah hari.

Memang tidak ada kawasan pantai di pulau ini, akan tetapi terdapat banyak sampan dan bot nelayan. Ada beberapa kuil Cina di kawasan kampung.

Jangan risau, terdapat beberapa hotel di sini jika anda mahu bermalam. Untuk barangan cenderahati, anda boleh beli pelbagai jenis makanan laut kering yang dijual oleh penduduk tempatan.

Tempat Menarik Di Selangor:Pulau Ketam
Alamat:42940 Pulau Ketam, Selangor
Waktu Operasi:Setiap Hari (Sila rujuk jadual perjalanan di bawah)
Harga Tiket:Tiket sehala
Dewasa RM 10.00, Kanak- kanak RM 6.00

Dua Hala
Dewasa RM 18.00. Kanak- kanak RM 10.00
tempat menarik di selangor jadual feri pulau ketam malaysiaindah.com
Jadual bot laju

28. Galeri Diraja Sultan Abdul Aziz

Jom lawati Galeri Royal Sultan Abdul Aziz untuk mengetahui sejarah tempatan, sejarah Kesultanan Selangor dan lain-lain sejarah berkaitan. Galeri Royal Sultan Abdul Aziz terletak di Klang, bandar diraja dan bekas ibu kota Selangor.

tempat-menarik-di-selangor-Galeri-Diraja-Sultan-Abdul-Aziz-malaysiaindah.com-2
Kredit Gambar: galeridiraja.co

Galeri ini sangat mengagumkan kerana ianya menyoroti sejarah dan warisan Kesultanan Selangor. Galeri ini terletak di Bangunan Sultan Suleiman yang indah, sebuah bangunan kolonial klasik zaman dahulu.

Koleksi Royal terdiri daripada pelbagai barangan, artifak dan koleksi hadiah yang diterima oleh Raja-raja Selangor. Ianya dikumpulkan semasa pemerintahan Kesultanan Selangor.

Antara koleksi termasuk replika permata mahkota Selangor, pedang negeri yang dihiasi dengan batu rubi Perak dan Burma yang digunakan oleh Sultan Selangor kelima dan lain-lain koleksi.

Tempat Menarik Di Selangor:Galeri Diraja Sultan Abdul Aziz
Alamat:3, Jalan Stesen, Kawasan 1, 41000 Klang, Selangor
Waktu Operasi:Setiap Hari kecuali Isnin (10:00 pagi – 5:00 petang)
Harga Tiket:Percuma

29. Fradoo ABC Special

Untuk peminat makanan pencuci mulut, di sini adalah syurga anda. Bahan-bahan yang terdiri daripada buah-buahan, jeli, limpahan ais di atas bersama sirup, susu dan ais krim pasti akan membangkitkan selera anda. Makan ketika cuaca panas pasti akan melegakan anak tekak anda.

tempat menarik di selangor Fradoo ABC Special malaysiaindah.com 1
Kredit Gambar: Fradoo ABC Special Madness

 Jomlah ke gerai Fradoo ABC Special di foodcourt Seksyen 2, Shah Alam. Bila anda sampai disana, anda jangan terkejut melihat orang ramai bersesak membeli air batu campur (ABC) Special.

Selain dari ABC Special, Fradoo juga menjual ABC Regular (tanpa ais krim dan wafer), dan ABC Classic (hanya jagung.)

Gerai ini juga menjual pencuci mulut lain seperti Cendol Special, Lai Chee Kang, Air Mata Kucing dan lain-lain. Tetapi pencuci mulut lain tidak akan mampu menandingi kelazatan ABC Special di gerai ini. Dikatakan lebih dari 1000 mangkuk ABC Special yang terjual pada hujung minggu sahaja.

Tempat Menarik Di Selangor:Fradoo ABC Special
Alamat:Stall No 14, Medan Selera Seksyen 2, Seksyen 2, 40000 Shah Alam, Selangor
Waktu Operasi:Setiap Hari: 9:00 pagi – 11:45 malam
Harga Tiket:

30. Restoran Soto Shah Alam

Restoran Soto Shah Alam yang terletak di Seksyen 8 adalah salah satu restoran kegemaran penduduk sekitar untuk menikmati rasa sebenar Soto asli. Rasa dan ramuan Soto sama lazatnya seperti anda makan Soto di negeri Johor.

tempat menarik di selangor Restoran Soto Shah Alam malaysiaindah.com 2
Kredit Gambar: foursquare.com

Restoran Soto Shah Alam juga menyajikan pelbagai jenis makanan sarapan pagi dan juga makanan tengah hari. Pelbagai jenis makanan Melayu anda boleh temui di sini. Boleh jadi rambang mata jadinya jika anda berkunjung ke restoran ini.

Namun jangan terlupa pula untuk cuba makanan istimewa utama mereka iaitu Soto. Selain Soto, anda juga boleh cuba daging masak lemak cili api, memang ummph!

Tempat Menarik Di Selangor:Restoran Soto Shah Alam
Alamat:No. 12, Jalan Liku B 8/B, Seksyen 8, 40000 Shah Alam, Selangor
Waktu Operasi:Setiap Hari: 7:30 pagi – 11:00 malam
Harga Tiket:

31. Restoran Temerloh Catering

Tidak banyak kedai makan atau restoran yang menyediakan masakan tempoyak atau masakan tradisi Pahang asli di sini. Tetapi, di Restoran Temerloh Catering yang terletak di Dataran Otomobil, Seksyen 15, Shah Alam ini, segala masakan tradisi Pahang, insya-Allah terhidang.

tempat menarik di selangor Restoran Temerloh Catering malaysiaindah.com 1
Kredit Gambar: Restoran Temerloh Catering – PATINiers

Hidangan utamanya tentulah ikan patin masak tempoyak yang menyelerakan. Cukup rasa pedas, masam dan ada manis buah sedikit. Isi ikan yang lembut memang padu apabila dikenakan dengan kuah tempoyak. Untuk harga RM12.00 seketul, memang berbaloi dengan kelazatannya.

Untuk hidangan pencuci mulut, anda boleh cuba Puding Raja. Puding Raja ini bukan seperti puding biasa yang biasa kita lihat di luar sana. Ia jauh berbeza daripada puding biasa.

Puding raja terdiri daripada pisang lemak manis yang telah digoreng, ditabur jala mas, ditambah dengan buah prune, buah cherry dan biji janggus goreng. Setelah itu disirami pula dengan kuah krimer pekat manis. Sekali suapan saja anda akan rasa kenikmatan yang tidak terhingga. Sangat Lazat!

Tempat Menarik Di Selangor:Restoran Temerloh Catering
Alamat:2, Jalan Pahat J 15/J, Seksyen 15, 40200 Shah Alam, Selangor
Waktu Operasi:Setiap Hari: 10:00 pagi – 5:00 petang
Harga Tiket:

32. Nasi Kambing Harimau Nangis

Kedai makan ini terletak di Kampung Melayu Subang. Daging kambing memang sudah di panggang awal-awal lagi. Sekiranya anda baru memesan menu Daging Kambing Harimau menangis, mereka akan memanaskan daging kambing itu untuk anda.

Hidangannya sederhana sahaja namun sangat lazat. Nasi putih, sepiring daging kambing panggang dan sambal kicap.

Memang sangat sedap bila dimakan bersama sambal kicap. Anda akan menangis dengan kesedapannya sesuai dengan nama restoran tersebut. Hihi

Anda juga boleh memilih menu tambahan lain seperti Asam Pedas Ikan Jenahak, telur dadar & sayur campur.

Tempat Menarik Di Selangor:Nasi Kambing Harimau Nangis
Alamat:Lot, Lor Seri Cahaya 1, Kampung Melayu Subang, 40150 Shah Alam, Selangor
Waktu Operasi:Isnin- Sabtu (6:00 pagi – 4:00 petang)
Ahad (6.00 pagi- 11.30 pagi)
Harga Tiket:

33. Nasi Arab Restoran Aroma Hijrah

Restoran Aroma Hijrah, TTDI Jaya mempunyai  hiasan dalaman dan juga tempat makan bersila ala-ala arab selain daripada kerusi meja kayu yang di sediakan. Dengan langsir dan lampu malap, terserlah suasana arab.

tempat menarik di selangor Nasi Arab Restoran Aroma Hijrah malaysiaindah.com 1
Kredit Gambar: Restoran Aroma Hijrah

Ada pelbagai menu ala carte. Jika anda datang dengan beberapa orang kawan, maka anda boleh memesan set kombo. Antara menu masakan arab yang popular dihidangkan di Aroma Hijrah ialah Roasted Mandy Chicken, Masywi (Grilled) Chicken, Mandy Beef, dan lain lain.

Nasi pula ada tiga pilihan iaitu Mandy Rice, Maqlubah Rice dan Kabsah Rice. Kalau anda teringin nak makan nasi arab, boleh singgah di Aroma Hijrah untuk makan tengah hari ataupun makan malam.

Tempat Menarik Di Selangor:Nasi Arab Restoran Aroma Hijrah
Alamat:Jalan Opera H U2/H, Taman TTDI Jaya, 40150 Shah Alam, Selangor
Waktu Operasi:Sabtu: 11:30 pagi–6:00 petang, 7:45 petang–11:00 malam
Ahad: 11:30 pagi–6:00 petang, 7:45 petang–10:30 malam
Isnin: Tutup
Selasa, Rabu & Khamis: 11 pagi–3:30 petang, 5 petang–10:30 malam
Juamat: 11:00 pagi–1:00 petang, 2:00 petang–10:30 malam
Harga Tiket:

34. Kedai Nasi JJ Shah Alam

Kedai Nasi JJ ini memang unik. Nasi JJ terdiri daripada lauk ayam yang dipotong secara kecil sambil dimakan bersama kari. Kami percaya, sekali anda mencubanya, pasti anda akan tidak sabar untuk pergi untuk kali yang kedua.

tempat menarik di selangor Kedai Nasi JJ Shah Alam malaysiaindah.com 1
Kredit Gambar: Kedai Nasi JJ TTDI

Tetapi jika anda ingin rasai keenakan kari ikan tongkol, anda perlu datang ke kedai ini lebih awal kerana ianya cepat habis. Rahsia Nasi JJ ini sedap adalah kerana mereka mengekalkan kesegaran makannnya, yang mana mereka memasak dalam kuantiti yang sedikit tapi secara berperingkat .

Jadi tidak hairanlah makanan yang dihidangkan sentiasa panas.

Tempat Menarik Di Selangor:Kedai Nasi JJ Shah Alam
Alamat:50, Jalan Opera J U2/J, Taman TTDI Jaya, 40150 Shah Alam, Selangor
Waktu Operasi:Isnin – Jumaat (8.30pagi – 6:00 petang)
Sabtu & Ahad (8.30pagi – 3:00 petang)
Harga Tiket:

35. Teh Laris Kafe

Terletak di Tadisma Business Park, Shah Alam. Berkonsepkan kafe santai dan ringkas, asalnya ia memberi keutamaan kepada hidangan snek namun kini beralih selera kepada sajian Johor dan Singapura.

Lontong Singapura, Nasi Ambeng dan Mi Rebus Johor sebagai menu utamanya dan ia mendapat sambutan baik daripada pelanggan-pelanggan.

Nasi Ambeng adalah hidangan tengahari popular dalam kalangan pelanggan. Mereka tertawan dengan rasa ayam masak merah bersama ikan masin, serunding, sambal goreng, tempe dan tauhu.

Untuk hidangan pencuci mulut anda patut cuba Bubur Sum Sum kerana ia adalah pencuci mulut paling popular di kafe ini. Bubur Sum Sum menggunakan kuah gula putih mengganti gula merah.

Sajian yang dihasilkan menerusi adunan tepung beras dan santan itu mengemukakan resipi sama dengan kuih lompat tikam namun sedikit berbeza apabila dinikmati bersama kuah gula putih. Memang sedap!

Tempat Menarik Di Selangor:Teh Laris Kafe
Alamat:13, Jalan Snuker 13/28, Tadisma Business Park, 40100 Shah Alam, Selangor
Waktu Operasi:Isnin- Sabtu (8:00 pagi –6:00 petang)
Ahad (Tutup)
Harga Tiket:

36. Warung Ambo

Warung Ambo menyediakan masakan Pantai Timur yang asli dan enak-enak belaka.

Nasi Kerabu, hidangan kegemaran ramai pelanggan di warung ambo ini. Saiz hidangannya yang besar dan rasanya yang sama dengan Nasi Kerabu di Kelantan membuatkan ramai pelanggan jatuh hati dengannya.

tempat menarik di selangor Warung Ambo malaysiaindah.com 1
Kredit Gambar: Warung AMBO

Ada beberapa jenis lauk yang boleh anda pesan bersama menu ini. Antaranya ialah ikan celup tepung, daging bakar dan ayam goreng. Kuah dan sambalnya merupakan antara tarikan istimewa hidangan ini, memang sedap!

Kalau datang ke sini mestilah cuba nasi Ambo. Unik kan nama dia seunik rasanya. Nasi Ambo ini merupakan hidangan yang menggabungkan nasi putih bersama ayam goreng cincang serta dibanjiri dengan kuah gulai yang pekat dan sambal.

Dihidangkan di atas daun pisang, aromanya cukup memikat. Sekali terbau, memang bikin terliur. Rasanya juga lebih enak, memang rugi kalau tak cuba!

Satu lagi yang menjadi kegemaran pengunjung di sini adalah colek ambo. Dalam sebekas Colek Ambo, ada pelbagai jenis ‘fish ball’, paru, ayam, udang, keropok keping, keropok lekor dan banyak lagi.

Tempat Menarik Di Selangor:Warung Ambo
Alamat:38, Jalan Novelis U1/86A, Laman Glenmarie, 40150 Shah Alam, Selangor
Waktu Operasi:Setiap Hari: 8:30 pagi – 4:00 petang
Harga Tiket:

37. Kopimeo

Kopimeo terletak di Seksyen 9, Shah Alam berdekatan dengan Corncode Hotel. Mengamalkan konsep layan diri yang mana anda perlu ke kaunter untuk membuat pesanan, pembayaran dan mengambil makanan.

tempat menarik di selangor kopimeo malaysiaindah.com 1
Kredit Gambar: Kopimeo Cafe

Kafe yang mengenakan konsep barat ini berjaya memikat hati pengunjung untuk singgah ke sini. Kopimeo memberikan pengalaman rasa melbourne cafe di dalamnya.

Mereka menawarkan pelbagai pilihan pasta, hidangan untuk anak-anak, makanan ringan & pencuci mulut.

Kepelbagaian makanan sesuai untuk seisi keluarga. Jom datang dan rasai sendiri keenakan makanan di Kopimeo.

Tempat Menarik Di Selangor:Kopimeo
Alamat:33, Jalan Tengku Ampuan Zabedah B 9/B, Seksyen 9, 40100 Shah Alam, Selangor
Waktu Operasi:Isnin – Ahad (12:00 tengah hari – 10:00 malam)
Jumaat (4:00 petang- 10:00 malam)
Selasa (Tutup)
Harga Tiket:

38. Eat & Repeat Shah Alam

Kafe yang viral di Bangi . Semua makanannya berharga RM 1.90!!  Bila anda sampai dan lihat menu, anda pasti ingin untuk cuba semuanya kerana tersangatlah murah . Semua makanan di letakkan di dalam mangkuk-mangkuk kecil.

Sama ada Nasi Lemak, Mee Kari, Mee Rebus, Ayam Tandoori atau Laksa Utara, semuanya dalam mangkuk dan berharga RM1.90.  Kafe ini mengetengahkan konsep makan & ulang untuk kaki makan.

Terdapat empat hidangan pencuci mulut dan yang paling menarik air soya yang dibuat sendiri dan harganya juga RM 1.90 .

Tempat makan yang wajib anda singgah jika berkunjung ke Selangor.

Tempat Menarik Di Selangor:Eat & Repeat
Alamat:YG24, Jalan Plumbum Y7/Y, Pusat Komersil Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor
Waktu Operasi:Selasa – Ahad (12:00 tengah hari – 10:00 malam)
Isnin (Tutup)
Harga Tiket:

39. Gangnam Station Restaurant

Restoran ini terletak di Taman Perniagaan Laman Seri, tidak jauh dari MSU College Shah Alam.

Terdapat tempat meletak kereta yang cukup luas di dalam taman perniagaan. Ini memudahkan anda terutama semasa waktu makan tengah hari yang sibuk. Stesen Gangnam juga terletak di dalam kawasan yang tenang di dalam Taman Perniagaan Laman Seri.

Stesen Gangnam disahkan halal oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Untuk peminat makanan korea, ini adalah port yang sesuai untuk anda bersantai.

Tempat Menarik Di Selangor:Gangnam Station Restaurant
Alamat:No G45, Block 6, Laman Seri Business Park, Persiaran Sukan, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor
Waktu Operasi:Setiap Hari (11:30 pagi – 11:00 malam)
Harga Tiket:

40. Nasi Bukit Padang Jawa

Nasi Bukit Padang Jawa adalah gelaran yang diberikan oleh pengunjung yang gemar datang ke sini. Keistimewaan disini sudah tentulah nasinya membukit iaitu nasinya dihidang dalam kuantiti sangat banyak tetapi harganya pula murah.

tempat menarik di selangor Nasi Bukit Padang Jawa malaysiaindah.com 1
Kredit Gambar: foursquare.com

Tidak hairanlah kedai ini menjadi tumpuan pelajar UITM Shah Alam untuk menjamu selera. Nasi yang banyak sehingga boleh berkongsi dengan rakan yang lain. Jimat bukan?

Jadi sesiapa yang ingin makan banyak tetapi mahu jimat datanglah ke kedai makan ini. Mana tidaknya, sepinggan boleh makan 2 hingga 3 orang. Sudah semestinya menu yang laku keras di Gerai Nasi Bukit Padang Jawa ialah masakan panas utamanya iaitu Nasi Goreng Bukit.

Nasi Goreng Bukit ini merupakan nasi goreng biasa yang dihidangkan bersama daging, ayam dan sayur-sayuran yang dicincang. Harga untuk hidangan yang enak dan bersaiz besar ini? Hanya RM5.00, memang berbaloi!

Antara hidangan lain yang turut terkenal di gerai Nasi Bukit Padang Jawa ialah Mi Hailam. Dihidangkan bersama udang dan sotong yang banyak dan kuah mi yang banjir, menu ini pasti buat anda jatuh cinta!

Tempat Menarik Di Selangor:Nasi Bukit Padang Jawa
Alamat:22, Jalan Mat Raji, Taman Baru, 40200 Shah Alam, Selangor
Waktu Operasi:Setiap Hari (12:30 tengah hari – 11:00 malam)
Harga Tiket:

41. Warung Saudagar Kambing Bakar

Warung Saudagar Kambing Bakar ini terletak bersebelahan dengan Masjid Sungai Lang Baru Banting. Kedai makan ini bukan setakat sediakan kambing bakar sahaja, malah burung puyuh dan ayam bakar pun ada.

Nikmat yang amat sangat makan nasi putih yang panas bersama daging bakar kuah black pepper kat sini. Daging kambingnya lembut, tak liat, tak berbau hanyir dan kuantitinya pun banyak. Kuah black peppernya pun usah cakap, memang terbaiklah!

Tambahan pula diperah dengan limau nipis, fulamaaakkk bertambah MANTOPPP!! Anda yang berada di Banting boleh cuba makan set daging bakar ni. Confirm tak menyesal.

Tempat Menarik Di Selangor:Warong Saudagar Kambing Bakar
Alamat:Kampung Sungai Lang Baru, 42700 Banting, Selangor
Waktu Operasi:Selasa – Ahad (12:00 tengah hari – 12:00 tengah malam)
Isnin (Tutup)
Harga Tiket:

42. D’Kayangan Steamboat BBQ Buffet

Kalau korang tengah cari restoran yang menawarkan makanan grill dan barbeku steamboat yang murah, sedap dan yang paling penting halal, boleh datang ke  Seksyen 13, Shah Alam.

Sampai-sampai je boleh tengok ramai gila orang. Sesak. Memang banyak pilihan yang ditawarkan. Tidak hairanlah di sini selalu ramai orang. Konsep kat sini ialah buffet tau. Kira anda boleh makan 2 dalam 1 iaitu stimbot dan grill (menggunakan hotpot dan grill).

Sebab tu memang cukup berbaloi tambah-tambah bila dapat tahu ada lebih 200 jenis makanan yang dihidangkan. Ada dua pilihan sup yang ditawarkan iaitu sup ayam dan sup tomyam.

Dan tambah teruja mestilah pilihan sos yang cukup variasi. Sos Cili Pedas, Sos Cili Thai, Sos Manis, Sos Bawang Putih, Sos Lada Hitam dan Sos Yong Tau Foo. Menu kambing golek ni pun ada setiap hari. Daging kambingnya memang sedap.

Untuk grill, makanan dah diperap dengan perapan cukup istimewa untuk menu seperti ayam, daging, udang, sosej, ketam, ikan dan sotong. Tempat makan yang wajib anda singgah.

Tempat Menarik Di Selangor:D’Kayangan Steamboat BBQ Buffet
Alamat:Sri Acappella, 1, Jalan Lompat Tinggi 13/33, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor
Waktu Operasi:Isnin – Sabtu: 5pm hingga 1am
Ahad: 12pm hingga 12am
Harga Tiket:Jumaat, Sabtu, Ahad dan Cuti Umum (Dewasa RM33.00, kanak-kanak (5-11 tahun) RM18.00)

Isnin -Khamis (Dewasa RM28.90, kanak-kanak RM12.00)

43. Kueh Cafe

Kafe hipster ini fokus kepada kuih muih Melayu yang mana ianya terletak di Seksyen 13, Shah Alam, Selangor.

Antara landmark yang mudah untuk anda cari, Kueh Café ni terletak sebelah kedai makan yang agak dikenali juga iaitu Nasi Lemak Cinta Sayang.

tempat menarik di selangor Kueh Cafe malaysiaindah.com 1
Kredit Gambar: KUEH

Interior design pun lebih kurang macam kafe-kafe hipster yang makin banyak masa kini, iaitu meja dan kerusi menggunakan kayu, serta pembahagi ruang yang terdiri daripada besi-besi.

Tapi tidak lah sampai sesak dan tak rasa serabut. Untuk mereka yang nak duduk kat luar, kot la sejuk sangat aircond kat dalam.. atau yang nak smoking or vaping, boleh lah duduk di kerusi bahagian luar.

Tumpuan makanan kebanyakannya pada makanan malaysia terutama kuih tradisional. Untuk kuih, terdapat puteri ayu gula melaka, akok, abok-abok, lepat pisang & pulut kelapa gula merah. Nasi Hujan Panas, Roti Jala berserta Kari Ayam dan Laksam juga disediakan di sini..

Untuk minuman pula, ia adalah gabungan antara minuman moden dan klasik.

Kebanyakan makanan disediakan sehingga makan malam tetapi kadang-kadang kuih boleh habis pada waktu petang lagi. Jadi sila datang awal!

Tempat Menarik Di Selangor:Kueh Cafe
Alamat:No 6 Jalan Renang 13/26 Seksyen 13, Tadisma Business Park, 40100 Shah Alam, Selangor
Waktu Operasi:Setiap Hari (9:00 pagi – 8:00 malam)
Harga Tiket:

44. Restoran Lontong Klang

Lontong sedap pilihan ramai Sejak 1970. Sudah berusia lebih 45 Tahun! Kini restoran ini sudah mempunyai tiga cawangan iaitu di Shah Alam, Klang dan Bukit Tinggi.

Pilihan utama  adalah Lontong Special gabungan lontong sotong serta telur goreng dan semua bahan asas dihidangkan dalam kuantiti dua kali ganda lebih banyak.

Rasa kuahnya memang sedap, ada pedas-pedas manis. Nak rasa pedas, boleh minta tambah sambal.

Kuah lodehnya yang berlemak santan, sambal sotongnya yang pedas kemanisan, begedilnya dengan rasa daging yang dominan, menjadikan semua bahannya bagaikan serasi bersama.  

Nasi Lemak Telur RM3.00 juga patut dicuba apabila berkunjung ke Lontong Klang. Murah dan sedap.

Datanglah! Sangat disyorkan lontong di restoran ini walaupun anda bukan penggemar lontong. Untuk yang pertama kali merasa lontong dalam seumur hidup juga turut bersetuju yang ianya adalah hidangan yang sangat lazat!

Tempat Menarik Di Selangor:Restoran Lontong Klang
Alamat:39, Leboh Tapah, KU 1, 41400 Klang, Selangor
Waktu Operasi:Isnin hingga Khamis : 7.30pagi – 3:00 petang
Jumaat : 7.30 pagi – 12.30 tengah hari
Sabtu & Ahad : 7.30pagi – 3:00 petang
(Cuti pada setiap Isnin – minggu ketiga)
Harga Tiket:

45. Restoran Mak Uda Selera Timur

Dah nama pun Restoran Mak Uda Selera Timur, menu restoran ni memang lebih kepada makanan Pantai Timur. Kalau waktu tengahari macam-macam lauk ada. Kini sudah ada 6 cawangan Restoran Mak Uda Selera Timur.

Nak sebut semua memang tak tersebut lah. Ikan bakar dia memang best lagi sedap.

Jadi, buat anda yang berada di Shah Alam khususnya, dan Lembah Kelang amnya, yang nak cuba ikan bakar bolehlah cuba di sini.

Tempat Menarik Di Selangor:Restoran Mak Uda Selera Timur
Alamat:2, Jalan SP 2/8, U 3, 40150 Shah Alam, Selangor
Waktu Operasi:Isnin- Sabtu (7:00 pagi – 12.00 Tengah malam)
Ahad (Tutup)
Harga Tiket:

46. Pantai Bagan Lalang

Sebut sahaja mengenai destinasi menarik di Sepang, pasti ramai terfikir mengenai Pantai Bagan Lalang.

Pelbagai aktiviti yang boleh dimanfaatkan sambil menikmati bayu pantai. Di siang hari, jangan lepaskan peluang untuk memanfaatkan waktu air surut di mana anda boleh berjalan ke tengah laut sehingga 300 ke 400 meter.

Kebiasaannya, air akan surut daripada waktu tengahari sehingga pukul 3:00 atau 4:00 petang, dan kadangkala sehingga pukul 5:00 petang.

Pantai ini turut meriah dengan aktiviti lain seperti permainan layang-layang, taman permainan, berBBQ, bermain bola tampar dan bola sepak pantai.

Kalau anda nak tahu, makanan-makanan laut yang dihidangkan di restoran sekitar kawasan Pantai Bagan Lalang ni bukan sahaja murah daripada makanan laut di KL, tapi jauh lebih segar daripada biasa.

Ini kerana pengusaha restoran di sini mendapat bekalan daripada nelayan di pantai yang terdekat.

Tempat Menarik Di Selangor:Pantai Bagan Lalang
Alamat:Bagan Lalang, 43950 Tanjong Sepat, Selangor
Waktu Operasi:Setiap Hari (Tiada had masa yang ditentukan)
Harga Tiket:Percuma

47. Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah

Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah di Shah Alam merupakan salah satu struktur yang paling menakjubkan di negara ini. Bangunan yang dikenali sebagai ‘Masjid Biru’, ia mempunyai menara masjid tertinggi di dunia.

tempat menarik di selangor Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah malaysiaindah.com 1
Kredit Gambar: mssaas.gov.my

Apabila pelancong menghampiri masjid, kubah biru  yang mengagumkan ini seolah-olah mengalu-alukan mereka.

Hiasan kaligrafi Islam diukir di bahagian tepi sekitar kubah dan dewan solat utama, manakala seni bina ruang dalaman mempamerkan ciri-ciri reka bentuk etnik Melayu.

Penapisan cahaya matahari melalui kaca berwarna biru masjid menjadikan suasana kebiruan bahagian dalamnya, menimbulkan rasa aman dan tenang.

Tempat Menarik Di Selangor:Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah
Alamat:Sekysen 14, 40000 Shah Alam, Selangor
Waktu Operasi:Isnin – Khamis: 8.00 pagi – 1.00 petang dan 2.00 petang – 5.00 petang
Jumaat: 8.00 pagi – 12.15 malam dan 2.45 petang – 5.00 petang
Harga Tiket:Percuma

48. Air Terjun Lepoh

Air Terjun Sungai Lepoh merupakan salah satu daya tarikan yang terdapat di kawasan Hulu Langat. Kawasan ini juga dikenali sebagai Sungai Lopo ataupun Sungai Lepok.

tempat-menarik-di-selangor-Air-Terjun-Lepoh-malaysiaindah.com-1
Kredit Gambar: foursquare.com

Disebabkan kawasan berdekatan dengan bandaraya Kuala Lumpur maka kawasan perkelahan ini sentiasa menjadi daya tarikan pendaki serta pecinta alam sekitar Lembah Klang. Trek ke Air Terjun Sungai Lepoh akan bermula di Asli Adventure Base Camp (AABC).

Jarak perjalanan ke air terjun daripada Asli Adventure Base Camp adalah sejauh 4 kilometer sehala dan akan mengambil masa sekitar 1 hingga 2 jam bergantung kepada kelajuan masing-masing.

Bila sampai di kawasan air terjun, anda akan dapat lihat air yang cukup jernih. Air Terjun Sungai Lepoh sememangnya sesuai untuk aktiviti beriadah bersama keluarga dan juga rakan-rakan. Treknya yang santai membuatkan ianya sesuai untuk semua lapisan peringkat umur.

Tempat Menarik Di Selangor:Air Terjun Lepoh
Alamat:43100 Hulu Langat, Selangor
Waktu Operasi:Setiap Hari: 7:00 pagi – 7:00 petang
Harga Tiket:Percuma

49. Camp 5 Indoor Climbing Gym

Salah satu pilihan yang paling popular untuk para pendaki batu.

Ia adalah gim mendaki yang besar di dalam sebuah pusat membeli belah di One Utama. Ia terletak di tingkat atas dengan siling tinggi dan pelbagai dinding pendakian batu dan dinding batu.

Camp 5 sangat sesuai untuk semua peringkat umur. Anda akan dapat lihat ramai anak kecil bermain-main di sini.

Jika anda seorang pemula yang ingin mendaki dan ingin belajar bagaimana untuk mendaki, Camp 5 menawarkan kursus asas dinding yang berjalan selama 4 jam dengan hanya bayaran sebanyak RM120.00.

Tempat Menarik Di Selangor:Camp 5 Indoor Climbing Gym
Alamat:5th Floor, 1 Utama Shopping Centre, 1, Lebuh Bandar Utama, Bandar Utama, 47800 Petaling Jaya, Selangor
Waktu Operasi: Isnin – Jumaat (12:00 Tengah hari – 11:00 malam)
Sabtu & Ahad (10:00 pagi – 8:00 malam)
Harga Tiket: RM16 – RM36 (Pas Harian)

50. Ostrich Wonderland Showfarm

Sekiranya anda cari tempat yang berbeza untuk menghabiskan masa bersama anak-anak pada waktu petang, anda boleh mempertimbangkan Ostrich Wonderland Showfarm, berhampiran Semenyih di Selangor.

Disini para pelawat akan ditemani oleh pekerja yang bertindak sebagai jurucakap sepanjang lawatan mengeliling ladang ternakan. Disini anda akan didedahkan secara langsung maklumat tentang haiwan yang dibela terutamanya Ostrich (Burung Unta).

Ia benar-benar sebuah ladang ternakan komersial yang perniagaan utamanya adalah untuk menternak burung-burung eksotik bagi penghasilan daging. Namun sebagai sumber sampingan, mereka membuka pintu kepada para pelawat.

Selain burung unta, mereka juga membela  ayam belanda dan angsa.

Tempat Menarik Di Selangor:Ostrich Wonderland Showfarm
Alamat:Kampung Sungai Lalang, 43500 Semenyih, Selangor
Waktu Operasi:Selasa – Ahad (10:00 pagi – 6:00 petang)
Isnin (Tutup)
Harga Tiket:Dewasa RM 15.00
kanak-kanak di atas 3 tahun dan bawah 12 tahun RM10.00

Tunggang Pony
Dewasa RM 8.00
Kanak- kanak RM 5.00

51. City Karting

Perumbaan go-kart masa kini mendapat tempat dalam kalangan anak muda. Untuk yang brminat untuk menceburi aktiviti ini, boleh la ke Seksyen 13 shah alam. Anda boleh memilih kart sama ada kart dua tempat duduk, pro kart dan 125cc kart!

Semua kart seater tunggal  dilengkapi dengan transponder yang akan membolehkan anda memantau prestasi anda. Ia mempunyai acara perlumbaan yang boleh disertai oleh semua peringkat pengalaman dalam go-kart.

Semua acara perlumbaan termasuk taklimat keselamatan penuh oleh seorang pengajar yang berpengalaman, sistem masa dan marshall akan diberikan sebagai panduan.

Tempat Menarik Di Selangor:City Karting
Alamat:Car Park Western 5, Go Kart Circuit, Stadium, Seksyen 13, 40000 Shah Alam, Selangor
Waktu Operasi:Isnin – Jumaat (10:00 pagi – 7:00 petang)
Sabtu & Ahad (9:00 pagi – 7.00 petang)
Harga Tiket:Double seater kart
(Umur 5 -11 Tahun)
RM 53 per kart

Cadet kart
(Umur bawah 11 Tahun)
RM 43 per kepala

Funkart 200cc (4 stroke)
(Umur 11 Tahun & ke atas)
RM 43 per kepala

Funkart 100cc (2 stroke)
(Umur 11 Tahun & ke atas)
RM 85 per kepala

52. Taman Botani Negara Shah Alam

Satu kawasan hutan hijau yang mendamaikan buat warga kota. Taman ini dibangunkan sebagai pusat kecemerlangan negara dalam bidang penyelidikan saintifik dan pemuliharaan bagi pembangunan Botani, Hortikultur dan Pertanian .

tempat menarik di selangor Taman Botani Negara Shah Alam malaysiaindah.com 1
Kredit Gambar: tbnsa.gov.my

Taman ini unik kerana menyerlahkan konsep botani hutan hujan tropika. Aktiviti pendidikan berpandu kepada modul flora dan fauna.

Program dilaksanakan selama dua jam bersesuaian dengan peringkat umur golongan sasaran. Peserta boleh memilih salah satu antara dua sesi iaitu sesi 9:00 pagi – 11:00 pagi atau sesi 2:00 petang – 4:00 petang.

Program adalah terbuka kepada kanak-kanak, pelajar sekolah rendah, menengah dan penuntut institut pengajian tinggi. Tempahan hendaklah dibuat di kaunter tempahan.

Tempat Menarik Di Selangor:Taman Botani Negara Shah Alam
Alamat:40000, Taman Pertanian Malaysia, 40170 Shah Alam, Selangor
Waktu Operasi:Selasa – Ahad (7:30 pagi – 4:30 petang)
Isnin (Tutup)
Harga Tiket:Dewasa RM 3.00
Kanak- kanak RM 1.00

53. Red Carpet Wax Museum

Red Carpet adalah muzium lilin interaktif yang pertama di Malaysia. Ia mempamerkan pelakon All-Star dalam suasana Anugerah Oscar.

tempat menarik di selangor Red Carpet Wax Museum malaysiaindah.com 1
Kredit Gambar: i-city.my

Semua pameran diambil dari ikon dunia dan personaliti melalui enam tema iaitu Ikon Dunia, Selebriti, Bintang Sukan, Buku Rekod Dunia, Legenda dan Interaktif.

Red Carpet Wax Museum adalah tempat yang menyeronokkan untuk dimasukkan dalam senarai tarikan pelancong di i-City. Muzium itu terletak di bangunan merah yang terang bersebelahan dengan tempat letak kereta bertingkat.

Mr Bean adalah salah satu model wax pertama yang akan anda lihat di sini, seolah-olah menyambut tetamu semasa mereka ingin naik ke tingkat atas.

Tempat Menarik Di Selangor:Red Carpet Wax Museum
Alamat:I-gallery, 4000, Jalan Multimedia, I-City, 40000 Shah Alam, Selangor
Waktu Operasi:Isnin – Ahad (11:00 pagi – 12:00 tengah malam)
Jumaat, Sabtu, Awam, Cuti Sekolah (11:00 pagi – 1:00 pagi)
Harga Tiket:Red Carpet 1
Dewasa RM 35.00
Kanak- kanak RM 30.00

Red Carpet 2
Dewasa RM 100.00
Kanak- kanak RM 50.00

54. Muzium Orang Asli

Muzium Orang Asli terletak di Jalan Gombak kira-kira 20 kilometer daripada Kuala Lumpur.

Muzium ini mempamerkan koleksi artifak seperti sumpit buluh, belanga yang diwarisi berusia lebih dari 600 tahun, blowpipes, claypots, alat muzik tradisional serta aksesori peribadi dan pakaian Orang Asli.

tempat menarik di selangor Muzium Orang Asli malaysiaindah.com 1
Kredit Gambar: selangor.gov.my

Terdapat juga grafik sejarah dan penerangan yang mempamerkan sejarah dan tradisi masyarakat Orang Asli Asli.

Muzium ini juga ada menyediakan kemudahan perpustakaan. Selain itu terdapat juga galeri pameran, dewan teater mini, perpustakaan dan kedai cenderahati.

Tempat Menarik Di Selangor:Muzium Orang Asli
Alamat:KM24, Jalan Gombak, Kampung Batu Dua Belas Gombak, 53100, Selangor
Waktu Operasi:Setiap Hari 9.00 pagi – 5.00 petang)
Jumaat (Tutup)
Harga Tiket:Percuma

55. Gua Damai Xtreme Park

Gua Damai Xtreme Park adalah tempat terbaik untuk anda mendaki. Terdapat lebih daripada 100 laluan sukan untuk dicuba! Gua damai terletak di Batu Caves, Selangor.

tempat menarik di selangor Gua Damai Xtreme Park malaysiaindah.com 1
Kredit Gambar: Gua Damai XPark

“Gua” bermaksud gua dan “Damai” bermaksud tenang. Gua Damai terletak kira-kira 20 minit daripada pusat bandar Kuala Lumpur. Gua Damai adalah tempat di mana anda boleh menikmati aktiviti Jugle Trekking, mendaki, meneroka gua dan aktiviti tali halangan.

Aktiviti di sini akan menguji ketangkasan anda dan mencabar ketakutan anda. Mendaki, berlari, merangkak, dan meluncur Line Zip terpanjang sambil melihat keindahan Gua Damai.

Sebelum memanjat atau memulakan sebarang aktiviti di sini, anda adalah dinasihatkan untuk mendapatkan permit. Tiada bayaran masuk, tetapi anda wajib mendaftar “buku tambahan” di pejabat semasa waktu operasi dari jam 9:00 pagi hingga 6:00 petang setiap hari.

Tempat Menarik Di Selangor:Gua Damai Xtreme Park
Alamat:Jalan Fairuz Off Jalan Zamrut, Kampung Melayu Wira Damai, 68100 Batu Caves, Selangor
Waktu Operasi:Setiap Hari: 9:00 pagi – 6:00 petang
Harga Tiket:Boleh rujuk di portal http://guadamai.com/press/pricing/

56. JumpStreet Trampoline Parks

Merupakan taman permainan luar bandar yang hebat untuk orang dewasa dan kanak-kanak. Terdapat beratus-ratus trampolin yang saling berkait daripada lantai hingga ke dinding.

tempat menarik di selangor JumpStreet Trampoline Parks malaysiaindah.com 1
Kredit Gambar: jumpstreetasia.com

Tidak mengapa jika anda belum pernah melompat di trampolin sebelum ini. Anda wajib cuba aktiviti Asia Trampoline Park Terbesar ini dan merasai keseronokan Gravity Defying.

Datanglah dengan rakan-rakan atau keluarga anda untuk menikmati keseronokan terbang di udara.

Jump Street menyediakan aktiviti yang menyeronokkan untuk semua orang. Malah anak-anak kecil juga disediakan kawasan melompat khusus untuk kanak-kanak berumur tiga tahun dan keatas.

Tempat Menarik Di Selangor:JumpStreet Trampoline Parks
Alamat:8A, Jalan 13/6, Seksyen 13, 46200 Petaling Jaya, Selangor
Waktu Operasi:Setiap Hari (10:00 pagi – 9:00 malam)
Harga Tiket:RM 28.00 per jam

57. Mozer’s Bukit Jelutong

Di Restoran Mozer, mereka menyajikan masakan Arab. Terdapat juga hidangan pilihan tertentu masakan barat seperti Banoffee Pie & Churros. Anda akan disambut dengan gerai kebab/shwarma di pintu masuk.

tempat menarik di selangor Mozer’s Bukit Jelutong malaysiaindah.com 1
Kredit Gambar: Mozer’s

Banyak pilihan dalam menu masakan Arab di sini. Fokus mereka lebih kepada masakan negara Syria yang tidak banyak perbezaan dari masakan Arab lain. Memang sedap dan harganya sangat berbaloi!!

Tempat Menarik Di Selangor:Mozer’s Bukit Jelutong
Alamat:12G, D’Bayu Business Centre, 40160, Jalan Serambi U8/21, Bukit Jelutong, 40150 Shah Alam, Selangor
Waktu Operasi:Setiap Hari (11:00 pagi – 1:00 pagi)
Harga Tiket:

58. Island BBQ Steamboat

Bagi pencinta steamboat di Shah Alam terdapat sebuah restoran yang sangat sedap terletak di Kampung Melayu Subang. Tempat ini berhampiran dengan Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah, Subang. Restoran ini mengamalkan konsep terbuka dan harganya dibayar mengikut kepala.

Pelanggan boleh menikmati semua hidangan yang disediakan dengan sekali bayar sahaja. Pasti anda akan puas hati kerana dapat cuba semua hidangan yang disediakan. Tempat ini sesuai untuk dijadikan tempat berkumpul sekeluarga.

Pengunjung perlu membuat tempahan lebih awal supaya anda tidak kecewa tidak dapat menikmati hidangan disana. Suasana di sini seperti suasana kampung. Ini dapat menaikan lagi selera untuk menikmati hidangan.

Tempat Menarik Di Selangor:Island BBQ Steamboat
Alamat:U5, Lot 3370, Jalan Kemboja, Kampung Melayu Subang, 40150 Shah Alam, Selangor
Waktu Operasi:Selasa – Khamis (6.00 petang – 12.00 tengah malam)
Jumaat – Ahad (5.00 petang – 12.30 tengah malam)
Isnin (Tutup)
Harga Tiket:

59. Foodsbury Seksyen 9 Shah Alam

Tempat yang sempurna untuk meluangkan masa bersama rakan-rakan dan keluarga anda. Terdapat pelbagai jenis kopi seperti Cappucino, Mocha, Café Latte, Hazelnut Latte, Mocha Caramel, Signature Surprise dan banyak lagi.

tempat menarik di selangor Foodsbury malaysiaindah.com 1
Kredit Gambar: Foodsbury

Pelanggan juga boleh menikmati makanan barat klasik dan lazat seperti Lamb Carbonara, Lasagna, Seafood Aglio Olio dan Bolognese Spaghetti.

Kepada penggemar pencuci mulut, boleh cuba menu best-seller mereka seperti Almond Salted Caramel Cake, Mille Crepe Cake, Cheese Cake Brownies dan kek cawan berwarna-warni.

Tempat Menarik Di Selangor:Foodsbury Seksyen 9 Shah Alam
Alamat:24, Jalan Tengku Ampuan Zabedah A 9/A, Seksyen 9, 40100 Shah Alam, Selangor
Waktu Operasi:Setiap hari (12:00 tengah hari – 11:00 malam)
Harga Tiket:

60. Restoran Pak Anjang Bariani Johore

Anda pernah merasai nasi beriani Johor? Restoran Pak Anjang Bariani Johore terletak di Seksyen 13 Shah Alam.

Menu wajib di sini sudah tentulah nasi beriani, tambah pula minum bersama air sirap bandung Muar. Apa yang membezakan sirap bandung Muar dengan sirap bandung biasa adalah pada ramuannya iaitu sirap bandung Muar dicampur dengan aiskrim soda.

Restoran ini turut menyajikan pelbagai jenis makanan seperti mee bandung, rojak dan petis. Kesemua menu ini bertemakan makanan asli Johor.

Tempat Menarik Di Selangor:Restoran Pak Anjang Bariani Johore
Alamat:44, Jalan Rugby 13/30, Seksyen 13 Tadisma Business Park, 40100 Shah Alam, Selangor
Waktu Operasi:Setiap Hari (10:30 pagi – 9:30 malam)
Harga Tiket:

61. Rumah Makan Cibiuk Shah Alam

Sudah pastinya terletak di Shah Alam .Untuk anda yang teringin nak merasa masakan Sunda (salah satu bangsa di bahagian Jawa Barat, Indonesia) boleh la cuba datang ke restoran ini.

Tagline “Rajanya sambal” memang sesuai la sangat sebab di rumah makan (restoran) ni disediakan pelbagai jenis sambal (sambal belacan, sambal halia, sambal mangga dan lain-lain) serta ulam-ulam kampung seperti peria rebus, kacang panjang dan lobak merah.

Kalau minuman pula, air teh o tanpa gula dan air suam semuanya diberi percuma. Jadi untuk para penggemar sambal,  sangat rekomen restoran ini.

Rumah Makan Cibiuk banyak terdapat di Bandung, Indonesia dan sebenarnya nama Cibiuk tu adalah nama salah satu bangsa / kaum yang terdapat di jawa Barat.

So bila dah ada cawangannya di Malaysia ni, rasa macam best la jugak sebab dapat la merasa masakan yang dikatakan sedap itu.

Tempat Menarik Di Selangor:Rumah Makan Cibiuk Shah Alam
Alamat:Jalan Ikhtisas, Seksyen 14, 40000 Shah Alam, Selangor
Waktu Operasi:Setiap Hari (11:00 pagi – 11:00 malam)
Jumaat (3:00 petang – 11:00 malam)
Harga Tiket:

62. Restoran Jemari

Lokasinya adalah di Seksyen 7 Shah Alam. Restoran  ini menyediakan makanan ala thai. Deko kedai simple jer ala-ala traditional kontemporari yang menggunakan elemen kayu-kayan sesuai untuk seisi keluarga bersantai dan bersantap.

tempat menarik di selangor Restoran Jemari malaysiaindah.com 1
Kredit Gambar: foursquare.com

Menu yang paling top di sini ialah tom yam, kerabu kangkong dan nasi  goreng daging merah yang superbbbbbb. Daging merahnya cukup untuk dimakan bersama nasi goreng kerana kuantitinya sangat banyak. Penggemar masakan ala thai wajib cuba.

Tempat Menarik Di Selangor:Restoran Jemari
Alamat:No. 18A, Jalan Plumbum Q7/Q, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor
Waktu Operasi:Setiap Hari (12:00 tengah hari – 11.30 malam)
Harga Tiket:

63. CRG Chicken Rice Guys

Kopitiam ini terletak di kawasan yang sangat strategik iaitu di Seksyen 7, Shah Alam. Kira-kira 5 minit jauhnya dari UNISEL. Menu nasi ayam di sini cukup lazat. Ayamnya sangat juicy dan tender.

tempat menarik di selangor CRG Chicken Rice Guys malaysiaindah.com 1
Kredit Gambar: CRG Chicken RICE GUYS

Nasi ayam di sini dibuat mengikut resepi masakan Cina tradisional, bahan-bahannya tetap halal. Resepi masakan tradisional ini dikekalkan bagi memastikan rasa makanannya asli.

Tempat Menarik Di Selangor:CRG Chicken Rice Guys
Alamat:40, Jalan Zirkon 7f/F, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor
Waktu Operasi:Setiap Hari: 8:00 pagi – 7:00 petang
Cuti pada cuti umum
Harga Tiket:

64. Polperro Steak House Seksyen 7

Siapa yang biasa lalui kawasan Seksyen 7, Shah Alam, mesti akan perasaan satu corner restoran yang selalu penuh bila malam, itulah Polperro Steak House.

tempat-menarik-di-selangor-Polperro-Steak-House-Seksyen-7-malaysiaindah
Kredit Gambar: polperrogroup.com

Banyak pilihan yang ada di sini. Menunya semua Western-based.

Hidangan Beef Steak dan T-bone Steak adalah yang paling lembut dagingnya. Dagingnya senang nak dipotong, senang nak dikunyah dan senang nak ditelan. Sangat disyorkan bagi beef-lovers. Harganya juga sangat berbaloi.

Tempat Menarik Di Selangor:Polperro Steak House Seksyen 7
Alamat:7, 2, Jalan Kristal J7/J, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor
Waktu Operasi:Setiap Hari (5:00 petang – 12:00 tengah malam)
Harga Tiket:

Baca juga:

  • MalaysiaIndah
  • Tempat Menarik Di Terengganu (TERKINI 2020)
  • Tempat Menarik Di Tasik Kenyir (TERKINI 2020)
  • Tempat Menarik Di Penang (TERKINI 2020)
  • Tempat Menarik Di Melaka (TERKINI 2020)
  • Tempat Menarik Di Perak (TERKINI 2020)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *